Yang Guang Pu Zhao/ A Sun (2019)

A Sun je tajvanska drama koju potpisuje Čung Mong-Hong i koja je premijerno prikazana na filmskom festivalu u Torontu u septembru 2019. godine. Ovaj film je bio kandidat Tajvana u kategoriji stranih filmova na dodeli Oskara i uspeo je uđe u uži izbor od petnaest filmova. Čung je ideju za scenario dobio kada mu je prijatelj iz detinjstva ispričao kako je u mladosti odsekao nečiju ruku i to je upravo prva scena koju ćete videti u ovom filmu.

Radnja prati disfunkcionalnu porodicu u kojoj je A-Ho, mlađi sin, oduvek bio problematično dete, pa je njegov otac Čen, instruktor u auto-školi, svoje nade uložio u svog starijeg sina, introvertnog A-Haoa. Dok se A-Ho suočava sa maloletničkim pritvorom zbog dela počinjenog sa najboljim prijateljem, A-Hao pokušava da upiše medicinsku školu. Čen odbija da pomogne mlađem sinu i čak traži od sudije da ga što oštrije kazni. Nedugo nakon što je A-Ho poslat u zatvor, da stvar bude još gora, na pragu se pojavljuje njegova trudna 15-ogodišnja devojka…

Dok je jedan sin uzoran, privlačan, prilagodljiv i čini sve oko sebe ponosnim, drugi bi se mogao smatrati roditeljskim razočarenjem – priklonio se lošem društvu, temperamentan je i pravi probleme. Kao u filmu Waves koji je objavljen iste godine, kako priča odmiče tako u prvi plan dolazi onaj koji je odrastao u senci zlatnog deteta, objekta značajno veće roditeljske pažnje i nadanja. Neočekivano, onaj koji je (ne)namerno bio sklonjen u stranu je stavljen u poziciju da bude neka nova nada porodice, a roditelji dolaze u situaciju da preispitaju svoje predrasude i sve ono što su radili u životu.

Likovi koji čine porodicu su veoma bogato i kvalitetno napisani, uverljivo odglumljeni i u svakome od njih ima mnogo više nego što bi se reklo na prvi pogled. Dramatični potencijal porodične dinamike je odličan materijal za film i mišljenja sam da ga nema potrebe komplikovati neočekivanim zapletima. A Sun je uzeo jednostavnu premisu koja ima univerzalni karakter, a to je da roditelji svoju decu nisu tretirali jednako što je sa sobom povuklo direktne posledice. Autor razume tu premisu i svoje likove, vidimo kako se krhka porodična ravnoteža narušava i, konačno, šta su sve roditelji spremni da urade za svoje dete.

Scenario je pun zanimljivih, sasvim običnih, ali i neočekivanih interakcija između likova za čije ponašanje i reakcije imamo razumevanja. Druga polovina filma, kada se radnja pomerila tri godine i kada A-Hoov prijatelj izlazi iz zatvora, postepeno prelazi iz drame u krimić, a samim tim povećava i stepen roditeljske brige. Iako je akcenat na porodici, scenario postavlja pitanja kao što su da li možemo promeniti svoj utisak o ljudima i da li su oni suštinski spremni na promene. Svakako najbitniji kvalitet scenarija je što je od relativno nesimpatičnih likova napravio ljude do kojih nam je zaista stalo.

Takođe, dopalo mi se što je autor generalno uzdržan u onome što predstavlja, nema nekih režiserskih akrobacija, nego je sve nekako odmereno i umereno, kao da svaki kadar narušava porodičnu intimu. Tome u prilog ide i generalno minimalistička muzika koja suptilno naglašava emocije koje se odvijaju na ekranu. Moram priznati da scenario nije u potpunosti izbegao melodramatične elemente, ali mi oni nisu smetali, i da poseduje nekoliko efektinih, neočekivanih komičnih scena.

A Sun je kompleksna i poetična kombinacija porodične i krimi-drame koja nam dolazi sa Tajvana – zreo film koji zrači emocionalnom snagom i prava preporuka za ljubitelje žanra.

moja konačna ocena: 9/10