Y Tu Mamá También (2001)

Truth is cool but unattainable… the truth is totally amazing, but you can’t ever reach it.

Mnoge svetske kinematografije sa svojim specifičnim stilom (francuski crni talas, nemački ekspresionizam itd.) su tokom filmske istorije prodrle do gledaoca širom zemaljske kugle. Od početka 21. veka zemlja koja je zabeležila ogroman progres i razvoj u ovom smislu je Meksiko, pre svega zbog trojice izvanrednih filmskih radnika i velikih prijatelja, a to su Giljermo del Toro, Alehandro Gonzalez Injaritu i Alfonso Kuaron (dodao bih i Emanuela Lubeckog).

Ova road-trip komična drama koju potpisuje Alfonso u tandemu sa svojim bratom Karlosom Kuaronom je bila nominovana za Oskara u kategoriji stranih filmova i jedan je od prvih projekata koji je privukao pažnju na rad meksičkih filmaša.

Tenoč (Diego Luna) i Hulio (Gael García Bernal) su nerazdvojni prijatelji iz Meksiko Sitija koji pripadaju različitim društvenim staležima. Svakodnevno provode vreme zajedno i žive kao pravi adolescenti bez briga – žurče i koriste skoro sve što im padne pod ruku. Pre početka studija njihove devojke odlaze na put u Evropu, a njih dvojica upoznaju Luisu (Maribel Verdú), Tenočovu rođaku koja je tek došla iz Španije. U nameri da je impresioniraju njih dvojica joj spominju da idu na put do plaže la Boca del Cielo, koja ne postoji, ali Luisa odlučuje da im se pridruži. Na tom putu će naši likovi naučiti dosta o životu, prijateljstvu, seksu, kao i o jedno drugome.

Y tu mamá también 2

Y Tu Mamá También je specifičan film koji kao centralnu temu ima eksplicitnu priču o seksualnosti i privlačnosti sa dopadljivim likovima i više emocija nego što biste očekivali. Na početku se bavi eksperimentisanjem meksičke omladine koja bez predrasuda uživa u alkoholu, lakim drogama i neobaveznom seksu, dok kako radnja odmiče sve više uzima dramski karakter u kojima likovi otkrivaju sebe i druge i pod uticajem tih otkrića se i sami menjaju. Tenoč je sin cenjenog političara, dok je Hulio iz niže srednje klase – to se u njihovom odnosu ne primećuje, ali nakon ovog putovanja tokom kog su neočekivano brzo odrasli i shvatili neke stvari, to predstavlja veliki problem.

Tokom trajanja filma postoje eksplicitne scene seksa i zbog toga je često predstavljen kao road-trip sa dva napaljena tinejdžera i privlačnom mladom ženom, ali Y Tu Mamá También pruža mnogo više. Osim gorepomute teme, film govori i o političko-ekonomskim prilikama u Meksiku, kada se nakon dužeg vremena smenjuju stranke na vlasti (opozicija pobeđuje posle 70 godina). Film ima jaku socijalnu notu, nestabilna politička situacija sa sobom povlači nestabilnu ekonomiju i sve veću klasnu razliku, a želje i stavovi dvojice glavnih junaka se lako mogu shvatiti kao metafora za sve što ono što želi većina (mladih) ljudi u Meksiku.

Y tu mamá también 3

Kinematografiju potpisuje majstor Emanuel Lubecki, koji svojim sjajnim radom kamere dodatno ulepšava čitav film. Na putu se glavni trojac susreće sa brojnim ljudima koji žive van velegrada i na taj način imamo ogoljenu sliku meksičke sitorinje koja se muči, ali uživa u malim stvarima i srećna je. Te scene koje prikazuju stanovnike ruralnog Meksika često smenjuju predivni pejzaži ove države, kao da autor želi da pokaže kontrast bogate zemlje i siromašnih ljudi. Film ima dosta karakteristika kasnijih radova gospodina Lubeckog, kao što su duge scene bez reza u kojima se glumci maksimalno opuste ili snimanje pod vodom.

Pažnja dvojice protagonista je skoro u potpunosti na Luisi, pa se može reći da je uloga Maribel Verdu najbitnija u filmu. Njen peformans je iznenađujuće kompleksan – očekivao sam ženu koja će biti klasični seksualni objekat i predmet želje dvojici adolescenata, ali ona pruža veoma širok spektar emocija, autor je razvio i njen lik i može se smatrati trećim ravnopravnim glavnim junakom. Dijego Lunja i Gael Garsija Bernal su se potpuno uneli u likove, savršeno ih predstavili i sa pravom su bili mlade glumačke nade Meksika – danas su poznati i cenjeni i van granica svoje zemlje.

Y tu mamá también 4

Y Tu Mamá También je odličan film sa jakom studijom karaktera i eksplicitnim prikazom klasno-socijalnog stanja Meksika u tranziciji, koji se može shvatiti i kao priča o odrastanju. Road-trip je samo podloga za veoma jaku, intimnu i sirovo predstavljenu ljudsku priču koju svaki ljubitelj socijalnih drama mora pogledati.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]