X-Men: Days of Future Past (2014)

Pre pisanja ovog osvrta razmišljala sam da prvo napišem osvrte za prethodne nastavke X-Men sage, ali kada sam počela da brojim… Uzdaću se da ste gledali prethodne nastavke i da znate priču. Dakle, imamo: X-Men (2000), X-Men 2 (2003), X-Men: The Last Stand (2006), pa X-Men Origins: Wolwerine (2009), X-Men: First Class (2011), prošlogodišnji zaseban film – The Wolverine i dođosmo napokon do ovog nastavka X-Mena koji je nazvan Dani buduće prošlosti što odmah asocira da se dešavanja vraćaju unazad, tačnije do prethodnika First Class-a i trećeg nastavka Last Stand-a.

Budućnost, 2043. godina. Desilo se skoro istrebljenje ne samo mutanata nego i ljudi koje su uništili Sentineli, roboti prvobitno napravljeni da istrebljuju mutante. Jedini spas za X-Men mutante jeste da se vrate u prošlost i spreče događaj nakon kojeg je njihova sudbina zecementirana – njihova propast je počela kada je program Sentinela dobio zeleno svetlo zbog ubistva koje je pocinila Raven (Mystique). Preživeli se nalaze u pećini gde je mlada mutantkinja Kiti Prajd (Ellen Page) koja ima sposobnost da vraća ljude u prošlost. Profesor X (Patrick Stewart) i Magneto (Ian McKellen) moraju zaboraviti na neprijateljstvo i udružiti snage da pokušaju spasti šta se spasiti da.

Kiti govori da je Profesor idealan kandidat za vraćanje u tu 1973. godinu, ali kako on fizički ne bi mogao podneti putovanje, težak zadatak pada na Volverina (Hugh Jackman). Njegov zadatak je uveriti Profesora X-a, Mistik i Magneta da su ga poslali upravo oni i to iz budućnosti. On se vraća u 1973. godinu kraj Vijetnamskog rata i prvo mora pronaći mladog profesora X-a (James McAvoy koji ima jako malo dodirnih tacaka sa 50-godina starijim profesorom. Mlađa verzija je čovek koji je trenutno rastrgan zbog izdaje prijatelja Magneta (Michael Fassbender) i Mistik (Jennifer Lawrence). Svoje dane provodi opijajući se i drogirajući lekom koji poništava njegove moći, a jedini čovek-mutant koji je ostao uz njega je Henk (Nicholas Hoult) u vili u kojoj već neko vreme ne postoji njegova škola za nadarene. Dok je do profesora lako došao i relativno lako uspeo uveriti, osloboditi Erika\Magneta, koji se nalazi zatvoren u strogo čuvanom podzemnom zatvoru u zgradi Pentagon, biće nesto teže, ali ne nemoguće.

X-Men: Days of Future Past 2

Brajan Singer (Bryan Singer) jedino nije režirao treći deo franšizeX-Men koji je pokupio najgore kritike. Vratio se ekspresno sa odličnim First Class, a ovaj nastavak je takođe sjajno odradio, sa par izmena u odnosu na strip. Dok je u stripu Kiti ta koja se vraća, ovde se vraća Volverin. Kada se pravi ovakav film i kada se kombinuju budućnost i prošlost često moze doći do komplikovanih preskoka radnje koji bi se odrazili na buduće nastavke, ali toga u ovom slučaju nema – Singer je sve režiserski pojednostavio da ne bi doslo do nepotrebnih komplikacija. Film nam u startu daje naznake da je bržeg tempa i dinamične radnje koja će nam držati pažnju i koja nas neće razočarati.

Što se tiče mog generalnog utiska o filmu, jako dobar nastavak, ali ne mogu da se otmem utisku da mu fali ono nešto, nešto nedefinisano, neka komponenta koja bi povezala film u odličnu celinu. Ovako je samo dobar komad filma/nastavka. Singer je u filmu dao malo više prostora Raven, iako ja obožavam Dženifer Lorens, mislim da je nje bilo čak i malo previše, a npr. premalo sjajnog Majkla Fasbendera koji glumi Magneta iz mlađih dana. Svojevrsni minus ide i negativcu, ali o tome ću kasnije. Akcione scene sa specijalnim efektima su sjajno odrađene, upečatljive su i pompezne, ali film ne bi bio tako dobar da nisu uklopljene i sa dramom, koja je takođe jak elemenat u filmu, i sa malo humora, koji je neizbežan.

X-Men: Days of Future Past 3

Rekla sam već da je Hju Džekmen stasao u glumca sjajnog kalibra koji može ama baš sve da glumi – okrutnog mađioničara, očajnog oca, a može da glumi i Volverina. Džejms MekAvoj je kao i obično sjajno odradio svoju ulogu, profesora iz mlađih dana, jednostavo daje se 100 posto u bilo kom projektu – dok ga u First Class gledamo kao idealistu i vođu, ovde “upoznajemo“ razočaranog i ogorčenog profesora. Što se tiče Fasbendera on je u trenutnom hajlajtu i pažnji koju itekako zaslužuje, dobar deo filma je jako dobro odradio, čak se on ističe kao glavni negativac vise od doktora Bolivara Traska kome je namenjena uloga negativca.

Bolivara je odglumio trenutno jako popularni Petar Dinklejdž (Peter Dinklage) koga gledamo kao Tiriona Lanistera u seriji Game of Thrones. Lično nemam zamerki njegovoj sjajnoj glumi, samo minus ide režiseru koji mu, po mom mišljenju, nije dao dovoljno prostora da se afirmiše kao negativac par excellance. Moram spomenuti najbolji deo filma – to je scena oslobađanja Magneta iz zatvora, gde film “krade“ jedan sporedni glumac, a to je definitivno pojava mladog mutanta Petera\Quicksilver koga glumi Evan Peters.

Od mene velika preporuka fanovima X-Men sage i stripa, ali takođe preporuka i onima koji žele da pogledaju dobar i zabavan blokbaster koji ne gubi tempo nijedne sekunde.

9/10

X-Men: Days of Future Past 4