X (2022)

X je američki horor film realizovan u podžanru slešera koji u potpunosti potpisuje filmaš sa Novog Zelanda Taj Vest. Premijerno je prikazan 13. marta na festivalu South by Southwest u Ostinu dok je za bioskopsku distribuciju zadužena kompanija A24. Uporedo je sniman prikvel ovog filma pod nazivom Pearl koji se trenutno nalazi u post-produkciji.

Radnja je smeštena u 1979. godinu i prati filmsku ekipu koja se uputila iz Hjustona na farmu u ruralnom Teksasu kako bi snimili avangardni porno film. Ekipu čine dve striptizete Maksin i Bobi Lin, tamnoputi vijetnamski veteran Džekson, vlasnik kluba odnosno producent filma Vejn, student koji će biti režiser i njegova devojka koja je zadužena za ton. Vejnov plan nije previše razrađen – svodi se na snimanje pornića koji će im nekako doneti slavu i popularnost. Farma pripada ostarelom bračnom paru, a pridošlice u toku noći shvataju da nisu bezbedni i da su na meti svojih domaćina.

Boravak na ruralnoj farmi sa negostoljubivim domaćinima je užasna ideja ukoliko ste lik iz horora, ali ovi likovi nemaju razloga za brigu jer, iz svoje perspektive, nisu u horor filmu. Za razliku od njih, mi u samom uvodu dobijamo ishod njihovog saznanja da su ipak u hororu – brutalni i krvavi nered. Njihov dolazak na farmu znači da je samo pitanje vremena kada će ubistva početi i dok mi to znamo, ovi likovi nemaju blage veze. Taj osećaj dramatične ironije nam pruža dosta neizvesnosti dok čekamo neizbežno, a pritom ćemo nesvesno pokušavati da rešimo misteriju kako je mesto zločina završilo na taj način dok gledamo kako se sami zločini odvijaju.

Autor osnovnoj postavci pruža neočekivanu dozu napetosti, a neki put i humora, naročito u scenama kada su likovi blizu da shvate ozbiljnost svoje situacije, ali tu priliku propuštaju. Tipičan primer je kada Maksin pliva u reci sa aligatorom – scena poseduje ironiju jer je lik tako blizu opasnosti iako je ne vidi i napetost zbog načina na koji je scena realizovana. U suštini, slična je postavka za gotovo svaku scenu koju ćemo videti u filmu. Uvrnuta zabava leži u tome što slučajno saznajemo za aligatora i neke druge stvari koje će sigurno biti značajne za ishod priče, samo ne znamo kako, kada i zašto.

Inicijalna kapisla za nasilje je kombinacija zavisti farmerove žene prema mladim devojkama i njene seksualne frustracije jer je suprug više ne može zadovoljiti. U ovom filmu se svašta nešto dešava, uključujući drastičnu promenu u zapletu, kao i razne šale i prilagođavanja tonova u hodu koji prate sekvence brutalnog nasilja. Određeni delovi priče se odvijaju kao melanholične montaže na podeljenom ekranu, a svakako najznačajiju promenu tona predstavlja neočekivano dirljiva i prilično odbojna scena između ostarelog bračnog para koja ubrzo postaje gruba komedija.

Ovaj film je primer projekta u kome autor poštuje klasičnu formulu, ali dodaje određene elemente koji ostavljaju utisak originalnosti. Na taj način Taj Vest predstavlja horor koji prevazilazi običnu klanicu, u smislu da priču proširuje na diskusiju o religiji, seksualnosti i voajerizmu, čineći da ovo bude horor koji ipak ima nešto da kaže. Da li proširivanje priče, kreativne režiserske ideje i odlična montaža podižu sve ovo na viši nivo je diskutabilno, ali to svakako čini film zanimljivijim i promišljenijim.

Upravo između “umetničkog” horora koji ovaj film može predstavljati i avangardnog pornića koji snimaju naši likovi se može povući jasna paralela – kakve god kreativne ideje hteli da dodate, ljudima morate ponuditi ono što su, u suštini, i došli da vide. Taj Vest to i radi, zadržavajući našu pažnju činjenicom da su mu i likovi zanimljiviji i dopadljiviji nego što sam očekivao, odnosno da neki od njih imaju dubinu koja nije baš karakteristična za ovakav tip filma. S obzirom da je snimljen i prikvel, pretpostavljam da je ovo početak neke nove horor franšize.

X je „krvavo zabavan“ film koji izgleda kao da je ispao iz zlatnog doba slešera dok u isto vreme unosi doze svežine i originalnosti u klasičnu formulu ovog podžanra.

moja konačna ocena: 7/10