World War Z (2013)

Od 2004. godine, kada je Zek Snajder rimejkovao velikog Džordža Romera i njegov kultni filn Dawn of the Dead, nije bilo solidnog filma na temu zombi apokalipse. Pojedinci će reći da je ovogodišnji film Warm Bodies odličan, ali lično smatram da je filmski ukus takvih osoba ravan nuli.

Glavni protagonista filma je Geri Lejn koji je bivši istražitelj Ujedinjenih nacija. Iznenada, svet zahvata misteriozna infekcija koja ljudsku populaciju pretvara u besmislene horde zombija. Nakon što jedva izbegne haos Lejn je primoran da ide u misiju kako bi istražio ovu infekciju i kako bi pronašao protivotrov. Ono što sledi je opasan obilazak čitavog sveta gde Lejna prate strašne opasnosti u pokušaju da pronađe rešenje pre potpune propasti ljudske civilizacije.

Ovo je zaista sjajna akciona horor-drama. Ono što se  prvo primećuje je činjenica da je ovo blokbaster sa samo jednim globalno poznatim glumcem koji nosi ceo film. To svakako predstavlja veliki plus i nije tako čest slučaj u savremenim visokobudžetnim projektima.

Kao i svaki film na temu zombi-apokalipse poseduje početak koji je previše kliše – svet odjednom zahvata zombi apokalipsa i preživeli se vode parolom „Run for your life“. Ipak, projekat je na jako visokom nivou, s obzirom da osim Bred Pita (Brad Pitt) nema poznatijeg glumca ili glumice u filmu. Validan je, verodostojan i ima zanimljivu priču. Rasplet se opet pretvara u kliše, ali u dobrom pravcu. Ima pozadinsku priču, napet je, kvalitetno urađen i gluma je na jako dobrom nivou. Ipak, ostaje utisak da je film mogao mnogo bolje da se odradi.

Samo snimanje filma su pratili monogobrojni problemi kao što je probijanje budžeta. Određeni broj publike se bunio i zbog činjenice da knjiga po kojoj je pisan scenario nije verno adaptirana, jer se knjiga najviše bavila društveno-političkim promenama u svetu pod uticajem apokalipse, ali to u filmu nije spomenuto. Takođe se stiče utisak da projekat, u odnosu na silne stotine milione dolara koje su uložene u njega, povremeno izgleda jeftino. Lično zameram providnu američku propagandu loših momaka iliti zlikovaca.

Naslovnu ulogu je poneo sjajni Bred Pit, koji je sa godinama kao vino, sve bolji i svaka nova uloga mu je kompletnija i bolja. Odlična je bila relativno nepoznata Mirel Enos (Mireille Enos) koja glumi Lejnovu suprugu, kao i Danijela Kerteš (Daniella Kertesz) u ulozi bold taf devojke. Fin dodatak filmu daje manja uloga Nikole Đurička.

„World War Z“ je zanimljiv, dinamičan i zabavan projekat. Preporuka svim fanovima horora, naročito zombi filmova, koji definitvno neće ostati razočarani. Ovo je posle dužeg vremena film vredan „zombi“ pažnje. Sa druge strane, nisam sigurna da će se ljubiteljima drugih žanrova dopasti, prvenstveno zbog pomalo klišeirane priče i relativno predvidivog scenarija.

8/10

zombies-world-war-z