World cinema – najbolji kandidati za Oskara 2016 (2/2)

Nominacije za dodelu Oskara vrlo često budu nepravedno raspoređene, ali u krajnju ruku predstavljaju koliko-toliko merilo za kvalitet filmova iz prošle godine. Naročito se to da primeniti u kategoriji stranih filmova koji bi ostali nepoznati širem auditorujumu da je eventualna nominacija izostala. Svetska kinematografija svake godine izbaci poneki biser koji oduševi ljubitelje istinski kvalitetnih filmova, sa svim onim sastojcima koji su mejnstrim projekti odavno izgubili. Za filmofile koji su umorni od blokbastera, rimejka, nazovi komedija i sličnih žanrova, world cinema bukvalno predstavlja spas.

Iz godine u godinu raste broj filmski pismenih država sa pristojnom produkcijom i ljudima koji su sposobni ne samo da naprave film, nego da naprave KVALITETAN film (prošlogodšnji predstavnik Mauritanije Timbuktu ili Mandariinid iz Estonije). Najbitnija karakteristika ovih projekata je da imaju dušu, tj. da nisu pravljeni kako bi uzimali pare na bioskopskim kasama, nego uglavnom zbog ljubavi prema filmskoj umetnosti.

Svake godine osamdesetak država šalje svoje kandidate za nagradu Akademije koje komisija svodi na spisak od devet radova, a pred samu dodelu taj spisak bude stanjen na ukupno pet filmova. Ovoga puta sam sastavio listu od dvadeset filmova koji sudeći po ocenama kritike, nagradama na festivalima i sličnim merilima sa pravom mogu da se nadaju ulasku u top devet, a možda i zlatnoj statui.

World Cinema 4

U nazivu filma se nalazi link ka stranici na IMDB-u, a kako budu pogledani u narednom periodu tako će dobiti i recenziju na sajtu.

Le Tout Nouveau Testament (The Brand New Testament) – Belgija

Ova komedija je delo ko-produkcije Francuske, Belgije i Luksemburga. Dobitnik nagrada u Ostinu, Hamburgu, Barseloni, Oslu. Ovaj nesvakidašnji film ima priču u kojoj Bog postoji i živi u Briselu, u stanu koji deli sa ženom i desetogodišnjom ćerkom koju zlostavlja. Bog je predstavljen kao mrzovolji sadista koji upravlja ljudskim životima preko kompjutera, sve dok mu se ćerka Ea ne suprotstavi.

Bølgen (The Wave) – Norveška

Ovu akcionu dramu potpisuje Roar Uthag sa sjajnim Tomasom Bo Larsonom u glavnoj ulozi. Priča je bazirana na istinitim podacima u kojima planinski prelaz Akneset ima velike šanse da padne, a taj pad bi oslobodio cunami visok osamdeset metara koji bi odneo sve pred sobom.

Felix and Meira – Kanada

Ovu romantičnu dramu potpisuje Maksim Žiru. Dobitnik nagrada u Haifi, Torontu i učesnik brojnih festivala. Film prati nekonvencionalnu romansu između ljudi koji žive u istom komšiluku, ali čiji su načini životi veoma različiti.

En Duva Satt på en Gren Och Funderade på Tillvaron (A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence) – Švedska

Ovu komediju-dramu potpisuje Roj Anderson i ona predstavlja završni film u njegovoj living trilogiji. Dobitnik nagrada u Veneciji, Stokholmu, Sidneju, Geteborgu. Ovaj film nema priču u tipičnom smislu te reči, nego prati doživljaje dvojice putujućih prodavaca i njihovih neuspešnih pokušaja da prodaju svoju robu.

Hyakuen No Koi (100 Yen Love) – Japan

Još jedna komedija-drama na ovoj listi. Dobitnik nagrada na skoro svim festivalima u Japanu, a film potpisuje Masaharu Take. Priča prati Ičiko, depresivnu 32ogodišnjakinju kojoj napokon kreće u životu.

https://www.youtube.com/watch?v=lwF-VZMEoFc

Baba Joon – Izrael

Ova drama je apsolutni pobednik Izraelske filmske akademije. Film potpisuje Juval Delšad, a priča prati porodicu imigranata iz Irana u Izrael i borbu Jicaka sa svojim sinom Motijem koji odbija tradicionalni život farmera.

El Clan (The Clan) – Argentina

Odlična biografska drama-triler koja prati familiju Pućo, tipičnu tradicionalnu porodicu koja ima težnje da bude pripadnik više srednje klase, težnja koja je dovela do toga da tokom osamdesetih kidnapuju četvoro ljudi.

El Club (The Club) – Čile

Drama koju potpisuje Pablo Larain je pokupila nagrade u Berlinu, Čikagu, Mar del Plati. Priča prati činovnika iz katoličke crkve koji biva poslat u primorsko mesto gde su smešteni sveštenici i monahinje odbačeni od crkve, a u kome je izbio incident.

El Abrazo de la Serpiente (Embrace of The Serpent) – Kolumbija

Avanturistička drama koju potpisuje Ćiro Gera. Dobitnik brojnih nagrada među kojima su festivali u Kanu, Odesi, Limi, Mar del Plati, Hemptonu. Priča prati odnos između Karamakate, amazonskog šamana i jednog od poslednjih preživelih iz njegovog plemena, i dvojice naučnika koji su u potrazi sa svetom lekovitom biljkom.

https://www.youtube.com/watch?v=FdOYd-21qaA

Gun dan ba! Zhong liu jun (Go Away Mr. Tumor) – Kina

Kineska drama-komedija koju potpisuje Han Jan. Bazirana je na životu Ksionga Duna, strip autora koji je nakon što mu je dijagnostikovan rak objavio vebkomik koji je postao senzacija u Kini. Ubedljivo nejgledaniji kineski film u poslednjih nekoliko godina.