World cinema – najbolji kandidati za Oskara 2016 (1/2)

Nominacije za dodelu Oskara vrlo često budu nepravedno raspoređene, ali u krajnju ruku predstavljaju koliko-toliko merilo za kvalitet filmova iz prošle godine. Naročito se to da primeniti u kategoriji stranih filmova koji bi ostali nepoznati širem auditorujumu da je eventualna nominacija izostala. Svetska kinematografija svake godine izbaci poneki biser koji oduševi ljubitelje istinski kvalitetnih filmova, sa svim onim sastojcima koji su mejnstrim projekti odavno izgubili. Za filmofile koji su umorni od blokbastera, rimejka, nazovi komedija i sličnih žanrova, world cinema bukvalno predstavlja spas.

Iz godine u godinu raste broj filmski pismenih država sa pristojnom produkcijom i ljudima koji su sposobni ne samo da naprave film, nego da naprave KVALITETAN film (prošlogodšnji predstavnik Mauritanije Timbuktu ili Mandariinid iz Estonije). Najbitnija karakteristika ovih projekata je da imaju dušu, tj. da nisu pravljeni kako bi uzimali pare na bioskopskim kasama, nego uglavnom zbog ljubavi prema filmskoj umetnosti.

Svake godine osamdesetak država šalje svoje kandidate za nagradu Akademije koje komisija svodi na spisak od devet radova, a pred samu dodelu taj spisak bude stanjen na ukupno pet filmova. Ovoga puta sam sastavio listu od dvadeset filmova koji sudeći po ocenama kritike, nagradama na festivalima i sličnim merilima sa pravom mogu da se nadaju ulasku u top devet, a možda i zlatnoj statui.

World cinema 2

U nazivu filma se nalazi link ka stranici na IMDB-u, a kako budu pogledani u narednom periodu tako će dobiti i recenziju na sajtu.

Saul Fia (Son of Saul) – Mađarska

Ovo je mađarska drama koju potpisuje Laslo Nemeš. Osvojila je Grand Pri na ovogodišnjem Kanskom festivalu i izabrana je u specijalnu selekciju festivala u Torontu, kao i na još petnaestak festivala. Radnja je smeštena u 1944. godinu i prati Sala, mađarsko-jevrejskog zatvorenika koji radi u krematorijumu koncetracionog logora Aušvic. Brojni kritičari smatraju da je ovaj film već dobitnik zlatne statue.

A Que Horas Ela Volta? (The Second Mother) – Brazil

The Second Mother je brazilska drama koju potpisuje Ana Mujlert. Premijeru je imao na festivalu nezavisnih filmova Sundance gde je dobio ovacije, a dobio je nagrade u Berlinu i Amsterdamu. Priča prati Val, siromašnu ženu koja u velikom gradu pronalazi posao kao čistačica u bogataškim kućama, dok ćerku ostavlja sa njenim dedom. Nakon trinaest godina ćerka Džesika dolazi u grad kako bi polagala prijemni ispit za fakultet, a njih dve će ponovo živeti zajedno, što neće biti previše prijatno iskustvo.

Viva – Irska

Ova drama je urađena u irsko-kubanskoj ko-produkciji, ali će na dodeli nagrada predstavljati Irsku. Glavni junak je Hesus koji nakon dosta vremena dobija priliku da nastupi na bini sa plesačima, ali njegov performans prekida pesnica nepoznatog čoveka za kog će se ispostaviti da je njegov otac Anhel, bivši bokser kog nije video petnaest godina.

Na celom internetu nema trejlera.

Nie Yin Niang (The Assasin) – Tajvan

Ova akciona drama je urađena u ko-produkciji Tajvana, Kine i Hong Konga i spada u žanr martial arts. Učestvovala je na Kanskom festivalu gde je režiser Hu Hsiao-Hsien odneo nagradu. Radnja je smeštena u deveti vek i prati Nie Jiniang koja je od siročeta izrasla u majstora borilačih veština i ubicu. Nakon neuspelog poduhvata biva poslata na sever da ubije vojnog zapovednika, moćnika za koga je bilo planirano da se uda.

Mustang – Francuska

Ovo je francusko-turska drama koja je debitanstki rad režiserke Deniz Gamze Erguven. Dobitnik nagrada u Kanu, Čikagu, Hamburgu, Sarajevu, Valjadolidu, Sevilji, Odesi, osvajač Lux Prize-a i učesnik festivala u Torontu. Radnja je smeštena u tursko selo i prati pet devojčica koje se bore za svoju slobodu u veoma konzervativnoj sredini.

Krigen (A War) – Danska

Ratna drama koju potpisuje Tobijas Lindholm. Učesnik festivala u Veneciji, Cirihu, Zagrebu. Radnja prati Klausa koji je na ratištu u Avganistanu dok ga kod kuće čeka supruga sa troje dece. Nakon rutinske misije Klaus sa svojim saborcima upada u zasedu koja će promeniti njihove živote.

Hrutar (Rams) – Island

Ovo je drama koju potpisuje Grimur Hakonarson. Dobitnik nagrada na festivalima u Kanu, Valjadolidu, Cirihu, Paliću. Radnja prati Gumija i Kidija, poznate proizvođače kvalitetne vune sa Islanda koji nisu progovorili jedan sa drugim preko četrdeset godina. Nakon odluke nadležnih da zatvore farmu, braća će se udružiti kako bi spasili svoje ovce, svoj posao, ali i jedan drugog.

Im Labyrinth des Schweigens (Labyrinth of Lies) – Nemačka

Odlična drama koju potpisuje Đulio Ricareli i jedan od najboljih nemačkih filmova snimljenih u poslednjih nekoliko godina. Radnja je smeštena u 1958. godinu, a glavni junak je Johan Radman, mladi idealista koju ima za cilj da procesuira Čarlsa Šulca, bivšeg komandira u logoru Aušvic. Ipak, on nailazi na velike prepreke jer brojni nacisti danas rade u državnim ustanovima i ne žele da se odreknu svog saborca.

Domácí Péce (Home Care) – Češka

Češka drama sa elementima komedije koju potpisuje Slavek Horak. Pobednik festivala u Karlovim Varima i Manhajmu. Protagonistkinja je Vlasta, žena koja se bavi negom starijih ljudi i živi za svog supruga, svoju ćerku i svoje pacijente, sve dok ne postane svesna da je u godinama kada je i njoj potrebna nega.

Ixcanul – Gvatemala

Drama urađena u ko-produkciji Francuske i Gvatemale koju potpisuje mladi Gvatelamac Hajro Bustamante. Dobitnik nagrada u Mumbaju, Jerusalimu, Filadelfiji, Gvadalahari, Gentu, Berlinu… Glavna protagonistkinja je Maria, sedamnaestogodišnja pripadnica plemena Maja koja živi na obodu aktivnog vulkana u Gvatemali. Ona čeka svog verenika koji radi u gradu, sredini o kojoj ona ne zna ništa, ali mora da nauči kada iskrsne neočekivani problem.