Wonka (2023)

Wonka je kombinacija mjuzikla i fantazije koju kao režiser i ko-scenarista potpisuje Pol King. Film predstavlja priču o nastanku Vilija Vonke, lika iz romana Charlie and the Chocolate Factory Roalda Dala iz 1964. godine, istoimenog filma iz 2005. godine i filma Willy Wonka & the Chocolate Factory iz 1971. godine. Premijerno je prikazan 28. novembra u Londonu i postao je bioskopski hit sa zaradom od preko pola milijarde dolara na bioskopskim blagajnama.

Onima koji su gledali klasik iz sedamdsetih sigurno nije bio potreban film koji objašnjava kako je Vili Vonka, nestašni proizvođač čokolade, započeo svoj posao. Međutim, ako moramo da budemo na udaru jednog, budimo srećni da je zabavan, maštovit, iskren i dovoljno dobar da odvrati pažnju od činjenice da je uglavnom ravna linija na narativnom nivou – ako je poenta u tome da to ne primetimo, filmski stvaraoci imaju dosta zabavnih distrakcija.

Wonka je mjuzikl, baš kao što je bio i film iz 1971. godine koji ovaj koristi kao osnovu za svog glavnog lika i kreiranje sveta i tona filma. Moram priznati da su pesme uglavnom dobre, ali uključivanje najpoznatije i najomiljenije pesme iz originalnog filma čini da nove pesme neće imati takav trajni efekat. Jedan lik ovde govori o jednoj od onih starijih pesama kao o „razorno privlačnoj“ i da nikada neće izaći iz uma slušaoca – to je tačno jer većina gledalaca će prepoznati prvi takt pre nego što lik počne da ga peva.

Ovde je bitno da, uprkos izazovima neizbežnog i direktnog poređenja, ovaj film ipak ne beži od toga. Autori jasno veruju da bi u ovom materijalu moglo biti više od trika da se iskoristi neka dobro poznata, voljena intelektualna svojina da bi se zaradio novac. Film je iskren u vezi sa likom, maštovitim svetom koji on čini još dražesnijim svojim inovacijama u čokoladi i posebnom tonu filma iz 1971. koji je spojio sentimentalnost i opako neobičan humor do tako velikog efekta. Iznad svega, King zna da mu je potreban napor da ispravi tu mešavinu tonova ako će film imati ikakvu šansu i rezultat je zadivljujuće iskren u svojim emocijama i veseo na svaki drugi način.

Prvo smo upoznati sa Vilijem Vonkom (Timoti Šalame) koji stiže u neodređeni evropski grad samo sa šakom novčića koji mu ne traju ni jedan dan. Vilijev jedini san je da pravi čokolade samo od najfinijih i najegzotičnijih sastojaka, otvori radnju i svoju ljubav prema slatkim poslasticama podeli sa svetom. Kako to biva, problema je mnogo. Prvi je da tu industriju kontroliše trojac koji se naziva Čokoladni kartel i oni ne cene bilo kakvu konkurenciju, posebno talentovanu kao što je Vili, koja hoće da poremeti njihov monopol.

Još jedan par komplikacija su vlasnici perionica, gospođa Skrabit (Olivija Kolman) i gospodin Bličer koji iznajmljuju sobe očajnim ljudima poput Vilija i zarobljavaju ih u višegodišnjem prinudnom zaposlenju. Vili mora da pronađe način da se iskrade iz praonice kako bi prodao svoje poslastice, a za to traži pomoć od siročeta Nudl kojoj prvi zalogaj čokolade poništava letargiju prema sopstvenoj sudbini.

U svakom slučaju, zaplet je samo izgovor za Vilija da bude čudan i da pokaže svoje veštine koje često imaju namerne ili slučajne sporedne efekte kao što su levitacija i rast kose. Usput izaziva dobrodušni haos u ovom uglu svetu, peva, igra i formira malu grupu izopštenih kako bi osporio dominaciju i korupciju Čokoladnog kartela. Šalame je u srži većine ovoga i njegova izvedba se sigurno upoređuje sa jedinstveno podmuklim prikazom Vonke u filmu iz ’71. godine, ali je ovde pružio simpatičan zaokret prema liku.

Pomaže to što ga prati impresivna lista sporednih glumaca koji u potpunosti razumeju ton materijala. Pored pomenutih imamo i Kigen-Majkl Keja kao šefa policije i Rouana Atkinsona kao katedralnog sveštenika kojima je zajedničko da uzimaju mito u vidu čokolade. Tu je digitalno minijaturizovani, ali prirodno zaluđeni Hju Grant kao Umpa Lumpa koji naplaćuje dug za koji Vili nije znao da ga je napravio, kao i, u flešbekovima, Seli Hokins kao Vilijeva majka, koja ga je naučila svemu što zna vezano za čokoladu i velikodušnost.

Wonka je vedar, živopisan i veseo porodični mjuzikl koji proširuje univerzum klasičnog lika Vilija Vonke na živahan i dirljiv način.

moja konačna ocena: 7/10