Wonder Woman (2017)

Iako sam veliki ljubitelj DC sveta superjunaka, moram priznati da od čitave ekipe koja čini Justice League, najmanje sam pratio i znam o liku Wonder Woman. Zbog toga sam i željno očekivao njenu filmsku priču u okviru DC filmskog univerzuma. Prethodna dva filma Man of Steel i Batman v Superman: Dawn of Justice su mi, uprkos opštenarodnoj pljuvačini kritike i ostalih koji su im zamerali 1001 stvar, su mi se veoma svidela i o tome sam već pisao. Međutim, DC studio je želeo da popravi svoj status u svetu filma, pa su u WW uradili neke korekcije. To se odrazilo i stavom kritike koji imaju smo reči hvale za ovaj film, ali i finansijski, jer već u prvom vikendu film je zaradio brojne milione. Što se mene tiče, te izmene i dodvoravanje su imale suprotan efekat, ali ajmo redom…

Rajsko ostrvo Themyscira, dom Amazonki, žena ratnica, stvoriše bogovi Olimpa i sakriše ga od sveta. Amazonke su imale zadatak da čuvaju ljudsku rasu od boga rata Aresa i njegovog pogubnog uticaja na iste. Ares u svojoj srdžbi pobi sve bogove i osta samo Zevs. U odlučujućoj bici, Zevs porazi Aresa, ali i sam biva smrtno ranjen. Svu svoju snagu uloži da napravi oružje Bogoubicu i podari ga Amazonkama u slučaju da se Ares ikada vrati. Prolazili su vekovi i na ostrvu se rodi samo jedno dete Diana, ćerka kraljice Hipolite. Iako bez saglasnosti majke, Diana je trenirala da postane najbolja ratnica, a obučavala je kraljičina sestra Antiopa. Diana je rasla i postajala sve snažnija i spretnija. Taman kada je njen trening dostigao vrhunac, nevidljivu barijeru probi avion propelerac i u svom padu promeni čitav svet…

Kao što rekoh, prethodni filmovi su imali 1001 zamerku, te ovo, te ono. Ako mene pitate, za sve je kriva uobličenost gledaoca serijom Marvelovih filmova, pa su tako nešto očekivali i od ovih iz DC. Kada se pojavio DC ozbiljan, mračan, surov, onda je nastalo sveopšte kmečanje kako ne valja svašta nešto, fali humora, boja i ko bi ga više znao šta. Opet, sa druge strane filmovi su imali svoje fanove i one koji su cenili pravi DC prikaz, tako da na kraju, iako je kritika opljuvala filmove, sva tri zajedno, računajući i Suicide Squad, zaradili su oko 2 milijarde dolara. Malo li je? Baš su bezveze.

Zbog sve te galame, producenti su se odlučili da uvedu određene promene i pokrenu akciju dodvoravanje masama. Angažovana je režiserka Peti Dženkis, poznata po svom prvencu Monster sa čudovišno transformisanom Šarliz Teron kao opaki serijski ubica. Peti je radila i na serijama Killing i Arested Development. Obzirom da su njeni proizvodi mračni, smatram da je bila dobar izbor, a to je i potvrdila na kraju. Čak šta više, uradila je odličan posao. Nemojte biti zbunjeni. Ako vam se učinilo da kudim WW, to je samo negodovanje na aktivnosti u okviru dodvoravanja masama. Van toga, Wonder Woman je veoma dobar DC film i nastavak njegovog filmskog univerzuma, u kome ćemo, nadam se gledati još mnogo ostvarenja sa omiljenim superjunacima.

Naslovna glumica koja igra Wonder Woman je pun pogodak. Gal Gadot (Gal Gadot), izraelska glumica i manekenka, je od samog starta bila osporavana. Međutim, svojom rolom sve je demantovala i pružila zaista impresivan performans. Njena izvedba Wonder Woman je, rekao bih, baš kako treba. Ratnica, koja u susretu sa novim svetom, na prvi pogled izgleda naivno i nesnađeno. Međutim, njena istinska snaga karaktera i moć koju nosi u sebi lako prelazi sve barijere. Ide za svojim ciljem i vodi se svojim principima i dušom i neće dozvoliti da bilo ko to osujeti. Neustrašiva, hrabra i pravedna je sve ono što jedan superjunak, odlučan da štiti svet ljudi, treba da bude. Sve ovo i mnogo više nam je Gal lagano, kroz dva i nešto sata, isporučila i zacementirala svoje mesto u DC univerzumu.

Ništa manje dobar je i Kris Pajn (Chris Pine). Moj omiljeni lik od ovih novih glumaca je opet dokazao i pokazao sve ono što ja godinama pričam o njemu kao glumcu. Samouvereno sa kantama harizme prosto nosi film, pa i u određenim momentima krade svu slavu. Njegov odnos sa Gal na ekranu varniči od samog starta i ovaj filmski par je jedan od uverljivijih u poslednjih dosta godina. Podršku ovom dvojcu daje i ostala odlična ekipa, koja kroz svoje uloge donose onu zabavnu notu, na čiji nedostatak su se žalile mase u prethodnim filmovima. Ekipa je odlična i super su to uradili.

Imajući ove glumačke kvalitete na raspolaganju, kao i velike produkcijske mogućnosti, Peti je to sjajno iskoristila i vešto izbalansirala priču. Pružila nam je odličnu Origin priču jednog superheroja. Polako nam je otkrivala, dozirala sa pravim dozama romantike, humora i akcije. Na taj način uspela je da drži pažnju gledaoca do samog kraja, a time i da ovaj film postane uspeh. Povezala je film sa prethodnim, a i onima koji slede u DC univerzumu i stvorila jedva čekam osećaj kod gledaoca.

Sa tehničke strane film je maksimalno utegnut i sve je na izuzetno visokom nivou, sem par CGI sitnica dok smo na rajskom ostrvu, ali to je beznačajno. Efekti su odlični i ima zaista impresivnih scena. Posebno bi izdvojio one sa WW u akciji, gdje potpuno uviđamo svu moć superjunjakinje. Dakle, sve funkcioniše ovde na vrhunskom nivou, tj. skoro sve. Ono što me je donekle razočaralo je sam finalni sukob WW sa svojim nemesisom Aresom. Ne toliko njihov sukob, koliko njihov dijalog, koji je onako stripovski preslikan, i imate utisak da gledate stranice stripa gde u oblačićima antagonisti ispaljuju bombastično trivijalne rečenice. Ni sam izgled, tj. odabir glumca mi nije legao.

Na kraju, pre nego što zaključim, moram da se dotaknem već spomenutog dodvoravanja masama. Mišljenja sam da pravi superherojski film, koji je mračnijeg tona, a i zastupljenost oružja i veština naklonjena određenoj vrsti, jednostavno mora da bude R-Rated, iliti krvi do kolena. Primer je naravno Logan, smatram da bi i WW, a posebno Betmen morao da bude takav. Betmenov lik bi sa time dobio deo sebe, jer je jednostavno mračan i brutalan, pa to treba i da bude prikazano.

Što se tiče ovog filma, išlo se na svima prihvatljivu varijantu, tako da smo dobili oznaku za široke mase, što je, po meni, prilično umanjilo doživljaj akcije i samog filma. Imate oružja koja seku, probijaju, paraju, a nigde niti jedne kapi krvi. Imate fenomenalne efekte gde ljudi lete na sve strane, a opet sve je to prilično sterilno. Sličan osećaj je bio kada sam gledao Hobita i nastavke. Pored toga ubačen je humor, a sveukupno je čitav film ublažen i išlo se na Marvelov recept. To sve skupa je donelo zradu, kritika nije kmečala, kao ni mase, ali bar što se mene tiče, ostala je neka praznina.

Wonder Woman je film koji nam donosi origin priču o jednoj o najpoznatijih junakinja DC univerzuma. Ta priča je odličnim radom režiserke Peti Dženkis savršeno izbalansirana i čitavim tokom vas drži zaokupljenim. Sa WW dobićete od svega po malo, a u konačnom zbiru veoma dobar film koji najavljuje velika uzbuđenja iz DC filmskog sveta. Romansa, humor, čvrsta i tečna priča prožeta nekim zaista fenomenalnim akcijskim scenama i prizorima, zadovoljiće sve ljubitelje superjunaka, a fenomenalne role naslovnih junaka učiniće taj osećaj još upečatljivijim. Pred vama je preko dva sata sjajne zabave i jedino što možete je da uživate.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]