Wildlife (2018)

Pol Dejno (Paul Dano) je karakterni glumac mlađe generacije koga veoma cenim. Najpoznatiji je po tumačenju braće Pola i Elija Sandeja u remek-delu Pola Tomasa Andersona There Will Be Blood. Biranjem netipičnih, ali solidno zahtevnih uloga polako gradi svoj status i ime kao glumac, ali je u međuvremenu rešio da se oproba i kao režiser. Njegovo debitantsko delo je adaptacija romana Ričarda Forda Wildlife.

Radnja filma je smeštena u šezdesete godine prošlog veka i prati tipičnu porodicu koja se doselila u Montanu u potrazi za boljim životom. Porodicu čine Džeri (Jake Gyllenhaal), Žanet (Carey Mulligan) i njihov 14-ogodišnji sin Džo (Ed Oxenbould). Nakon gubitka posla, Džeri gubi osećaj svrhe i odlučuje da se pridruži ekipi vatrogasaca, koja se bori sa velikim šumskim požarom. Njegov višememesečni odlazak znači da su njegova supruga i sin ostavljeni da se brinu sami za sebe, u gradu u kome praktično nikoga ne poznaju…

Scenario je ispričan iz perspektive mladog Džoa, koji je odjednom prisiljen da naglo odraste i da svoje roditelje posmatra iz drugačije perspektive. Postaje svedok borbe svoje majke, koja na sve načine pokušava da im obezbedi egzistenciju, a ta borba će uskoro dovesti do postepenog raspada braka. Žanet je kompleksna žena čija je odlučnost još više izraženija odlaskom Džerija i ona dolazi u situaciju da ponovo otkrije sebe, narušavajući time tradicionalne vrednosti i očekivanja. Ništa što se dešava u filmu nije iznenađujuće, jer mi sve vreme vidimo poticaje nezadovoljstva, ogorčenosti i propalih obećanja.

Na samom početku, posmatramo naizgled srećnu i čvrstu porodicu, koja biva poljuljana gubitkom glavnih prihoda. Prikaz tog vrhunca nam služi kako bismo shvatili dramatiku njihovog pada. Scenario temeljno priča o tome kako je retko kada dovoljan jedan razlog ili jedan događaj da se porodica raspadne, a takav je slučaj i sa porodicom Brinson – potrebno je mnogo rada i truda da bi se brak ili porodica održali, ali ne treba puno kako bi zbog nečega izgubili veru u taj brak ili tu porodicu. To se takođe odnosi i na veru u sebe i osećaj sopstvene vrednosti, što se lepo vidi na Džerijevom primeru.

Ubrzo shvatamo da Žanet već duže vreme razmišlja o sebi, svojoj korisnosti i ulozi domaćice koju joj nameće društvo. Kako saznajemo, napustila i je školovanje i posao kako bi se posvetila održavanju kuće i porodice, iako je očigledno da je Džo dobro dete kome nije potrebno previše roditeljske brige. Ona se ne oseća kao deo ovog tria, jer ne napušta kuću i ne učestvuje u igrama oca i sina. Muškarci imaju svoje obaveze, posao ili školu, dok ona dane provodi zatvorena u novom gradu, baveći se kuvanjem i spremanjem – očigledno je da je već duže vreme razmišljala o svom životu i njeno nezadovoljstvo nije stvoreno preko noći.

Film poseduje jednostavnu priču, ali ta priča veoma detaljno razrađuje detalje naših likova i njihovih odnosa. Ta pažnja posvećena detaljima dovodi do toga da sposobni glumci imaju sa čime da rade, pa ni njihovi kvalitetni performansi ne mogu izostati. Najjači utisak svakako ostavlja Keri Maligen, koja se, naizgled preko noći, pretvorila u ženu koja napokon sebe i svoju sreću stavlja kao prioritet. Džejk Gilenhajl je solidan deo filma odsutan, ali fino predstavlja tvrdoglavog porodičnog čoveka punog ljubavi. Okenbouldov karakter pokušava da održi porodicu na okupu, ali i sam shvata da je to sve teže i teže.

Wildlife je odličan debitanski rad Pola Dejna i saosećajan portret porodice u krizi, bez suvišne melodrame – lagani tempo, kvalitetan scenario i odlični glumci su i više nego dovoljni za veoma pozitivan utisak.

moja konačna ocena: 9/10