What Happened to Monday (2017)

What happens to one of you, happens to all of you.

What Happened to Monday je novi projekat producentske kuće Netflix, koja se očigledno baš trudi da svoj asortiman proširi na sve moguće žanrove. Ovoga puta se radi o distopijskom sci-fiju Tomija Virkole (Tommy Wirkola), koji poseduje vajb da ga moraju pogledati i oni koji nisu fanovi ovog žanra. Pored visokih produkcijskih vrednosti, ono što ga izdvaja je i glumica Numi Rapas (Noomi Rapace), koja tumači uloge sedam sestara.

Za nekih pedesetak godina čovečanstvo doživljava krizu zbog prenaseljenosti i nestašice hrane. Naučnici pronalaze način da genetskim modifikovanjem povećaju prinose useva, ali to sa sobom povlači sve više porođaja sa blizancima, trojkama itd. Zbog toga se vrši kampanja prema kojoj se svakoj porodici potomstvo mora ograničiti na jedno dete. Međutim, u jednom stanu živi sedam identičnih sestara, koje odgaja njihov deda (Willem Dafoe). One su nazvane po danima u nedelji, dele jedan identitet i jednom nedeljno svaka izlazi u spoljašnji svet. Zaplet nastaje kada se jedne večeri Mandej ne vrati u stan…

Odmah se mora pohvaliti trud koji je uložila Numi Rapas, u saradnji sa kostimografima i frizerima, naročito kada se uzme u obzir kvalitet scenarističkog materijala sa kojim je radila. Likovi sestara su klasični arhetipi kao što su geek girl, sexy girl ili rebel girl, koji nisu uopšte razrađeni, ali ona detaljima uspeva da im pruži živost. To se najbolje vidi u scenama kada se sestre nalaze za istim stolom i malo sam razočaran što se nije poradilo na njihovoj karakterizaciji.

Umesto razrade likova, akcenat je stavljen na iznenađujuće brutalnu akciju, što u slučaju ovog žanra ne mora biti nužni minus. Svakako smo glavnu glumicu navikli da gledamo u mračnijim filmovima poput Prometheus ili Milenijum trilogije, tako da joj nije bio veliki problem uskočiti u distopijski sci-fi, u kome treba da pokaže kvalitete akcione heroine. Dopala mi se scena tuče u kojoj učestvuje više sestara, jer je Numi lepo dočarala kako svaka sestra drugačije reaguje na nasilje i agresiju. Generalno, film se iznenađujuće brzo transformiše u intenzivnu akciju, iako sam očekivao mnogo više drame.

Osim slabe razrade likova sestara, zbog čega smo ostali uskraćeni za emocionalno povezivanje sa njima, scenario se ne može pohvaliti ni razradom distopijske teme u kojoj se radnja odvija. Nekako sve deluje samo kao pozornica za akcione koreografije, iako ima potencijal za mnogo više. Zanimalo me je odrastanje sestara ili kako se svaka od njih snalazi u spoljašnjem svetu, ali očigledno je da sam imao prevelika očekivanja od scenarija, kome i nekoliko rupa u priči nikako ne ide u prilog.

Ono što fali na scenarističkom planu je itekako nadoknađeno vizuelnim utiskom. Režiser se dosta oslanja na prirodni izgled kome dodaje raznorazne gedžete, a tehnologija svakako nije razvijena kao što većina očekuje da će biti za pedesetak godina. Brojne scene pršte od akcije, jurnjave, pucnjave, eksplozija i krvi, a igra mačke i miša postaje sve nasilnija kako trajanje filma odmiče. Međutim, gledajući te scene (uglavnom) nisam osetio pravi adrenalin, kao recimo gledajući Johna Wicka, nego mi je sve nekako delovalo rutinski, bez prave zabave. Ono što je takođe vredno pomena su specijalni efekti kada gledamo kako glavna glumica tumači više likova na ekranu u isto vreme.

What Happened to Monday je distopijski akcioni sci-fi koji je imao zanimljiv koncept i veliki potencijal, ali se na kraju svodi na sjajan vizuelni utisak, odlične performanse Numi Rapas i pomalo pretenciozni scenario sa puno rupa u priči. [yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]