War Dogs (2016)

Everyone’s fighting over the same pie and ignoring the crumbs. I live off crumbs.

Floskula zasnovano na istinitoj priči i dan danas povećava interesovanje za neki film, iako je jasno da ta zasnovanost može biti i svega deset odsto. Radi bolje dramatizacije dodaju se fiktivni likovi ili situacije koje se nikada nisu desile, pa je na gledaocu nakon gledanja filma da potraži šta je istina, a šta ne. Ovo je već postala praksa u holivudskim filmovima, a najnoviji takav produkt je War Dogs, komična drama Toda Filipsa (Todd Phillips).

Upoznajemo Dejvida Pekauza (Miles Teller), masera i neuspešnog preduzetnika, koji se na sahrani prijatelja ponovo sreće sa Efraimom (Jonah Hill), ortakom iz srednje škole. Efraim je u biznisu prodaje oružja Pentagonu i odlučuje da zaposli Dejvida kome je očajnički potreban novac. Naime, Efraim pretražuje brojne konkurse Pentagona za snabdevanje vojske i konkuriše na one koji deluju nezanimljivo za velike igrače. Dejvid se odlično snalazi u poslu i vremenom dobijaju sve više manjih ugovora, dok iščekuju neki koji će im promeniti živote…

War Dogs je tipičan holivudski film u kome je sve šareno, sve pršti, sve je lepo za oko i generalno kul, što ujedno znači i da je odrađen potpuno ziheraški. Ovde je sve na svom mestu, sa pristojnim zapletom i zanimljivim likovima, ali sa scenama koje su predvidljive i već toliko puta viđene. Snimanje iz dronova ili helikoptera, prikazivanje raskoši Majamija, zamrzavanje slike, agresivna muzika i, najviše iritantno, naracija koja objašnjava sve u sitna crevca – sve je tu. Očigledno je da je War Dogs namenjen gledaocima koji žele da se opuste i da ne razmišljaju previše, film u potpunosti ispunjava taj cilj, ali mu ne bi smetalo malo originalnosti.

war-dogs-2016-2

Na prvi pogled War Dogs dosta podseća na film The Wolf of Wall Street, pre svega jer kriminalce predstavljaju na simpatičan način, oba filma nam insajderski prikazuju detalje kriminalnih aktivnosti, ovoga puta trgovinom oružja, a i Džona Hil tumači skoro istog lika. Razlikuje se u bitnim stvarima, npr. što je u starijem filmu veoma ubedljiva i detaljno ispričana priča sa doziranom komedijom karaktera, kao i u činjenici da se gospodin Skorseze ne služi jeftinim trikovima. Ovde je scenario prilično pravolinijski, priča nije prava drama, nema pravih tenzija i ubačeno je dosta komičnih elemenata, koji ne idu uvek prirodno sa radnjom. Jednostavno, priča u filmu War Dogs je takva da smo mi uvereni kako je dobar deo izmišljen, a ako vas, kao mene, privuče ono zasnovano na istinitoj priči, to znači automatski minus.

Za glavne uloge su planirani Džesi Ajzenberg i Šaja Labaf, ali su se Džona i Majls sjajno snašli i deluju kao skladan tandem. Evidentna je glumačka hemija između njih dvojice i koliko je Džona pričljiv, eksplicitan i lud, toliko Majls unosi dozu mirnoće u njihov duo. Majls ima i ulogu naratora, tako da čitavu priču gledamo iz njegove perspektive, iako je lik Efraima meni mnogo zanimljiviji. Džona ima sposobnost da bude izvrstan i u komičnim i u zahtevnim dramskim ulogama, dok je ovde negde između. Bredli Kuper (Bradley Cooper) je jedan od producenata i ima sporednu ulogu Henrija, misterioznog trgovca oružjem, a anonimna Ana de Armas (Ana de Armas) je zadužena za lepši deo filma kao Dejvidova surpuga.

war-dogs-2016-3

War Dogs je pristojna holivudska drama-komedija kojoj fali originalnosti i koja ima previše fikcije za radnju zasnovan na istinitim događajima. Još jedan film koji ćemo svi zaboraviti za mesec-dva. [yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]