Waiting… (2005)

Danas je zaista teško pronaći komediju koja se ne svodi isključivo na relativno smešne i toliko puta viđene scene i dijaloge.  Mislio da je i ovaj projekat jedan od takvih i prilično dugo sam odlagao gledanje iako sam dobio soldine preporuke za njega. Nakon gledanja iščekujem priliku kada ću ga pogledati ponovo.

Radnja filma je smeštena u restoran Šenanigen i prati njegov kolektiv koji se sastoji od petnaestak osoba različitog mentalnog sklopa, sa svojim problemima, planovima i razmišljanjima. Kao glavni protagonisti se izdvajaju Din, mladić koji shvata da mu život uzaludno prolazi i kome je ponuđeno mesti asistenta menadžera, i Monti, ženskaroš kome se život svodi na jurenje za suknjama. Film prati dešavnja tokom prosečne radne večeri kada restoran vrvi od gostiju.

Na prvi pogled deluje da je ovo bezlična komedija sa lošim humorom koja prikazuje šegačenje osoblja sa gostima restorana.  Nedovoljno karakterizovani, ali komični i simpatični likovi predstavaljaju odličan miks zanimljivih ljudi čiji životni prohtevi i lični problemi mogu da se odnose da na svakog zaposlenog u toj struci. Projekat je odlično vođen, ne dozvoljava da opadne pažnja i njegov lagana radnja čini da se ne primeti kada se film završi, ostavljajući gledaoca da posmatra odjavnu špicu čekajući još.

Pojedini kritičari primećuju da je ovo jedan od najpreciznijih prikaza osoblja u restoranu i retko koji radnik u ovoj vrsti uslužne delatnosti nije konstatovao da je film odličan. Degradacija, psihička tortura i poniženje su realno prikazani širokim spektarom gostiju, ali i inovativnim načinima osvete.  Likovi su raznovsrni, tako da imamo provokativnu maloletnicu, klince koji žele da su reperi, debelog kuvara zavisnog od seksa, konobaricu sa napadima besa, konobara sa psihičkim problemima itd. Ovakve osobine ste već primećivali, ali su postavljeni da deluju začuđujuće realno i istinito. Film obiluje svim vrstama humora, počevši od komičnih neobičnih situacija, preko spontane komedije koju poseduju glumci sve do krajnje diskutabilnog crnog humora.

Kasting je odrađen odlično i čini se da je svaki glumac kao stvoren za ulogu koju je dobio. Rajan Rejnolds (Ryan Reynolds) je izneo karakterističnu ulogu egocentričnog zavodnika koja nikada ne dosadi. Uloga Dina, momka koji je rastrzan između želja i mogućnosti, je bila nešto zahtevnija i izneo ju je solidni Džastin Long (Justin Long). Ana Feris (Anna Feris) u ulozi konobarice pokazuje da ume još nešto osim besmislenog buljenja i prenaglažene uzbuđenosti prikazane u serijalu „Scary Movie“.

„Kelneri“ je solidna komedija i preporučujem je za gledanje. Umesto zaključka ću ponoviti Montijeve reči „nikada se ne zezaj sa ljudima koji ti donose hranu!“.

7/10

2005_waiting_001