Vuelven/ Tigers Are Not Afraid (2017)

Od 2006. godine u Meksiku traje krvavi rat zbog droge koji je do sada odneo preko 160.000 žrtava, a u tu brojku se ubrajaju i nestali (njih oko 50.000). Ovo je film o najvećoj kolateralnoj šteti tih ratova, deci siročićima kojih je svaki dan sve više i koji su ostavljeni na milost i nemilost u ovom okrutnom svetu, da se snalaze kako znaju i umeju.

Pucnjave, obračuni kartela, brutalno nasilje, sve je to uobičajena svakodnevnica u neimenovanom meksičkom gradiću gde pratimo devojčicu Estrelu (Paola Lara), koja čeka da se njena majka vrati kući. Gradićem vlada kriminalna banda Los Huascas, poznata po svojoj okrutnosti, a prolaze nekažnjeno zahvaljujući vezama sa političarem Servandom Esparzom, zvanim El Chino (Tenoch Huerta). Estrela nakon par dana polako shvata da se njena majka neće vratiti kući i da je verovatno odvedena od strane bande, kao i mnogi u njenom komšiluku. Gladna i prepuštena sama sebi i u strahu od jezivog glasa koji njeno ime zove u mraku, Estrela se pridružuje dečaku El Shineu (Juan Ramón López) i njegovoj grupi napuštenih klinaca o kojima se on brine.

Film je autorsko delo meksičke režiserke i scenaristkinje Ise Lopez (Issa López), širem auditorijumu relativno nepoznata, ali u svojoj zemlji veoma cenjena i nagrađivana. Napisala je priču koju je uvila u mistery-horor, dodala je dozu fantazije i napravila je modernu mračnu bajku svoje zemlje koja je zapravo realnost. Većini će možda biti problem ta fantazija u filmu, koja je minimalna, ali opet veoma vizuelno izražena. Ta fantazija, isto kao i nasilje, dolazi nekad nenajavljeno, traje par sekundi, ali posledice ostaju. Bez te fantastične crte deca ne mogu preživeti napuštena u stvarnom svetu.

Film je ispričan očima deteta i ma kakve god strašne stvari videli i preživeli, deca će uvek biti deca, nevini sanjari koji se uvek nadaju najboljem. Deca stvaraju svoj svet mašte, bilo da je reč o neispunjenim željama (spojleri filma, tri želje) ili u slučaju traume, obrambeni mehanizam koji, nažalost, ne funkcioniše u stvarnom svetu koji na kraju žrtvuje tu nevinost. Upravo je tu suštinu režiserka htela uhvatiti, mislim da ju je verodostojno prikazala, a u isto vreme je i kritikovala svoju zemlju, trenutno stanje, političare i ponovo upozorila svet da se jedna strašna noćna mora odvija na javi nedaleko od svih nas i da svaki danom postaje sve strašnija.

Kada su deca glavni akteri filma, to često zna biti rizično, pogotovo ako ranije nisu imali glumačkog iskustva. Međutim, baš zbog te činjenice (glavna akterka je pre ovog filma imala samo jednu epizodnu ulogu) film još više dobija na validnosti, realnosti, uverljivosti. Osim devojčice, koja je svoj deo odradila odlično, moram spomenuti i dečake iz kojih je izvučen glumački maksimum. Moje simpatije je, naravno, ukrao Shine, koji jeste nadobudan i nedokazan klinac, ali opet samo jedno uplašeno dete na čija mala leđa je pao pretežak teret (briga o drugim dečacima sa njim) i parafraziraću dobrog kolegu i filmskog znalca par excellance razlika izmedu dece i odraslih u filmu – Shine se iskaljuje na lopti, odrasli to rade okrutnije.

Autorkina vizija je jasna, besprekorna i neustrašiva, a ako priča i ima neku manu, kreativna strast kojom film odiše čini da se to ne primeti. Film je do sada dobio preko pedeset nagrada na raznim festivalima širom sveta. Ova činjenica možda sama po sebi nije dovoljna da se odlučite na gledanje ovog filma, ali ako tome dodam da su i film i režiserka dobili ozbiljne pohvale i podršku od Stivena Kinga i Guillerma Del Tora, koji je čak obećao da će biti producent njenog sledećeg filma, pitam vas šta vam više treba?

Tigers Are Not Afraid je novi meksički biser koji sjajno spaja fantaziju i surovu realnost, a na taj način akcentuje probleme modernog Meksika sa narko-kartelima – originalan film koji će vas dirnuti, iako je smešten u bezdušno okruženje.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]