Vikings (2013-)

What are you so afraid of? It’s only death!

Ratnici, vitezovi, kraljevi, bitke i izvanredne priče iz različitih narodnih predanja i mitologije je nešto što veoma cenim i volim. Kao dete bujne mašte sve sam ih oživeo u svojoj glavi, pa čak i stvorio neke vlastite. Celoga života sam gledao, čitao i slušao sve čega bih se dočepao iz tog žanra i uživao svaki put. Bilo je sjajnih epskih filmova, fikcija ili baziranih na stvarnim događajima, bilo je i serija, ali nijedna od njih nije napravljena na način kakav sam želeo da bude napravljena.

Sve dok se nije pojavio Game of Thrones. Ta serija bila je iskra koja se pokrenula neke druge epske filmove i serije, ali ono što je još važnije, postavila je standard kako bi kvalitetna epska serija morala da izgleda. Ova serija je krenula istim putem i po istom standardu, i iskoristila je GoT nacrt, samo što je za razliku od GoT-a, koji je epska fantastika, ova bazirana na stvarnim događajima (koliko stvarni događaji iz predanja nekog naroda mogu biti). Ta serija dolazi iz nordijske mitologije i radi se o ratnicima koje volim gotovo najviše, a to su Vikinzi.

Moje prve reakcije kada sam čuo za tu seriju bile su sreća i sumnja. Sreća jer se radi o Vikinzima, i sumnja zbog History Channel-a. History Channel je za mene kao što su Discovery ili National Geographic Channel. Da, on se bavi pričama iz istorije sveta, ali nikada se nije bavio pravim filmovima i serijama. Ipak, stavio sam svoje sumnje na stranu i krenuo sa Vikinzima. To je bilo trenutno navlačenje, a pokušaću da u daljem tekstu navučem i vas na ovu odličnu seriju. History je naučio lekciju od HBO-a, pa su spremili pozamašan budžet, angažovali iskusnog scenaristu i okupili kvalitetnu glumačku ekipu. Ostala je još jedna stvar da se uradi, a to je priča koja će privući gledaoce. Jednu takvu našli su u nordijskoj mitologiji, i to onu o legendarnom vikingškom vođi, Ragnaru Lotbroku.

Priča prati Ragnara Lotbroka (Travis Fimmel), jednog od najpoznatijih vođa Vikinga, osvajača i avanturistu. Kroz tri sezone, koliko ih ima do sada, pratimo uspon Ragnara, od običnog farmera, istraživača, Erla, osvajača, pa sve do kralja. Taj put nije lak. Ragnar će morati koristiti svaki od njegovih bogom datih talenata, sve svoje znanje, snagu i spretnost da ostvari svoje snove i ciljeve. Taj put će biti opasan, prekriven krvlju i ogromnim brojem mrtvih i taj put će biti nemilosrdan.

Vikings 2

Legenda kaže da je Ragnar potomak boga Odina i u seriji on zapravo misli da stvarno jeste. Uz takvu vrstu samopouzdanja, kao i njegovo razmišljanje koje je bilo ispred svog vremena, započeo je put do slave. Njegova nezasita glad za uspehom i slavom ću ga promeniti na mnogo načina. On će koristiti sve i svakoga da zadovolji svoju glad, čak i one najbliže njemu, njegovu porodicu, prijatelje, podanike.

Kad stvari postavim tako mislićete o Ragnaru kao o strašnoj i okrutnoj osobi, ali to nije baš tako. On je čovek velike vizije i harizme, tako da će ga većina tih ljudi koje sam spomenuo pratiti rado, čak i ako to znači njihovu vlastitu smrt. Da shvatite to prvo morate razumeti Vikinge i njihova verovanja. Vikinzi su ratnički narod i smrt u borbi je jedini način da se ode u Valhalu, dvoranu boga Odina. Valhala je mesto gde se okupljaju oni koji su poginuli u borbi i gde čekaju spremni za borbu u poslednjoj velikoj bici, Ragnaroku, a boriće se na strani boga Odina.

Vikings je serija bazirana na odnosima, a tih odnosa ima mnogo. Sve te veze imaju jednu zajedničku stvar koja ih povezuje i koja drži ovu seriju kompaktnom, a to je Ragnar. Prvo, imamo Ragnara i njegovu suprugu Lagertu (Katheryn Winnick). Lagerta je jaka i hrabra žena, supruga, majka i ratnica, i ona je odigrala veliku ulogu u Ragnarovom životu. Onda imamo Ragnara i Roloa (Clive Standen). Rolo je Ragnarov brat, veliki i ugledni ratnik. Ova dva brata će proći zajednički put kroz sve tri sezone i svaki korak na tom putu će biti ovijen ljubavlju, mržnjom, rivalstvom, ljubomorom, izdajom i lojalnošću.

Vikings 3

Zatim, imamo Ragnara i Flokija (Gustaf Skarsgård). Floki je najbolji Ragnarov prijatelj, graditelj brodova i veoma ekscentričan. On ima poseban odnos sa Ragnarom, taj odnos će biti testiran mnogo puta i odlučiće neke važne događaje. Na kraju, ali možda i najvažniji, je odnos između Ragnara i Atelstana (George Blagden). Atelstan je katolički monah, zarobljen prilikom Ragnarovog prvog upada u Englesku. On će uticati na Ragnarov život na način da će možda postati glavni razlog i nerazumljiva sila koja će Ragnara učiniti velikim vođom i kraljem. Ovde ću samo spomenuti i Ragnarov odnos sa svojim neprijateljima, a to je jednostavno neverovatno zabavno i uzbudljivo za gledati.

Ako posmatrate seriju iz ove perspektive, jasno je da se Vikings zapravo zasniva na jednom liku koji povezuje sve ostale i to je Ragnar, ali za tu vrstu postavke morate pronaći glumca koji je dorastao ovom vrlo, vrlo zahtevnom zadatku, a Hirst ga je našao u Travisu Fimelu. Travis je briljantan u svojoj ulozi. Njegova gluma je tako čvrsta i uverljiva u prikazivanju tako slojevitog lika kao što je Ragnar, ali Travis nije sam u svom sjaju. U velikoj meri je deli sa drugim akterima u seriji, a posebno onim koje sam spomenuo ranije. Osim njih postoji i mnogo drugih odličnih uloga i likova, tako posebnih, važnih za priču i upečatljivih svojom pojavom. Za mene, svi ovi likovi i glumci su glavna snaga ove serije.

Ovi sjajni likovi i performansi su poduprti sa kvalitetnom produkcijom. To znači prelepim i neodoljivim lokacijama, od hladnog Severa, preko Engleske sve do Pariza. Kostimi, setovi i sve ostale prateće potrepštine (oružje, brodovi, konji, opsadna oruđa itd) su vrlo realni i dočaravaju pravo srednjovekovno iskustvo dok gledate ovu seriju. Rast produkcije je vidljiv iz sezone u sezonu i to samo govori o ozbiljnosti u pristupu od strane producenata. Koreografije su veoma dobre i imamo priliku da gledamo neke zaista epske bitke. Poslednje, ali ne i najmanje važno, je muzika, pogotovo glavna tema If I Had a Heart autora Fever Reja i to je jedna od mojih omiljenih tema, jednostavno prekrasna.

Vikings 4

Imajući u vidu sve navedeno, mogu slobodno reći da je History Channel uspeo u njihovom prvom i najozbiljnijem pokušaju. Oni su naučili svoju lekciju i potvrdili to znanje sa svojom drugom, veoma dobrom serijom, zapravo mini-serijom, Gangland: Undercover.

Majkl Hirst, tvorac Vikings-a, uzeo je neke slobode u vezi sa istorijskim činjenicama. On je koristio neke osnovne elemente iz vikingškog društva, jednu priču iz nordijske mitologije i izmešao ih sa nekim svojim idejama kako bi serija bila zanimljiva široj publici. Dakle, ako želite da insistirate na istorijskoj tačnosti, ovo nije serija za vas, ali ako želite uživati u sjajnoj i izuzetno zanimljivoj epskoj avanturi, na pravom ste mestu. Uzmite opremu i spremite se za bitku.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]