Viking (2016)

Vaša ocena filma:

Ruski filmovi su uvek bili posebni, baš kao i naši domaći. Imaju taj neki posebni šmek, način priče i razmišljanja. Zbog toga su često bili neshvaćeni ili ne baš najbolje razumljivi zapadnoj publici. Verujem da Rusima to nije teško padalo, jer su radili filmove za svoju publiku, koja ih i te kako razume. Ruska kinomatografija je jedna od najbogatijih i izrodila je neka od najvećih imena filmske umetnosti, bilo režisera, glumaca ili pisaca. Lično sam pogledao dosta onih koji su mi odlični i često skoknem ka istoku u potrazi za odmorom od Holivuda i njegovog standarda filma. To sam uradio i sa ovim, koji važi za treći najskuplji ruski film ikada, po imenu Viking.

Priča je smeštena u deseti vek i odigrava se u zemlji Kijevske Rusije, nakon smrti velikog kneza Svetislava. Iza kneza su ostala tri sina, Jaropolk, Oleg i Vladimir. Kako to već biva, u borbi za vlast Jaropolk ubija Olega, a Vladimir, najmlađi, beži na daleki sever. Tamo uz pomoć Svenelda, ratnika koji je služio i njegovom ocu, okuplja Vikinge, plaćenike, i vraća se u rodnu zemlju kako bi se suočio sa Jaropolkom. Po svom dolasku, tražeći saveznike kroz brak, čitava priča i njegov naum doživljavaju obrt kada bračna ponuda preraste u pakao…

Viking od samog starta počinje vizuelno snažno i upečatljivo. Tu svoju snagu prikazuje preko dva naredna sata i prosto vas očarava vizuelnošću u kojoj se ogleda sjajna fotografija, lokacije, realistični efekti i neverovatno uverljivi kostimi i šminka. Sve to daje za rezultat potpuno uverljiv prikaz srednjovekovne atmosfere i izgleda i načina života ljudi u tom periodu. Kao što to volim reći, imate osećaj da glib i blato cure sa ekrana.

Kroz tu vuzuelnu jačinu prožima se odličan sountrack na način da nas slika i zvuk potpuno uvode u svet brutalnih ratnika i prostranstva ruske zemlje. Sudari raznih nacija, vera, kultura kulminiraju u eksploziji njihovih najboljih ratnika i prisustvujemo epskim borbama, realističnim i brutalnim, nakon kojih ostaje more krvi i leševa. Što se tiče ovih aspekata filma, imate osećaj da gledate neki od najboljih holivudskih epskih spektakala, ali R-rated, i imate priliku da gledate neke fantastične scene koje oduzimaju dah.

Kao što rekoh na početku, ruski filmovi, baš kao i naši, domaći, imaju taj neki poseban šmek, način pričanja i uopšte osećaj koji isporučuju. Jedna od tih osobenosti su i angažovani glumci. Većinom karakterni, na uštrb holivudskih lepotana, donose priči i filmu ono nešto posebno, što vas kupi. Upravo njihova sposobnost da budu potpuno uverljivi u svakoj sceni je ono što ih izdvaja i, po meni, daje prednost na more onih sa lepim licem i upitnim talentom.

Tako je i u Viking-u. Glumačka ekipa odlična je uverljiva i donosi osećaj realnosti i pripadnosti vremenu koje treba da predstave. Glavnog junaka, Vladimira, igra Danila Kozlovsky i to radi fenomenalno. Njegov put i preobražaj koji će proći, od polutana nepriznatog od svog naroda i braće, do velikog Kneza, biće ispraćen i duhovnim i psihološkim preobražajem. Od ubice, osvajača, pagana do pokajnika i onoga koji će donieti mir, ali i uvesti ruski narod u hrišćanstvo. Njegov čitav preobražaj je jasno vidljiv svakim njegovim gestom, a time i njegova uloga biva jednostavno odlična. Ostala ekipa ga prati u stopu i imamo priliku gledati veliku glumačku predstavu i razvoj više likova koji nam donose ovaj deo istorije u punoj snazi.

Ono što će, verujem, omesti mnoge da uživaju potpuno u Viking-u je upravo ona osobenost u načinu pričanja kod većine ruskih filmova. Ona je takva i ovde i možda će nekima biti teško da prate radnju – nije takva da klizi, da bude u jednom toku, laganom za pratiti i mnogo se oko njega angažovati. Ne, ona zna da skrene čas u jednu, čas u drugu stranu. Da iznenada na svom putu poskoči i da poteze svojih aktera učini nelogičnim i nepovezanim. Neke odluke se mogu činiti sulude i ničim izazvane. To će zasigurno napraviti problem mnogima (posebno zapadnjacima), pa će reći kako je film loš, nepovezan i sl. Za mene to nije slučaj.

Iako neobičan, ili da kažem drugačiji, pa i teži za pratiti, njegova priča nam kroz svoje neobično pričanje donosi deo svoje suštine, a suština je u prikazu jedne zemlje i vremena gde se sudaraju civilizacije i narodi, gde vlada haos, smrt i nered. Tu ništa nije ukalupljeno i sudbina se kroji svakog minuta ka različitim pravcima. Takvo je i samo pripovedanje, ali nas kako idemo ka kraju uvodi u jasnije vode i, baš kao i što Vladimir i ruski narod ide ka svom odredištu preobražaja, tako i priča zaokružuje svoj haos i dovodi nas do konačnog odredišta.

Iako možda duži nego što je trebalo i scenaristički nedopadljiv svima, Viking nam donosi epsku priču izuzetnog vizuelnog doživljaja koji vas obuzima od samog starta. U skladu sa vizuelnim prožima se i odlična muzička podloga i u toj sinergiji odvodi nas, potpuno uverljivo, vekovima u prošlost. Brutalne i odlično izvedene borbe daju potrebnu žestinu i adrenalinsku injekciju kako bi zaokružili pravi epski spektakl. Pored navedenog, oduševiće vas i odlične uloge čitave glumačke postave. Ono što je sigurno, neće se dopasti mnogima, ali onima koji su već plovili ruskim filmskim vodama pružiće mnogo.

Scenario
Gluma
Vizuelni utisak
Lični utisak

Saša Pešikan
Latest posts by Saša Pešikan (see all)