Valerian and the City of a Thousand Planets (2017)

Mnogi ga ne cene, ne vole, podcenjuju. Ima to veze sa tim što je više producirao nego snimao. Ili što se bavio crtaćima i nekim filmovima za široke mase koji su uveliko odstupali od onih prvobitnih, što ne reći i kultnih, koji su ga proslavili. Tu mislim na Big Blue, Nikita, Leon, The Fifth Element. Bez obzira na sve to, niko mu ne može osporiti talenat i viziju koju ima, a sposoban je, kad hoće, da nam je i predstavi. Ja sam ga uvek gotivio, tako da sam novi film Luk Besona nestrpljivo očekivao. Ja sam se silno zabavio u bioskopu gledajući Valerian and the City of a Thousand Planets, a evo i zašto.

Dok se polako nižu tonovi Space Oddity i magični glas Dejvid Bouvija, posmatramo nastanak Međunarodne svemirske stanice. Godine prolaze, a stanici se pridružuju novi narodi donoseći svaki svoju posebnost. Idemo dalje i dolazi do kontakta sa onima van poznatog nam sveta iz dubina svemira. Godine lete, a stanica raste i novi narodi i vrste pristižu. Nakon stotina godina stanica je univerzum za sebe i zbog svoje veličine mora da se odmakne od Zemlje. Odluka je donešena i stanica kreće na svoj beskrajni put kroz svemir, primajući nove stanovnike i šireći vekovima skupljeno znanje. Njeno ime sada je Alfa i upravo tu će mladi agent Valerian (Dane DeHaan) da započne veliku avanturu sa Lorelajn (Cara Delevingne)…

Valerian and the City of a Thousand Planets je novo delo Luk Besona (Luc Besson), gde potpisuje režiju, scenario i produkciju. Sa ovim filmom potpuno je jasna njegova inspiracija kako za The Fifth Element, tako i za mnoge druge filmove i ideje koje nam je do sada prikazao. Naravno, nije jedini, jer Valérian and Laureline, koji je napisao Pierre Christin, a ilustrovao Jean-Claude Mézières davne 1967. godine, je bio inspiracija mnogima, posebno tvorcima raznih kultnih sci-fi filmova. Kako je ovo njegovo kompletno autorsko delo, a i izvorni materijal iz koga je crpio ideje, Luk Beson je dao sebi na volju. Ispalio je svoj pun kreativni plotun, pucao iz svih oružja, bez ustezanja, što kreativnog, što finansijskog (preko 200 miliona $ budžeta) i dao nam, rekao bih, sjajnu, brzu i šarenu bioskopsku zabavu.

Ovo njegovo raspucavanje se vidi u svakom deliću filma. Od fenomenalnog početka, kako Alfa kreće na svoj put, tako i mi krećemo na super brzi let Valerianovog sveta. Počevši od magičnog sveta bisera i njegovih neobičnih stanovnika, preko virtualnog Big Market do Alfe i njenog univerzuma od bezbroj različitih svetova. Kada krene, film jednostavno ne staje i konstantno nas hrani novim šarenilom, vizuelnom gozbom kojoj nema kraja. Luk je odlučio da nam sve pokaže, tj. onoliko koliko može da stane u jedan film. Obasuo nas je prikazom lude mašte i sveta stvorenog za jednu otkačenu Space Operu.

Gledajući Valerian-a, gledao sam i na neki način i Peti Element. Mnogo toga vam sada ima smisla, jer znate odakle dolazi, a koristio je i neke osnovne delove koje smo mogli da vidimo u oba filma. Tu su pufnasti, šašavi oblici života. Onda imamo krembilaste oblike u vojnim uniformama, različitih boja, ali istog stanja uma (da, naši su, tj. ljudi). Imamo mega grad na bezbroj nivoa i još toliko vozila. Tamo je bila Plava Laguna, a ovde imamo Bubble. Bubble aka Rihana ima predobru shapeshifting scenu plesa u kojoj možete samo da uživate. Ima tu raznoraznih živuljki koje hoće da vas ubiju i svašta nešto. Imamo glavni par koji jednostavno paše i ima hemiju. Samo jedno fali pa da ovo, uprkos tanjoj priči od Petog Elementa, bude odličanstveno, a to je isto toliko odličanstvena uloga koju je Geri Oldman imao tamo, a ovde tako nešto nemamo.

Iako je priča možda najtanji deo Valeriana, on i te kako ima šta da ponudi. Pre svega tu je vizuelna raskoš koju nam je podario Beson. Ona vas jednostavno osvaja svakim kadrom. Maštoviti svetovi i bića koja ih nastanjuju su praznik za oči i maštu svakog zaljubljenika u sci-fi. Sve što, po meni, jedna Space Opera treba da, u vizuelnom smislu, bude je tu. Ta kreativna pražnjenja osećate celim telom i ne možete ih osporiti. Taj magični svet je ispunjen akcijskim sekvencama i neprestanom avanturom koja se prostire na tlu, kroz vazduh i vodu. Smenjuju se scene i prizori, rekao bih, kao nivoi u igricama gde u svakom nivou vreba nova opasnost ili novi zadatak za rešiti. I taman kad jedan završite, već igrate drugi.

U svom tom šarenilu i haosu nižu se i isto tako živopisni likovi. Oni svojim osobenostima i reakcijama stvaraju zanimljive, komične i zabavne situacije. U svoj toj akciji, koje zaista ima od početka do kraja, prožima se ta nota humora, tako da film gledate u polu-smešku. Kada sve ovo saberete dobijete osjećaj kakav izazivaju Guardians of the Galaxy, mada ne na tako visokom nivou.

Naslovni dvojac je meni lično odličan. Oseća se ta neka hemija i budalasto ponašanje i varnice dvoje ljudi koji se sviđaju jedno drugome, a dugo to ne priznaju, bar ne na onaj pravi način. Potpuno suprotni u svom postojanju čine pravi tim i jednostavno drugačije ne bi mogli da funkcionišu, niti bi bili to što jesu da nema onog drugog. Ima tu mnogo njih zaslužnih za kompletnu sliku filma, neki sa svojih par trenutaka, a neki sa dužim ulogama. Spomenuo bih Itana Houka (Ethan Hawke) i njegovu prezentaciju Space Makroa. Pojavljuju se tu i Klajv Oven (Clive Owen) i mnogi drugi, kao i već pomenuta Rihana i njen magični ples. Sve skupa oni čine ovaj film veoma zabavnim i vrednim vašeg bioskopskog vremena. Kažem bioskopskog, jer ovaj film zaslužuje da se pogleda u bioskopu.

Da bi jedna opera bila uspešna, a posebno ona koja je Space, mora da ima fenomenalnu muziku. Tako i Valerian ima odličan soundtrack i pesme koje ste već slušali decenijama, ali i neke nove koje ćete i kasnije sebi puštati.

Iako je naišao na neke kritike i sl., meni se svideo iz svih gore navedenih razloga i nekih koje morate sami da doživite. Možda jer sam, kako se kaže, sucker for this kind of movie, a možda jer film stvarno vrijedi. Naravno, morate znati šta idete da gledate i da ne očekujete dubine i širine. Za to imate druge filmove i žanrove. U ovom slučaju, Valerian će vam poslužiti da pustite oči na vizuelnu ispašu i silno se zabavite dok slušate sjajnu muziku.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]