Upgrade (2018)

– See, you thought I was a cripple but you didn’t know that I’m a ninja.
– While I am state of the art, I am not a ninja.

Iako nisam preveliki ljubitelj naučne fantastike, rado ću pogledati indi projekat autora koji ima ideju i koji zna šta hoće – još ako dođe do saradnje sa producentskom kućom koja ima dobru reputaciju za nezavisne filmove, pun pogodak. Li Vanel (Leigh Whannell) iza sebe ima uspešnu karijeru kao glumac i scenarista horor filmova, a pre tri godine je debitovao i kao režiser filmom Insidious: Chapter 3. Film o kome danas pišem je njegovo autorsko delo, a reč je o odličnom miksu žanrova pod imenom Upgrade.

Venel nam predstavlja njegovu viziju utopijske budućnosti u kojoj je tehnologija kontroliše skoro sve aspekte života. U toj budućnosti Grej Trejs (Logan Marshall-Green) izbegava tehnologiju, obožava tradicionalne automobile i radi kao mehaničar. Nakon incidenta u kome on ostaje paralizovan, pristupa mu direktor tehnološke kompanije sa eksperimentalnim implantom, koji će mu vratiti funkciju udova. Reč je o računarskom čipu pod nazivom STEM, koji se pokazuje mnogo funkcionalnijim i inteligentijim nego što su očekivali. Grej u tom čipu dobija neočekivanog saveznika u osveti prema ljudima koji su izazvali incident…

Upgrade je futuristički akcioni triler sa temom osvete, u kome glavni junak otkriva da je u isto vreme i nosilac, ali i marioneta veštačke inteligencije. Ideja koja vodi priču je zaista fascinantna i postavlja razna pitanja. Ako čovek ima glas računara u glavi koji pruža neku sugestiju i zna da je ta sugestija produkt procesa razmišljanja koji je daleko složeniji od njegovog, da li njegove misli imaju nekakvu vrednost? Drugo važno pitanje je da li je čovek kriv za delovanje koje njegovo telo obavlja pod kontrolom veštačke inteligencije? Kraj filma ćemo dočekati sa nedoumicom da li je Grejs napredniji čovek ili više nije čovek uopšte.

Autor je odlučio da zanemari bavljenje ovim filozofskim pitanjima, nego da akcenat stavi na opšte uzbuđenje koje bi takav koncept mogao proizvesti. To mu uopšte nisam zamerio, jer već postoji jedan odličan niskobudžetni sci-fi koji se fantastično pozabavio tom temom (Ex Machina). Umesto odgovora, dobijamo film ispunjen brutalnim borbenim sekvencama i sa nekoliko zaista komičnih scena. Na taj način, mi ne razmišljamo o posledicama kada bi se veštačka inteligencija transplantirala u mozak osobe, nego to posmatramo kao nešto kul – shvatam što se nekima takav neozbiljan pristup nije dopao, ali ja nisam imao problem sa time, naprotiv.

Logično, sa takvim pristupom se dobija prilično zabavan sajberpank film. Dobar izvor komedije je naš protagonista, koji, nakon početnog odbacivanja tehnologije, shvata šta sve njegov novi čip može, pa mu daje saglasnost da preuzme kontrolu. To obično znači da očekujemo festival krvoprolića i akciju dostojnu Matrix-a. Akcija je dočarana sjajnim koreografijama jednostranih premlaćivanja, koje su snimane kamerom bez reza, što znači da ako Grej padne, kamera pada zajedno sa njim, ustaju zajedno pod istim uglom i slično.

Logan Maršal Grin, koji je stekao popularnost ulogom u seriji Quarry, svojim performansom i komičnim reakcijama prilikom borbi pruža priči neophodnu ljudskost. Njegov lik reaguje sa užasom i osećajem krivice na brutalnost koji izaziva njegovo telo. Sposobnost filma da neprekidno podiže adrenalin dosta zavisi i od njegovog predstavljanja glavnog junaka, a on to radi za svaku pohvalu. Pojedinci bi mogli reći da scene borbi, koje se povremeno smene jurnjavama, nakon nekog vremena deluju rutinski, ali ako vrednujete akciju nad idejama, to nećete primetiti.

Upgrade je brutalan, efektan i vrlo dobro realizovan sci-fi čija premisa predstavlja intelektualnu provokaciju, ali koji je najbolje posmatrati kao odličnu akcionu zabavu, što on svakako jeste.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]