Up in the Air (2009)

Na osnovu podatka da je ovaj film nominovan za čak šest Oskara i činjenice da je Jason Reitman, autor cenjenih Juno i Thank You For Smoking, zadužen i za ovaj projekat, odlučio sam se za gledanje ovog filma. Očekivao sam prosečnu, praznu ljubavnu priču, a dobio sam možda najprijatnije filmsko iznađenje u skorije vreme.

Priča prati Rajana Bingama, čoveka čiji je posao da daje otkaz zaposlenima širom zemlje na što nežniji način. Veoma je zauzet, tako da mu se život svodi na svakodnevne vožnje avionom i ostajanje u hotelu, dok u svom stanu boravi svega par nedelja godišnje. Njegov život iz korena menja odluka glavnih u kompaniji da se otkazi daju po novom principu, preko interneta, tako da Rajan više neće imati potrebu da putuje. On očajnički odlazi u misiju da dokaže kako ta opcija nije ispravna i pod uticajem događaja na toj misiji kreće sa razmišljanjima šta je smisao njegovog života, gde takav život vodi i da li je i koliko on uopšte srećan.

Sam scenario, koji je napisan na osnovu istoimenog romana, je za svaku pohvalu. On spretno i uspešno povezuje veliki broj detalja i scena koji su bitni kako bi shvatila veličina i kvalitet celog projekta. Iako na prvi pogled deluje kao tipična američka komedija o sredovečnom, egocentričnom karijeristi, ovo je snažna emocionalna studija na temu otkrivanja lične sreće, zadovoljstva i odvajanja prioriteta od onoga nebitnog.

Projekat poseduje specifičan humor i solidan broj komičnih sekvenci. Reditelj Jason Reitman odrađuje odličan posao, dokazujući da je pred njim svetla budućnost u svetu filma. Pohvaljujem odličnu montažu. Zanimljivo je da svaki gledalac posmatra film na svoj način, jer se isti može posmatrati kao komedija, kao ljudska drama, čak i kao ljubavni film. Sve karakteristike ukupno čine da koncetracija gledalaca ne popusti i drži pažnju skoro dva sata koliko traje. Tužna je činjenica da od šest nominacija (najbolji film, scenario, režija i tri za glumu) nije uspeo odneti nijednu pobedu.

Sve pohvale idu Džordžu Kluniju (George Clooney), koji iz godine u godinu izgleda sve bolje i bira sve bolje filmove. Činjenica je da je on harizmatičan čovek i da mu ne treba puno kako bi „vladao“ ekranom, ali ovde pruža odličan prikaz emocionalnog stanja čoveka kome od, po njegovom mišljenju, idealnog načina života, sticajem okolnosti život kreće u netipičnom smeru, koji mu otvara mogućnosti kao što su ljubav, druženje i porodična okupljanja za koja nije ni primećivao da mu nedostaju

Spisak glumaca koji se pojavljuju je krajnje zanimljiv tako da su tu odlična nova nada Holivuda Ana Kendrik (Anna Kendrick) u ulozi neurotičnog psihologa, kao i Vera Farmiga (Vera Farmiga) u ulozi žene koja je, na prvi pogled, u svemu slična glavnom junaku. Pojavljuju se i brojni komičari, među kojima izdvajam Džejsona Bejtmena (Jason Bateman) i Zaka Galafinakisa (Zach Galifianakis).

Ovo je prilično nesvakidašnji, ambiciozni projekat, koji je u potpunosti uspeo. Od opuštajuće komedije neprimetno prelazi u ljudsku dramu u kojoj se skoro svaki gledalac u toku svog života, pre ili kasnije, može pronaći. Preporuke za gledanje.

9/10Still1