Un Prophète/ A Prophet (2009)

Ova francuska kriminalistička drama smeštena u zatvor se sa pravom smatra jednim od najboljih filmova 2009. godine. Pokupila je gran pri u Kanu, bila nominovana za Oskara, a neki kritičari idu dotle da je smatraju najboljim francuskim filmom u ovom veku. Un Prophète je rad koji potpisuju režiser Jacques Audiard i scenarista Thomas Bidegain, filmadžije koji očigledno tačno znaju šta žele od filma i kako da snime ono što žele.

Film prati Malika el Đebenu (Tahar Rahim), devetnaestogodišnjeg Arapa koji je osuđen na šest godina zatvora. Njegovi ožiljci pokazuju da nije imao lak život, više vremena je proveo po popravnim domovima nego u školi i zato ne ume da čita i piše. Zatvorom vlada grupa korzikanskih mafijaša na čelu sa Cezarom Lućijanijem (Niels Arestrup), koja prisiljava Malika da počini ubistvo kako bi dobio njihovu zaštitu.

Njegova ulična inteligencija će mu pomoći da se prilagodi svakoj grupaciji u zatvoru, a sve u cilju kako bi konačno dobio ono što želi. Naravno, neće sve ići lako. Korzikanci mu zameraju što je Arapin, dok ga Arapi teraju jer ga štite belci, smatraju ga špijunom i kafe-kuvaricom. Malik se trudi da održi svoj nezavisni status iako ga Korzikanci guraju napred, dok su mu za poslove van zatvora bitni Arapi.

A Prophet 2

Volim zatvorske drame zbog njihove atmosfere i zbog specifičnih uslova života i zakona koji vladaju unutar zidina. Na takvim mestima čovek često probudi ono nešto unutar sebe za šta nije bio sposoban napolju, dok je često neophodno da se snalaze, misle, slušaju, planiraju i prilagođavaju mnogo više nego van zatvora. Iako sam očekivao više akcije u ovom filmu, autori su stvorili vrhunsku atmosferu sa svakodnevnicom unutar zatvora, sa antijunakom Malikom oko koga se vrti priča, čineći da dva i po sata filma prolete veoma brzo.

U filmu nema akcije, ali ima puno nasilja koje je predstavljeno kao nešto sasvim normalno ili očekivano. Dok je predstavljeno kako zatvorenici mogu da se školuju ili da rade, takođe je prikazano kako ubitsvo cimera uopšte nije istraženo. Privilegovana ekipa koja nam svom platnom spisku ima stražare bukvalno vodi zatvor iz senke, ali i to će se uskoro promeniti – promena zakona za političke zatvorenike i sve veći broj muslimana kriminalaca će poremetiti atmosferu u zatvoru, što će Malik znati da iskoristi.

A Prophet 3

Malik nema nikoga i nema ništa, ali poseduje široki spektar osobina i sposobnosti koje bi mu pomogle u legalnim poslovima da mu je život krenuo u drugom smeru. Posvećen je, strpljiv, lako se prilagođava i od potrčka koji kuva kafu, veštom igrom između dve strane, postaje čovek koji stvara svoj red, donosi odluke i beskrupulozno radi sve na svoju korist, dok ga ne zanima za one koje ispaštaju. Proračunava svaki svoj potez, a njegov plan će kulminirati na samom kraju.

Un Prophète je odličan film jer nas ubacuje u priču kao i glavnog junaka. Kako vreme prolazi i kako Malik sve više upoznaje pravila, tako ćemo i mi sve više biti uvučeni u specifični svet međurasne tenzije i kriminala. Autor se ne bavi finesama kriminalnih aktivnosti jer one donekle nisu razumljive ni Maliku, nego mu je centar priče upravo on. Nije pravio napetu priču, nego mu je izbor bio gotovo umetnički predstavljeno putovanje i sazrevanje mladog antijunaka koje potpuno realistično.

A Prophet 4

Film od 150 minuta mora imati protagonistu koji je zanimljiv, tj. glumca koji će ga kvalitetno predstaviti, a meni nepoznati Tahar Rahim je bukvalno pokidao. Apsolutno svaka njegova scena je odlična i predstavlja nam zaista obiman spektar emocija, reakcija i osećanja. Posebno su mi upečatljive scene kao što su njegov pokušaj da sakrije žilet u ustima ili njegovo gotovo dečačko uzbuđenje kada dolazi na aerodrom. On je harizmatičan, njegov kasting je pun pogodak i u potpunosti nosi čitav film na svojim leđima.

Un Prophète je netipična zatvorska drama koja se ne bavi napetošću i tenzijom unutar zidina, nego sjajnom pričom o mladom i sposobnom antijunaku koji je gurnut u taj surovi svet. Sporijeg tempa, sa sjajnim scenariom, pažnjom na detaljima i neverovatnim glavnim glumcem, ovaj film je zaista poseban u svom žanru.

moja konačna ocena: 10/10