Umbre/ Shadows (2014-)

Umbre iliti na engleskom Shadows je rumunska kriminalistička TV serija nastala u produkciji HBO Europe, a potpisuju je rumunski autori Bogdan Mirica i Igor Kobielanski. Između ostalog, ovo je prva serija ove producentske kuće koja je emitovana u SAD i prva televizijska serija koja emitovana na međunarodnom filmskom festivalu u Transilvaniji. Do sada je snimljeno tri sezone i još nema informacija da li će uopšte biti četvrte.

Radnja serije prati Relu, namrgođenog čoveka iz Bukurešta koji vodi dvostruki život – u jednom radi kao taksista, ima suprugu i dvoje dece, dok u drugom radi za lokalnog mafijaša koga znamo kao Kapitano. Relu uspeva da sve održi pod kontrolom i da se ova dva života međusobno ne prepliću, ali ne zadugo. Sa svakim danom tajne postaju sve brojnije i komplikovanije i laži počinju da izlaze na videlo jedna po jedna, pa Relu pokušava da pronađe izlaz iz kriminalnog sveta…

Iako dnevno provodi po deset ili dvanaest sati vozeći žutu Dačiju, obaveze našeg protagoniste se ne završavaju na kraju smene. Redovno biva pozivan da iznudi neki dug uz proviziju, da bude telohranitelj ili da izvrši neki drugi zadatak koji mu mafijaški šef nameni. Tokom jedne od svojih intervencija nehotice ubija čoveka koga je poznavao ceo život – tada se nešto prelomilo u njemu, pada u depresiju i počinje da preispituje svoj život.

S obzirom da tajne koje stvara vođenje dvostrukog života postaju sve teže za savlađivanje, njegovo privatno i poslovno se sve više prepliću. Sa takvim razvojem situacije neminovno je da Relu počne gubiti kontrolu, a samim tim njegova porodica više nije bezbedna. Relu, kao i još nekoliko likova, je razapeto između dve porodice – svoje i mafijaške, ali se može reći da akcenat nije na toj nestabilnoj simbiozi već na studiji lika Relua iz čije perspektive sve posmatramo.

Scenario više akcentuje likove od radnje, pa ostajemo malo uskraćeni za dinamiku i finese kriminalnih poslova, ali su tu bitni segmenti kao što su pranje novca, korupcija, podmićeni policajci, prostitucija, nabavka oružja i sl. Osim Relua tu je još nekoliko živopisnih i upečatljivih likova kao što su Niko, devojka koje se od prostituke probila do statusa Kapitanove pomoćnice ili Piju, stara garda sitnih kriminalaca koji je Relua naučio sve što treba da zna o poslu uterivača dugova.

Ono što mi se najviše dopalo je autentično predstavljanje moderne Rumunije. Kao što sam spomenuo u recenzijama za rumunske filmove kao što su Graduation ili The Death of Mr. Lazarescu, gledajući radove iz ove države vidimo sliku nas samih. Problemi koji muče Rumune muče i naše društvo, sličnog smo mentaliteta, činimo iste greške, posedujemo iste navike i predrasude prema zahtevima i zadacima koji su nam nametnuti prohtevima moderne tržišne ekonomije. Naravno, tu su i nezaobilazni problemi rumunskog društva kao što su korupcija i nepotizam, a moram priznati da mi je malo bilo neverovatno da Kapitanov sin Tedi vozi narandžasti ševrolet umesto nekog audija.

Evropska filijala američkog giganta HBO stoji iza nekoliko kvalitetnih serija koje su privukle pažnju van granica svojih zemalja, a prve koje mi padaju na pamet su španska Patria, poljska Pustina ili hrvatska Uspjeh. Kao što se i očekuje od ovakve produkcije, svaki segment serije Umbre je realizovan na vrhunskom nivou. Kako bi se postigla autentičnost gotovo sve scene su snimljene ručnom kamerom, pa sam se u pojedinim momentima osećao kao da stojim pored likova u seriji i da sve pratim u njihovom društvu. Serban Pavlu je i fizički i glumački idealan izbor za predstavljanje Relua, svi glumci su predstavili svoje likove veoma uverljivo i ostaje mali žal što neki od njih nisu više razvijeni.

Umbre je kvalitetno realizovana rumunska kriminalistička serija koja slobodno može da stoji rame uz rame sa mnogo popularnijim i skupljim nazivima iz ovog žanra – serija prepuna autentičnih detalja, živopisnih likova i problema koje muče i naše društvo.

moja konačna ocena: 9/10