Twin Peaks (1990-1991)

Who killed Laura Palmer?

Retke su liste najboljih ili najcenjenijih filmskih stvaralaca koje ne sadrže ime Dejvida Linča (David Lynch). Proslavljeni američki autor je još od studentskih dana privukao pažnju svojim inovativnim, nadrealnim radovima u kojima nema jasne granice između sna i jave, pa je teško razdvojiti šta je stvarno, a šta ne. O svojim filmovima Linč kaže da su intuitivno istraživanje našeg drugog ja, naših snova, strahovanja i predrasuda, koja nisu očigledna.

Od prvog dugometražnog filma Eraserhead je gajio svoj specifični stil koji ne funkcioniše baš najbolje ako ima nekog iznad Linča, tj. ukoliko producenstka kuća utiče na njegov rad ili scenario. Iako je tokom osamdesetih snimio dva popularna filma Elephant Man i Blue Velvet za veće studije, kao i katastrofu Dune (film koji je Jodorovski planirao da snimi, postoji dokumentarac o tom propalom pokušaju), Linč najbolje funkcioniše kada ima sve pod svojom kontrolom. Kao produkt potpune slobode su se pojavili filmovi Lost Highway i Mulholland Dr, koji predstavljaju njegove filmske lične karte.

Osim filmova, Linč u svojoj filmografiji ima i jednu televizijsku seriju, a ta serija je postala nešto kultno, fenomen, jedna od najgledanijih serija tokom devedesetih i serija koja je inspirisala brojne autore. Ta serija je razlog što se Linč nakon duže pauze ponovo prihvatio režije, a u saradnji sa Markom Frostom (Mark Frost) je napisao scenario za treću sezonu. Naravno, radi se o seriji Twin Peaks, koja je i televizijskim gledaocima približila Linča kao autora. Danas retko ko nije čuo za izmišljeno mesto Tvin Piks sa svojim čudnim, povučenim stanovnicima i sa mističnom atmosferom.

Monotona svakodnevnica stanovnika se remeti kada Piter Martel (Jack Nance) na obali reke pronađe telo devojke za koju se ispostavlja da je Lora Palmer (Sheryl Lee), popularna članica društva i kraljica mature. Sledećeg jutra u grad stiže Dejl Kuper (Kyle MacLachlan), proračunati, staloženi, ali i pomalo ekscentrični FBI agent, koji uz pomoć šerifa Herija Trumana (Michael Ontkean) i lokalne zajednice ima zadatak da otkrije počinioca. Kuper je oduševljen mestom, konstantno snima zvučne poruke svojoj sekretarici i uživa u dobroj šoljici crne kafe i piti od višanja. Kako istraga napreduje tako će na scenu stupiti nekoliko osumnjičenih, a situaciju dodatno komplikuju saznanja da Lora Palmer nije takvo nevinašce kao što su svi mislili.

Od samog početka slučaj ima veo misterije, a kako vreme odmiče priča se dodavanjem novih upečatljivih likova sve više komplikuje i poprima sve karakteristike Linčovih radova. Iz epizode u epizodu se otkrivaju pravi karakteri pojedinih likova, kada njihovo unutrašnje zlo stupi na scenu, a za neke od njih se ispostavlja da vode dvostruke živote. Svaki od likova je veoma upečatljiv, specifičan na neki svoj način i savršeno napisan. Bilo je i biće likova koji su izrazito čudni, ali ni u jednoj seriji nisu brojni kao u Tvin Piksu. Jedna od tema Linčovih filmova je da mali američki gradovi mogu izgledati pitomo i ljupko, ali po po pravilu kriju neke veće probleme, pa je takav slučaj i sa Tvin Piksom.

Linč je napravio skladnu mešavinu žanrova koja je baš po ukusu tradicionalnih gledalaca tv serija, dok bi je moderni gledaoci naviknuti na hiper-produkciju kvalitetnog materijala verovatno ocenili pomalo nategnutom, sa pojedinim scenama koje su višak. Twin Peaks je sve u jednom: misterija, krimić, drama, psihološki triler, horor, a poseduje i solidnu dozu melodrame koja ni u jednom momentu nije nepotrebna, već služi da ismeva sapunice koje su tada bile najpopularniji žanr tv serija. Žanr se menja skoro iz scene u scenu, a dijaloge krasi humor koji često ne ide uz ono što se dešava na ekranu, što još više ističe netipičnost stanovnika Tvin Piksa.

Twin Peaks je u ono vreme bio nešto prilično neočekivano i drugačije. Započeta kao standardna misterija vezana za ubistvo, u drugoj sezoni je više surrealna i autori se bave mračnom teritorijom grada i okoline Tvin Piksa, koja u sebi krije tajne koje direktno utiču na skoro sve stanovnike. Prva sezona ima 8 epizoda, dok druga ima 22 i pad gledanosti u drugom delu te sezone, kada je Linč već dobrano zakomplikovao radnju, je jedan od razloga zbog čega serija nije imala više sezona. Materijal iz scenarija koji nije dobio svoje mesto na ekranu je 1992. godine smešten u dugometražni film Twin Peaks: Fire Walk With Me, koji nije prošao previše zapaženo. Film funkcioniše i kao prekvel serije, ali i kao njen konačan epilog.

Prvih 8 epizoda koji se centriraju oko Lorine smrti i nekoliko manjih priča, uglavnom ljubavnih, i naredne 22, kada skoro svim likovima priče odlaze u nekim drugim, neočekivanim pravcima, ne deluju kao previše skladna celina. Dok je prva sezona kao misterija jednostavno savršena, početak druge sezone gomila još podzapleta i intezivira surrealna dešavanja, što u jednom momentu izgleda dosta konfuzno. Dok su se u prvoj sezoni čudni događaji dešavali sa svrhom, u drugoj sezoni bude dosta slučajeva kada je nešto čudno samo da bi bi bilo čudno. Druga sezona je pojačana i glumački kada svoje uloge dobijaju Dejvid Duhovni, Bili Zejn i sam Linč, a otkrivanje Lorinog ubice samo još više odmotava klupko misterije.

Osim specifične atmosfere, Twin Peaks je upečatljiva i po neverovatnom vizuelnom utisku koji ostavlja. Svaka scena, nebitno da li je nešto surrealno, da li je snimanje pejzaža između dešavanja ili neki konflikt ljubavnika – sve deluje doterano i ispolirano do perfekcije. Linč je bio inspirisan starim Holivudom iz pedesetih, pa serija ima malo šmeka tog doba, a dosta koristi i džez. Za muziku je bio zadužen Angelo Badalamenti i njegova je i numera iz uvodne špice. Muzika na momente može zvučati previše melodramatična, ali odlično funkcioniše sa onim što gledamo.

Kajl Meklahlan nema neke nedostižne glumačke sposobnosti, ali je od Dejla Kupera napravio jednu od ikona pop kulture. Ekscentričnost njegovog lika je savršeno skladna sa likom prizemnog šerifa kog tumači Majkl Ontkin. Tandem njih dvojice je svakako kičma većine dešavanja u seriji, jer istraga i odmotavanje klupka misterije zavisi od njihovih delovanja. Iz plejade upečatljivih likova i uloga izdvajam Džeka Nensa u ulozi Pita, kao i neverovatnog, multitalentovanog Reja Vajsa (Ray Wise) u ulozi Lelanda Palmera. Odličan utisak svakako ostavlja trio mladih femme fatales – Mädchen Amick, Lara Flynn Boyle i, naročito, Sherilyn Fenn u ulozi Odri Horn.

Twin Peaks je jedna od najboljih serija u istoriji televizije, unikatna, specifična i inteligentna, sa mastermajndom Dejvida Linča, koji jednostavno zna šta ljubitelji surrealnih drama i misterija vole. Činjenica je da je za moderne gledaoce tv serija pomalo čudna, neki put uznemirujuća i sigurno zahtevna, ali je pravi primer televizijske umetnosti u punoj svojoj snazi. Brojim dane do treće sezone.

moja konačna ocena: 10/10

P.S. Uvodni tekst o trećoj sezoni se nalazi na ovom linku.

https://www.youtube.com/watch?v=JL7WZwWd7h4