Twin Peaks (2017)

Tekst za prve dve sezone se nalazi ovde.

Lora Palmer (Sheryl Lee) je agentu Dejlu Kuperu (Kyle MacLachlan), na kraju druge sezone, izgovorila čuveno I’ll see you again in 25 years. Sa jednom godinom zakašnjenja u odnosu na obećanje, Dejvid Linč (David Lynch), uz saradnju sa Markom Frostom (Mark Frost), je rešio da okupi staru ekipu i vrati se u čuveno mesto Tvin Piks. Uz pomoć producentske kuće Showtime, stiže nam novih osamnaest epizoda ove kultne serije. Iako deset godina nije snimio film, a vraćanje na male kanale u eri hiperprodukcije kvalitetnih serija nije baš idealan način za povratak, gospodin Linč je pauzu u stvaralaštvu iskoristio da, sve ono po čemu je poznat, usmeri u novi (stari), toliko čekani projekat.

Retko ko je uopšte mogao da zamisli šta će se dešavati u trećoj sezoni serije nakon 26 godina pauze. Ako je neko od fanova Dejvida Linča i imao neka očekivanja, verujem da su ih prve dve epizode serije potpuno ispunile. Novi Tvin Piks nas vodi u svet koji je tradicionalno mračan, čudnovat, misteriozan i pomalo jeziv –  poznat, ali drugačiji. Linč je rešio da svoja paralelna pripovedanja odvede u krajnost, dodavajući sastojke koja su ga učinila jednim od najcenjenijih autora današnjice. Takođe, raširio je radnju koja se sada ne odvija samo u Tvin Piksu, nego u još tri mesta.

Ponovo vidimo brojne poznate face. Doktor Džejkobi, Ben Horn i dalje vodi hotel, dok se njegov brat Džeri posvetio biznisu sa marihuanom. Endi i Lusi su zajedno i imaju sina, preko Lusi saznajemo da sada postoje dva šerifa Trumana (originalni glumac nije u kastingu), a tu je i zamenik Houk. Posebno me raduje pojavljivanje Ketrin Kolson u ulozi Log Lady, koja je preminula ubrzo nakon početka produkcije i postavljalo se pitanje da li ćemo je uopšte videti. Ona poručuje Houku da je nešto nestalo i da on to mora pronaći, što podseća na Kuperove reči da ako nestane, Houk će ga lako pronaći. Šeli, Džejms i Sara Palmer se takođe pojavljuju, kao i Liland Palmer u segmentu Red Room.

Spomenuću samo naznake dešavanja: Las Vegas se dešava u jednoj sceni (Patrik Fišler iz filma Mulholland Dr.), Južna Dakota u svega par, ali posebno upečatljiva su dešavanja u Njujorku. Prve dve lokacije donose svoje naznake mračnih i intrigantnih priča, ali nijedna nije tako upečatljiva kao segment u Njujorku, sa velikom staklenom kutijom koju snimaju kamere. Saznajemo da je vlasnik svega neki milijarder, kasnije vidimo i Dejla Kupera, ali (očekivano) nemamo predstavu šta se kog đavola dešava. U Južnoj Dakoti je čovek optužen za ubistvo o kome je sanjao, ali već je poznato da, u Tvin Piksu, snovi nikada nisu samo snovi.

Kao što ćemo uskoro saznati, prošlo je 25 godina kako niko nije video agenta Dejla Kupera. Kao što sam očekivao nakon finala druge sezone, sada postoje dva Kupera. Jedan se nalazi u čuvenom The Black Lodge-u, dok je drugi pobegao odatle. Loši Kuper (Džoni Keš kome se pokvario tajmer u solarijumu) se na slobodi ponaša kao Bob, opasan i proračunat kriminalac koji vodi svoju bandu. Dešavanja u Red Room-u su, tradicionalno, poseban nivo konfuzije i uvrnutosti. Šlag na tortu je the evolution of the arm iliti The Man From Another Place, koji ima opipljivi šmek filma Eraserhead. Majkl Anderson se neće pojaviti u seriji nakon sukoba sa Linčem.

Suvišno je pričati ono što već svi znaju o ovoj seriji, a to je da je savršeni miks misterije, absurda, surrealizma i ekscentričnih likova. Linč vizuelno nastavlja drugu sezonu, ali je primetan mračniji pristup bez segmenata melodrame i sa još nekonvencionalnijim narativom. Pojedine scene su toliko uznemirujuće da prerastaju u horor, a režiser iskusno tišinu i zvuk koristi kao oružje da napravi tenziju ili nas razoruža. Osim što je novi pristup mračniji, on je i minimalniji, bez dijaloga koji služe samo da popune vreme, sa manje muzike, manje komedije i generalno manje reči.

Rekao bih da se treća sezona više nastavlja na Mulholland Dr. ili Blue Velvet, nego na originalnu seriju. Bizarnih likova i situacija ima na pretek i verujem da nas brojne tek očekuju. Primetno je kako se Linč igra sa našom glavom, kao u sceni vožnje kroz mračnu šumu (bukvalno iščekujemo da nešto iskoči) ili snimanjem staklene kutije (sami počinjemo da vidimo nešto čega nema). Posebno upečatljiva scena mi je ona u kojoj Sara Palmer posmatra dokumentarac o životinjama. Osim što je majstorski snimljena (režiser snima glumicu dok na ogledalima iza nje vidimo šta gleda), pokazuje napuštenu ženu praznog pogleda koja 25 godina živi sama u kući.

Rano je izvlačiti bilo kakve zaključke, ali nakon dve epizode, poštovaoci ove serije će svakako biti zadovoljni početkom treće sezone, iako su dešavanja takva da će zbuniti i najzagriženije fanove. Često smo se češali iza uva i dok je radnja bila samo u Tvin Piksu, tako da mogu zamisliti šta nas čeka sada sa novim lokacijama, novim dešavanjima, novim likovima i dva Dejla Kupera. Lepo je videti poznate likove, iako na prvi pogled deluje da nisu baš glatko uskočili u uloge ili ih je starost i činjenica da nisu vrhunski glumci učinila plastičnijima.

Mišljenja sam da trećom sezonom serija neće dobiti nove fanove. Oni koji za Linča misle da je pretenciozan art-house freak teško da će se upustiti u gledanje serije. Takođe, moderni gledaoci serija, koji verovatno nisu navikli da mozgaju kako bi pratili radnju u kojoj čak ni mozganje neće sve razrešiti, biće odbijeni nakon dvadesetak minuta. U svakom slučaju, iskreno se nadam da Twin Peaks neće doživeti sudbinu X-Files-a, ali kao što reče jedan od čitalaca na sajtu: ako nas je Lynchova filmografija nečemu naučila, onda je to da ne treba sumnjati u njega i njegove produkte.

Ono što se nakon dve epizode može zaključiti je sledeće: dobri Dejl treba da vrati lošeg Dejla nazad u The Black Lodge kako bi se oslobodio, ali loš Dejl to zna i ima plan. E sad, kakve veze sa tim imaju Bil Hejstings, staklena kutija, čovek iz Las Vegasa i stanovnici Tvin Piksa, zna samo Dejvid Linč.