Tre Uomini e Una Gamba/ Three Man and a Leg (1997)

U poslednje vreme nam se serviraju jako dobri italijanski filmovi (La Grande Bellezza, La Migliora Offerta), čak je i prvi navedeni film nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji strani film, a verovatno će ga i osvojiti. Stoga sam odlučio da napišem jednu recenziju o jednom italijanskom filmu – “Tre Uomini e Una Gamba” iz 1997. godine, iliti na našem “Tri Muškarca i Noga”.

Režiseri filma su ujedno i glavni glumci u filmu (Aldo, Đakomo, Đovani) koji prati trojicu drugara koji kreću na put kroz celu Italiju da bi odneli jednu drvenu nogu i psa tastu Erosu (Carlo Croccolo), a u ovom slučaju ta noga je remek-delo poznatog italijanskog umetnika koja vredi milione. Inače, dvojica drugara su oženjeni za dve sestre, a treći treba da se oženi trećom sestrom bogataša koji živi na jugu Italije i koji ih željno iščekuje, najviše zbog drvene noge, i koji ih ne voli nešto previše. Tokom puta dešavaju im se svakakve stvari koje niko ne bi poželeo, slučajno ubijaju ljubimca njihovog tasta, mladoženja se zaljubljuje u devojku koja se igrom slučaja pojavljuje tokom njihove pustolovine, gubitak noge…

Đakomo se zaljubljuje u devojku Kjaru (Marina Massironi), ali nije mu svejedno da li da nastavi sa njom ili da se konačno venča sa svojom verenicom i da ceo život radi za svog tasta. U jednom trenutku protagonisti gube nogu i boje se kako da saopšte tastu koji je izdvojio ogromnu sumu novca i onda kada su se najmanje nadali nalaze je na jednoj plaži zabodenu u pesku kao stativa. Da šteta bude veća marokanski radnici koji rade u Italiji, koji su pronašli nogu, u dogovoru sa ekipom organizuju utakmicu Maroko – Italija i ukoliko izgube predaju nogu pravim vlasnicima, ukoliko ne ostaje njima.

Glavni glumci i režiseri ovog zanimljivog italijanskog filma, trojac Aldo, Đovani i Đakomo su jako popularne estradne ličnosti i bez njih se bilo koji TV šou u Italiji ne može zamisliti. Dobijaju ogromne sume novca za vođenje emisija. Inače, pre ovoga filma snimili su jednu mini-seriju koja je jako dobro prošla, pa su stoga snimili ovaj film, a nakon toga su nastavili da snimaju filmove koji nisu, barem kod nas, dostigli toliku popularnost kao ovaj film. Lično volim filmove koji nam dolaze iz Italije, koji su uvek praćeni dobrom muzikom, kao i prelepim predelima koje Italija pruža, a samim tim pruža i uživanje za naše oči.

Film je komedija i tako ga treba doživeti, bez prevelikih očekivanja, jednostavno opustiti se i uživati, najviše zbog trojke koja oduševljava svojom komedijom.

8/10

Autor: Živko Jovanović

rlxfuq7A9loe2mbVQtaAkN8G5C2