Training Day (2001)

Izrevoltirana negativnom recenzijom jednog kvazi filmskog znalca odlučila sam po milioniti put istaći sve vrline ovog sjajnog filma i preporučiti ga svima koji ga još nisu gledali. Ovo je fantastična kriminalistička triler drama američkog režisera Antoine Fuqua i, po mom mišljenju, najbolje ostvarenje u svom žanru u poslednjih 15-ak godina.

Mladi policajac Džejk Hojt želi postati detektiv u odeljenju za narkotike u policiji Los Anđelesa, a 24 sata svoje obuke mora provesti sa detektivom Alonzom Herisom, koji je stara garda. On je u narkoticima već jako dugo, a njegove metode su, blago rečeno, u najmanju ruku problematične i nelegalne. Kako dan prolazi, Hojt se uverava u te njegove metode, a najviše ga dovodi do ludila razmišljanje o tome ko je u celoj priči pravi krivac, ko je good gay, a ko je bad guy.

Jedino što je gore od prelaska granice između zakona i kriminala je zapravo sam policajac koji je gazi. Nije sve kako se čini, a ponajmanje kako treba da bude, ovde ustaljena poimanja dobra i zla najčešće predstavljaju smrtonosnu zabludu.

Akcione scene su odlične i sjajno izvedene. Jako dobro su režirane i nimalo ne zaostaju za dramskim momentima ovog filma. Ovde su ta dva elementa odlično uklopljena i ne vidi se prevaga nijednog što čini ovaj film još boljim.

Denzel Vošington (Denzel Washington) i Itan Houk (Ethan Hawke) se odlično dopunjuju i sjajan su glumački par. Svaki na svojoj strani, uverljivi, verodostojni i sva radnja filma se zapravo i fokusira na njih dvojicu. Sve priznajem, da se ovaj film nije nekima svideo, da je ovo kliše priča good cop-bad cop, da je jako nerealna akcija, da je i ovo i ono, ali da kaže da je Denzelov performans bio loš može reći samo filmski neznalac koji je ili slep, pa ne vidi šta je gledao, ili ima problem u glavi.

Postoje ljudi koji su mišljenja da je Oskar koji je dobio za ovu ulogu nezaslužen i da je loš glumac koji stalno glumi gangstere ili policajce, ali oni očigledno nisu gledali Malcolm X, The Manchurian Candidate, John Q, Remember The Titans, Unstoppable itd. Njegov lik u ovom filmu jeste negativac kojeg gledalac zavoli iščekujući hepi end, iako ništa ne sme da prođe bez odgovarajućih posledica. Denzel je dobio svoju „kaznu“ u obliku Oskara koji je osvojio potpuno zasluženo i to, ne baš karakteristično, za ulogu negativca.

Odličan je bio i Itan Houk, jako talentovan glumac, koji je nagrađen nominacijom za najbolju sporednu ulogu, ali ga  je, po mom mišljenju, nepravedno pobedio Džim Broudbent (Jim Broadbent) za ulogu u filmu Iris.

Ovo je priča o poljuljanim koncepcijama zakona i pravde,  o nepostojećem balansu istih. Takođe je jedan od najboljih modernijih prikaza u obliku filma na temu pokvarenosti dela policije, i to u gradu poznatom po prekoračenju policijskih prava i ovlašćenja. Napeta, uzbudljiva, dimanična i nadasve inteligentno izvedena triler-drama, dovoljni razlozi da svakako pogledate ovaj film.

9/10

denzel-washington-training-day