Trainspotting (1996)

Ekranizacija popularne knjige Irvina Velša je poverena Deniju Bojlu (Danny Boyle), tada talentovanom, a danas veoma popularnom i kvalitetnom režiseru. Film je, kao i knjiga, izazvao dosta kontroverze, skoro kao A Clockwork Orange dvadesetak godina ranije. U prvi plan je stavljena zavisnost od heroina i prikazani su svi pozitivni i negativni aspekti takvog života.

Glavni protagonista filma je Mark Renton, mladić sa nedostatkom ambicija koji živi Edinburgu. On je, kao i većina njegovih prijatelja, heroinski zavisnik, koji jedina uzbuđenja doživljava u situacijama kada nabavlja drogu ili novac za nju. Njegova dva najbolja prijatelja su takođe narkomani, Sikboj, momak opsednut Džejmsom Bondom,  i Spad, bezazleni štreber. Njima droga predstavlja dopunu za sve životne probleme i nedostatke. Nakon sukoba sa zakonom Mark ostavlja heroin i seli se u London, ali mu se nedugo zatim priključuje ostatak ekipe koji ga polako, ali sigurno vraća putevima droge i kriminala.

Ovaj projekat je tada bio unikatan zbog toga što nije isključivo posvećivao pažnju negatvinim aspektima zavisnosti kao što su kriminal ili bolesti već je posvetio dovoljno pažnje prikazivanjem osećaja prijatnosti i ugodnosti koju heroin stvara korisniku. Ekipa filma je odradila detaljno istraživanje narkomanske scene i kroz film, koji je na čistom škotskom jeziku, je protkano dosta pojmova vezanih za škotsku istoriju, kao što je popularni glumac Šon Koneri ili škotski fudbalski klubovi.

Film vizuelno sjajno izgleda, sa sjajnom kamerom i odličnom muzikom koja ga prati. Scenario se na neki način može posmatrati kao i sama heroinska zavisnost, jer radnja počinje prikazivanjem prijatnih emocija u kombinaciji sa humorom, koji, kako radnja odmiče, postepeno prelaze u mračne i tužne emocije, i očigledan je prelaz iz komedije u tešku dramu. Takođe se primeti rediteljeva indiferentnost po pitanju korišćenju droga, kao da želi da kaže „ja sam vam sve prikazao, a vi birajte da li ćete se drogirati“.

Kasting je odrađen perfektno i primetna je hemija koja fuzioniše među glumcima, kao da se znaju čitav život. Huan Mekregor (Ewan McGregor) je vrhunski izneo naslovnu ulogu Marka Rentona i ulogu naratora, i prijatno iznenađuje gledaoca koji su navikli na njegove ne baš ubedljive holivudske role. Sjajnu podršku je imao u uvek sjajnom i specifičnom Huenu Bremneru (Ewen Bremner), majstoru za krajnje specifične uloge, kao i Džoni li Mileru (Jonny Lee Miller) i Robertu Karlajlu (Robert Carlyle), koji odlično oscilira između uloge teškog mafijaša i i uloge brižnog priajtelja.

„Trainspotting“ predstavlja obaveznu filmsku lektiru i svako treba da ga pogleda. Činjenica je da određeni deo starije publike neće najbolje prihvatiti film zbog same teme, eksplicitnih scena i brojnih vulgarizama, ali to ne umanjuje vrednost ovog projekta koji je svojevrsno remek-delo.

10/10

Trainspotting-trainspotting-18607738-848-480