Top 25 kultnih filmova svih vremena

Filmski kritičari i teoretičari imaju poteškoće da precizno utvrde termin kultni film ili kultni klasik. Jedna grupa smatra da je to film koji je stekao kultnu reputaciju zbog toga što se izdvaja od tradiconalnih filmskih radova i ustaljenih pravila kinematografije. Druga grupa je mišljenja da je to film koji u početku skoro niko nije primećivao, ali je vremenom sticao sve više obožavatelja koji su na osnovu tog filma stvorili posebnu potkulturu.

S obzirom da se taj termin prvi put primenjivao za filmove koji su ostvarili popularnost na tzv. ponoćnim projekcijama, nekako je logično da je mišljenje druge grupe preciznije. Sa druge strane, sve što nije precizno definisano ima prostora za subjektivne procene, pa pojedinci taj termin vezuju uz filmove koji nisu ni neobični, ni nekonvencionalni, a nisu ni stekli veliku grupu poklonika. Potrebno je razlikovati kultne filmove od klasika, blokbastera ili opskurnih radova, iako je granica koja razdvaja ove grupe sklona promenama.

Sastavio sam listu kultnih projekata koji su se izdigli iz proseka ili neprimećenosti isključivo zbog fanatičnog glorifikovanja pojedinih poštovalaca, koji su ga ili održavali u životu ili uticali da se probije do šireg auditorijuma i na taj način proslavi. Često se desi da kultni filmovi startuju kao potpuni promašaj na bioskopksim kasama, obično zbog tematike koja u to vreme nije shvatljiva ili predstavlja tabu.

Tekst na vikipediji ove filmove deli na sledeće podgrupe:

– So bad it’s good
– Camp and guilty pleasures
– Nostalgia
– Midnight movies
– Art and exploitation
– B and genre films
– Animation
– Nonfiction

Kriterijum za listu je podeljen između stepena kultnosti i po generalnom utisku koji je ostavio na mene.

25) Freaks

25

24) Withnail & I

24

23) Showgirls

23

22) Akira

22

21) The Texas Chain Saw Massacre

21

20) Clerks.

20

19) Barton Fink

19

18) The Room

18

17) Faster, Pussycat! Kill! Kill!

17

16) Pink Flamingos

16

15) Donnie Darko

15

14) El Topo

14

13) Office Space

13

12) Repo Man

12

11) Reservoir Dogs

11

10) Freddy Got Fingered

10

9) The Evil Dead

9

8) Monty Python and the Holy Grail

8

7) Re-Animator

7

6) A Clockwork Orange

6

5) Brazil

5

4) The Rocky Horror Picture Show

4

3) Eraserhead

3

2) Fight Club

2

1) The Big Lebowski

1