Titane (2021)

Bilo je dobitnika Zlatne palme na festivalu u Kanu koji su podigli dosta prašine, ali ih je ovogodišnji pobednik Titane, francuski bodi-horor koji potpisuje Žulija Dukurno, definitivno nadmašio po tom pitanju. Ova autorka je tek druga dobitnica ove prestižne nagrade u istorji festivala, a mnogi komentarišu da je njen rad komotno mogao da se prikazuje u sekciji “ponoćni filmovi” umesto da bude u konkurenciji za glavnu nagradu. Film je izabran da predstavlja Francusku na predstojećoj dodeli Oskara.

Titane otvara scena saobraćajne nesreće u kojoj je povređena devojčica Aleksija, pa joj je zbog težine povreda u glavu ugrađena titanijumska ploča. Nekoliko godina kasnije, devojčica je sada profesionalna plesačica poznata po svojim prilično provokativnim plesnim pokretima koje izvodi na automobilu. Nakon jednog nastupa ubija čoveka koji joj je tražio autogram i po njenim postupcima jasno zaključujemo da joj to nije prvi put. Suočena sa krivičnim gonjenjem, odlučuje da drastično promeni fizički izgled i da se vatrogascu Vensanu predstavi kao njegov sin koga traži već deset godina.

Ovaj film pokreće bizarna osnova – žena koja svakom pojedincu koji joj se na neki način približi presudi oštrom metalnom šnalom za kosu ima seks i nakon tog čina nekako ostaje trudna. Bežanjem od zakona je prinuđena da svoje grudi i sve veći stomak steže zavojima kako bi bila uverljivo muško. Vensan je prihvata kao svog sina, a na nama je da otkrijemo prave motive njegovog postupka – da li je iskreno poverovao u prevaru, da li samo očajnički želi da poveruje ili je jednostavno poludeo od tuge i očaja tokom deset godina potrage.

Priča teče od jednog bizarnog koncepta do drugog, a autorka nam u svom scenariju predstavlja ne baš skladnu kombinaciju uvrnutih ideja, užasnih prizora i neočekivanog emocionalnog razvoja naše antagonistkinje. Susretom Aleksije i vatrogasca autorka bizarnoj osnovi daje tematsku liniju koja onome što smo do tada gledali daje neki stabilan osnov da sve deluje stvarno. Tada počinjemo da pratimo dvoje usamljenih, očajnih ljudi koji uprkos svemu izgrađuju neočekivan odnos.

Titane poseduje fantastičnu privlačnost zbog toga što su sve apsurdne scene i zapleti u njemu predstavljeni na direktan i iskren način, kao da niko ko je učestvovao u filmu nije bio svestan koliko je sve ovo komično i objektivno glupo. Autorka se prema svom scenariju odnosi prilično ozbiljno i izvrsno kombinuje apsurd, emocionalnu osnovu, povremeni neočekivani humor i uznemirujuće scene. Rezultat svega toga je da tokom gledanja nećemo primetiti koliko je sve ovo uvrnuto nego postajemo svesni toga tek tamo negde tokom odjavne špice.

Aleksija je misteriozan lik sa traumom koji ubija ljude iz neobjašnjivih razloga, ali u drugom delu filma postaje tihi učesnik Vensanove zablude. Čovek je pogođen čežnjom za svojim sinom i njegova tuga je razumljiva, saosećajna i prikazana sa dubokim osećajem melanholije. Njihov neverovatan odnos je objektivno odvojen od početnih ideja priče, ali ostavlja utisak realne, tužne istine kojoj tempirana bomba u vidu onoga što se nalazi u Aleksijinom nikako ne ide u prilog. Sve što gledamo je čudno i izazovno, ali definitivno nikada dosadno.

Objektivno gledano, ništa u ovom filmu nema smisla, ali ima neku svoju unutrašnju logiku koja čini da nastavimo sa gledanjem i da sve ima savršenog smisla dok ga doživljavamo. U vremenu kada previše filmova igra na sigurno, sa ciljem da ispuni planirani cilj zarade na bioskopskim blagajnama ili da stigne na striming servise, Žulija Dukurno ne bira laka rešenja i srećne završetke, nego razbija kalup i rizikuje pružajući nam paklenu vožnju ispunjenu šokom i strahopoštovanjem.

Titane je sigurno najuvrnutiji i najprovokativniji pobednik festivala u Kanu koji zaslužuje poštovanje zbog svoje neobičnosti i autentičnosti, kao i zbog hrabrosti da se ovako nešto snimi, iako mu fale doslednost bizarnih ideja i prava poenta.

moja konačna ocena: 6/10