Thor: The Dark World (2013)

Nedavno me je obradovala vest da je u renoviranoj sali subotičkog bioskopa Eurocinema počelo sa prikazivanjem 3D projekcija najnovijih svetskih filmskih hitova. Prvi među njima je bio animirani film Turbo čije projekcije nisam uspeo da ispratim, dok sam sinoć prisustvovao projekciji nastavka filma o popularnom Marvelovom junaku. Skloneći po strani karakteristike samog bioskopa, odziv publike i cenu ulaznice mogu konstatovati da sam prisustvovao audio-vizielnom spektaklu, čija me priča nije previše oduševila.

Na samom početku filma vidimo Lokija koji biva osuđen na večnost u asgardskom zatvoru. Osudio ga je njegov otac Odin zbog silnog uništenja koji je naneo naročito stanovnicima Njujorka. Nakon dužeg vremena mira sticajem okolnosti se budi stara rasa Dark Elfova koja ima za cilj totalno uništenje svih Devet kraljevstava uz pomoć prastare zle relikvije po imenu Etar. Tor se mora ujediniti sa Lokijem i astrofizičarima sa zemlje kako bi sprečio da negativci unište sve poznate svetove.

Kao što sam spomenuo u samom uvodu, nova ekranizacija Marvelovog junaka pruža zaista sjajan audio-vizuelni doživljaj. Animacija, grafika, specijalni i 3d efekti su zaista na vrhunskom nivou i sa te strane zaista retko ko može da ima ikakvih zamerki. Mnogobrojni živopisni svetovi, letelice, oružja, rase i vremenske prilike su odrađene veoma detaljno i kvalitetno. Upravo u silnom trudu oko šminkanja i doterivanja filma se vidi potreba da se relativno slaba priča u potpunosti zamaskira. Scenario zaista predstavlja najslabiju tačku projekta i stiče se utisak da je napisan zbrda-zdola, naročito završna trećina.

thor

Činjenica je da publika koja voli ovakve filmove nema naviku da se bavi ozbiljnijim dijalozima i bolje razrađenim i karakterizovanim likovima, ali je isto tako činjenica da su ovde dijalozi i likovi prilično banalizovani. Preveliki broj likova ne daje plus ukoliko su oni relativno nebitni i mišljenja sam da su mogli smanjiti njihov u korist njihove bolje karakterizacije. U pojedinim trenucima sam se iskreno začudio, prvenstveno zbog prevelikog serviranja onog što se gleda, zatim zbog brojnih rupa tokom radnje i, na kraju, zbog likova koji samo odlaze i dolaze sa ekrana.

Što se tiče glumaca okupljena je zanimljiva i kvalitetna ekipa, ali jednostavno njihova glumačka umeća nisu mogla doći do izražaja sa loše razrađenim likovima. Koliko-toliko je vredna spomena gluma Toma Hidlstona () kao Lokija i Krisa Hemsvorta () kao Tora. Oskarovka Natali Portman () je iznenađujuće bleda, a lepo je bilo opet videti Entonija Hopkinsa () kao Odina. Na samom kraju se pojavljuje još jedan odličan glumac, kog definitvno niko nije očekivao.

Ukoliko želite da odmorite mozak posmatrajući zaista impresivne svetove i vrhunski audio-vizuelni doživljaj ovo je pravi film za vas, dok zahtevniji gledaoci definitvno treba da ga izbegnu.

6/10

2013-movie-preview-thor-the-dark-world