Thor: Ragnarok (2017)

Filmovi o superjunacima su pokretačka snaga Holivuda poslednju deceniju. Od stupanja stripovskih junaka sa pisanih stranica i animiranog sveta na veliko platno, ovi filmovi po pravilu zarađuju nezamislive količine novca filmskim studijima Holivuda. Međutim, primetna je i određena zasićenost ovim sadržajem. Publika nakon godina konzumiranja postane naviknuta (imuna) na proizvod, kriterijumi se dižu. Ono što je nekada bilo vrhunski efekti, tehnička savršenost, itd., danas se podrazumeva. Stoga je potrebno naći nešto novo, promeniti pristup, šemu, kako bi se publika opet dodatno zainteresovala, pa i oduševila. Marvel je, čini se, sa mnogo filmova koji su išli jedan za drugim polako upao u tu neku prepoznatljivost, te je sada odlučio da proba nešto novo (neću reći pozajmio od konkurencije (DC, Deadpool)). To nešto novo je treći po redu film o Bogu Groma, Toru, po imenu Thor: Ragnarok.

Nakon lutanja po svemiru bezuspešno tragajući za Infinity kamenjem, Tor (Chris Hemsworth) se vraća kući u Azgard. U Azgardu zatiče čudnu situaciju. Čuvara Bajfrosta (prolaza ka svijetovima) Hajmdala (Idris Elba) nema, a u gradu se dešava čudna predstava u čijem centru dominira ogromna statua njegovog brata Lokija (Tom Hiddleston). Tor ubrzo otkriva da je Loki ipak živ i ne samo to, već je na prevaru zarobio Odina (Anthony Hopkins) na Zemlji i, preruvšivši se u njega, vlada Azgardom. Nako što ga Tor primora da pronađu Odina, od svog oca saznaju da je došao kraj Odinovog života, a sa njim i najveća opasnost po njihov dom i narod. Dok Odin napušta ovaj svet, ta opasnost dolazi na njih svom silinom i urnebesna avantura počinje…

Da li je Thor: Ragnarok najbolji Marvelov film? Meni nije, ali je vrlo blizu. To mesto je rezervisano za Gardianse, a potom za Captain America: Winter Soldier. Međutim, odmah iza njih je Ragnarok, dok za titulu najzabavnijeg, vodi mrtvu trku sa Gardiansima. Dakle, ukoliko želite da se sjajno zabavite i ismejete dva puna sata, onda pravac bioskop i gledajte novog Tora. Upravo čista zabava i smeh i jeste najnoviji film iz Marvel filmskog univerzuma, a razloga za to je više.

Za režisera je izabran otkačeni Novozelanđanin Taika Waititi. Glumac, scenarista i režiser poznat po sjajnoj avanturi Hunt for the Wilder People i otkačenoj horor komediji What We do in the Shadows. Taika je upravo taj svoj neobičan stil i lucidnost u potpunosti preneo u Tor: Ragnarok i napravio od njega vrhunsku bioskopsku zabavu. Naravno, on i produkcija su se odlučili promeniti pristup Marvelovim filmovima i pozajmili malo koncept od konkurentskog im Deadpool-a. Kada kažem pozajmili mislim na to što se ubacila naracija glavnog lika i mnoštvo komičnih i bizarnih (bolje reći glupanskih) scena koje izvode glavni likovi. Ali tu nema zamerke, danas je sve svačije i svi sve koriste, tako da tome ne treba pridavati pažnju.

Upravo u kreiranju tih neobičnih komičnih scena vidi se sav uticaj i rad Taike. Takve scene krase njegove prethodne junake i filmove čineći ih beskrajno zabavnim. Taika se nije tu zaustavio, već je kao i glumac učestvovao dajući glas i igrajući Korga. Stenoviti oblik života svakako uveliko pridonosi humoru kojim film obiluje. Taika je, čini mi se, napravio takvu atmosferu na snimanju, kao da se svi igraju. U toj igri dolazi do opuštanja i ogromne količine hemije između samih likova, tako da humor koji oni stvaraju u interakciji jednostavno pršti na sve strane, potpuno prirodno bez da je i jedan tren na silu. Mislim da je to najveći uspeh režisera, a time i čitavog filma.

Tor: Ragnarok ima mnogo likova, gde su svi važni delići priče, a pritom su bez izuzetka na vrhunskom nivou, brčkajući se zajedno u bazenu međusobno stvorene hemije i to se tako oseti u filmu. Kris Hemsvort u ulozi Tora je ovde daleko opušteniji i zabavniji i vidi se da se sjajno zabavlja radeći ovo. Loki je standardno fenomenalan, a Hulk i Mark Rafalo nikada smešniji. Njih trojica i njihove zgode i nezgode nateraće vam suze na oči. Potom tu je Tessa Thompson koja igra Valkiru. Opasna ratnica je ozbiljna i preteća, međutim, njeno prvo pojavljivanje je urnebesno, kao i njene iskrice sa Torom.

Ovo četvoro će da sačine tzv. Revengerse, koji, ako ništa drugo, nasmejaće vas mnogo puta. Onda, tu je Karl Urban u svojoj neobičnoj sa malo reči urnebesnoj ulozi. Tek šta reći za Jeff Goldblum– a kao Velikog Majstora. Inače, moj omiljeni sporedni lik mnogih filmova, koji jednostavno lebdi na harizmi koristi svaki trenutak da pokaže istu i ne možete, a da ga ne volite. Već spomenuti Taika kao Korg i još mnogi drugi pružiće vam zabavu za sve pare i izaći ćete zadovoljni iz bioskopa.

Jedini ozbiljan i zastrašujući je lik Hela, Odinova ćerka koju igra uvek fenomenalna Cate Blanchett. Ovde u dark fazonu pleni ekranom i vrhunski je dočarala devastirajuću opasnost po Torov svet i narod. Dakle, glumačka ekipa zaslužuje jedan veliki naklon i svaku pohvalu, iako se radi o superherojskom, pre svega zabavnom filmu. Međutim, oni svi su se skupa posložili savršeno i rade svoj posao na jednom vrhunskom nivou i pravo ih je uživanje gledati.

Da Ragnarok nije samo zabava i jedina karta na koju su igrali, jasno je iz mnogih drugih stvari koji ovaj film čine odličnim. Priča je od starta dinamična, zanimljiva i vozi vas sve do kraja, a da ni jednog trenutka vam pažnja popusti ili vam bude dosadno. Jedino ostane žal što nije trajalo duže. Tehničku stranu ne treba ni spominjati jer je sve na izuzetnom nivou. Međutim, ono što treba istaći su neke zaista očaravajuće scene i fotografija istih. Mene je posebno zarobila scena napada Valkira na Helu koja jednostavno fantastična i oduzima dah. Na kraju, onaj finalni začin jeste muzika koja se savršeno uklapa sa svakom scenom i daje dodatnu snagu istim. Šlag na torti je numera Immigrant Song od Led Zeppelina koja donosi scene vrhunskog krljanja.

Tor: Ragnarok je jedan od najzabavnijih, mnogima i najzabavniji Marvelov film. Hemija koja pršti između čitave ekipe nosi celi film. Efekti, tehnička savršenost i muzika samo nadopunjuju potpuni utisak zadovoljstva i zabave koju u potpunosti isporučuje ovaj film. Prava bioskopska poslastica gde ćete nahraniti sva čula, nasmejati se do suza i izaći zadovoljni iz bioskopa.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]