This Is The End (2013)

Među filmovima koji su se najvše iščekivali u tekućoj godini ovaj projekat se definitvno kotirao negde pri vrhu. Veliki broj popularnih komičara, tandem Set Rogen () – Evan Goldberg () kao režiseri i scenaristi i veliki broj trejlera i reklama su obećavali veoma zabavnu komediju. Ipak, konačan produkt je krajnje diskutabilan po svim pitanjima.

Ukoliko niste saznali ranije, vredi napomenuti da svi glumci tumače sami sebe. Na samom početku Set na aerodromu čeka svog velikog prijatelja Džeja () koji stiže u Los Anđeles. Njihovo prijateljstvo je oslabilo nakon Setove selidbe, pa ovaj vikend Džej vidi kao neki vid povratka starim korenima. Iako se Džej protivi, Set odlučuje da odu na zabavu kod Džejmsa (), tamo se susreću sa brojnim poznatim likovima koje Džej ne gotivi previše i on razočaran zbog očigledne Setove promene rešava da napusti žurku. Ipak, upravo tada se napolju počinju dešavati stvari koji najviše podsećaju na smak sveta i nove okolnosti čine da se likovi prikažu u sasvim novom svetlu.

Scenario za ovaj film je napisan na osnovu kratkometražnog projekta iz 2007. godine pod nazivom „Džej i Set protiv apokalipse“ u kome su jedini glumci tandem iz naslova. Scenaristi su klasičnom zapletu apokalipse dodali žurku koja će okupiti poznate face kako bi, pored zanimljive i popularne glumačke ekipe, dodali veću dozu zanimljivosti projekta. Oni su u tome uspeli, jer su superstarovi poput Rihane ili grupe koja se pojavljuje na kraju filma prosto primamili svoje fanove da posete bioskop.

Ovaj projekat je, u režiserskom smislu, debitantski za Rogena i Goldberga. Iako sam žanr ne traži previše režiserskog umeća, oni su se snašli sasvim dobro i, po Rogenovim rečima, jedini problem su bile scene za vreme žurke. Veliku pomoć su imali u ekipi zaduženoj za specijalne efekte, koja je sasvim dostojno dočarala samu apokalipsu i opšti haos koji je nastao zbog nje.

this-is-the-end

Sam koncept u kome glumci tumače sami sebe je veoma zanimljiv i, po mom mišljenju, instant podiže kvalitet filma. Diskutabilno je da li su oni zaista takvi i u pravom životu, ali upravo je u tome i čar ovakvih uloga. Iako je tokom čitavog filma akcenat bačen na komične, često vulgarne i predviljive dijaloge, hemija koja se odvija između likova je sasvim zadovoljavajuća. Mišljenja sam da je radnja previše razvučena i da bi bio mnogo bolji utisak da je film kraći za nekih dvadesetak minuta. Kako bi se popunila tolika dužina su ubacivane scene koje generalno kvare ceo projekat i eventualno su smešne i zanimljive malom broj pojedinaca.

Glumačka ekipa je zaista dobra. Pored već spomenutih glumaca, koji su se manje-više dobro snašli, treba pohvaliti Krega Robinsona (), koji je uvek zanimljiv, i Majkla Seru (), koji se iznenađujuće dobro, ali i iznenađujuće kratko, pojavio u filmu. Osim njih su vredni pomena i Ema Votson (), kao i Deni MekBrajd (), a jedan od hajlajtova predstavlja glumačko iznenađenje pred kraj filma.

Nakon gledanja je nemoguće oteti se utisku da je sve moglo biti mnogo, mnogo bolje. Ukoliko volite ove glumce, njihove filmove i humor koji se prožima u njima velika je verovatnoća da će vam se dopasti i ovaj projekat, ali veći broj predvidljivih scena i ne baš uverljiva gluma mogu pokvariti konačnu ocenu.

5/10

Film Review This Is The End