Tinker Tailor Soldier Spy (2011)

Švedski režiser Tomas Alfredson (Tomas Alfredson) je širu popularnost stekao odličnim filmom Let The Right One In koji je dobio brojne pozitivne ocene i publike i kritike. Pod uticajem eha popularnosti dobija zadatak da se pozabavi ekranizacijom romana Džona le Karea, epske špijunske drame koja prvi put stiže na veliki ekran posle nekoliko adaptacija za potrebe televizije. Sa svojim posebnim šmekom skandinavskog autora Alfredson sjajno sklapa kockice i pruža nam više nego dobro iskustvo koje, ipak, nije zadovoljilo sve gledaoce.

Tinker Tailor Soldier Spy je smešten u sedamdesete godine prošlog veka, u vreme Hladnog rata i bavi se britanskom obaveštajnom službom „The Circus“ i njenim nadmudrivanjem sa sovjetskim špijunom po imenu „Karla“. Priča akcentuje dvostruke agente smeštene u samom srcu britanske agencije. Sam film počinje misijom u Mađarskoj koja kreće u veoma pogrešnom pravcu, a za cilj je imala otkrivanje „krtica“ u britanskoj obaveštajnoj službi. Ceh za to plaća jedan od glavnokomandujućih ljudi, Džordž Smajli (Gary Oldman). Godinu dana kasnije dobija ponudu da uz pomoć svojih saradnika otkrije dvostrukog agenta i shvata da se isti verovatno infiltrirao veoma visoko u agenciji.

Veoma britkim zapletom sjajno komanduju scenaristi Bridget O’Connor i Peter Straughan koji su sjajno adaptirali roman i bili nagrađeni nominacijom za Oskara u kategoriji najbolji adaptirani scenario. Njihovo delo omogućava da se stvari dešavaju relativno sporim tempom s obzirom da se čitava radnja uklapa u dva sata trajanja i vremenom nabijaju postojanu tenziju, što je bitan plus u odnosu na većinu današnjih trilera kojima se napetost svodi na nekoliko minuta. Ekspozicijom je vešto rukovođeno, kroz nekoliko flešbekova, dok scene lišene dugotrajnog dijaloga prosto ostavljaju sjajan uvid u karaktere, nebitno da li su u tom momentu na ekranu ili ne.

Gledajući sa tehničke strane rad Tomasa Alfredsona je besprekoran i vizuelno je savršen. Iako pojedinci nalaze da u njegovom radu na ovom projektu nema previše hrabrosti ili maštovitosti kao u svom prethodnom filmu, činjenica je da je vizuelni stil savršeno prilagođen tematici i predstavlja pun poogodak u svakom smislu. Čitav projekat prati odlična muzička podloga.

Tinker Tailor Soldier Spy 2

Jedan hitac iz pištolja i scena koja traje ne duže od deset sekundi su sasvim dovoljni da imamo uvid kakvog je karaktera glavni junak, vidimo njegov odnos i osećanja prema supruzi i odnos sa kolegom Hejdonom. Džordž Smajli je uvek oprezan, razmišlja, nikad usplahiren, ne dozvoljava da ga ponesu emocije. Čak i način na koji sedi šalje svojevrsnu poruku. Pojedinci komentarišu kako je njegov lik na momente suviše prazan, jednodimenzionalan i beskarakteran, ali upravo u tome leži simbolika – kakva osoba treba da bude kako bi se snašla u opasnom svetu obaveštajnih službi.

Džordža Smajlija maestralno iznosi Geri Oldman koji je zaslužio nominaciju za Oskara. Podržku mu pruža ekipa kvalitetnih glumaca koji pružaju svoj maksimum, naročito u scenama sa visokim emocijama u kojima prednjače Benedikt Kamberbeč (Benedict Cumberbatch) i Tom Hardi (Tom Hardy). Brojni glumci nisu imali dovoljno prostora da se razmahnu i ostave jači utisak. Među njima se istakao Kolin Firt (Colin Firth) u ulozi kolege Bilija Hejdona.

Ukoliko tražite zanimljivi i efektan triler sa sporijom radnjom, sjajnim scenarijom i odličnom glumom Tinker Tailor Soldier Spy je pravi izbor za vas.

8/10

Tinker Tailor Soldier Spy 3