There’s Something About Mary (1998)

Filmove braće Fereli (Bobby Farrelly, Peter Farrelly) kritičari smatraju za tipične primere lošeg ukusa prosečnog američkog gledaoca. Problem je što ti filmovi, iako nemaju kvalitetan, dok im je humor krajnje diskutabilan, imaju svoju publiku koja je često brojnija od filmova koji to mnogo više zaslužuju. Iako se u početku mislilo da će ovaj projekat biti promašaj, on je ostvario zavidan komercijalni uspeh.

Glavni lik je Ted Stroiman, srednjoškolac koji je krajnje neuspešan prilikom ostvarivanja kontakta sa suprotnim polom. Pred samo matursko veče dobija poziv od prelepe Meri Jensen Metjuz da ide sa njom na proslavu. Ispunjenje njegovih snova se pretvara u fijasko pred sam polazak kada doživljava krajnje neprijatno i bolno iskustvo. Njegova zaljubljenost ga drži i trinaest godina kasnije kada unajmljuje privatnog detektiva Peta Hilija da je pronađe. Pet se takođe zaljubljuje u Meri i rešava da prevari klijenta. Ona se suočava sa nizom čudnih događaja koji uključuju Petovo napadno zavođenje, dok Ted odlučuje da se napokon susretne sa njom.

Nakon gledanja filma se stiče utisak da su režiseri malo iskočili iz svog tradicionalnog viđenja komedije. I dalje je tu humor koji prkosi svakoj političkoj korektnosti, ali je napravljen korak napred jer su u inače miran žanr romantične komedije uneli solidnu dozu urnebesnih skečeva i scena. Ovaj projekat ima solidno smišljenu priču sa kojom je lako identifikovati se. Likovi su zanimljivi i odlično karakterizovani. Iako poseduje solidnu količnu klozetskog humora, ovaj projekat ima dušu. Predstavlja jeftinu zabavu, ali ima ono nešto što gledaoca rado vraća da ga ponovo pogleda, slično kao serijal Američka Pita (odnosno prvi filmovi tog serijala). Ima solidan broj malih obrta koji drže pažnju.

Glumci su solidno odradili svoj posao. Pre svih treba pohvaliti sjajnu Kameron Dijaz (Cameron Diaz) koja kombinacijom privlačnog izgleda, glumačkog talenta i spontanog smisla za humor drži pažnju i pleni filmom. Ben Stiler (Ben Stiller) je, verovali ili ne, prilično dobar u ulozi smotanog Teda, dok se Met Dilon (Matt Dillon) odlično adaptirao na, za njega ne baš karakteteristični, žanr komedije i pružio je solidan performans u ulozi ljigavog detektiva. Od ostalih izdvajam uvek zanimljivog Lija Evansa (Lee Evans).

Ovaj film nije predodređen da bude remek-delo, ali je u svojoj nameri da nasmeje gledaoca itekako uspeo. Nisam preterani fan ovakvih projekata, ali sam se fino zabavio. Odlična zabava za opuštanje i film koji se gleda sa društvom.

8/10

Cameron-Diaz-in-There-s-Something-About-Mary-cameron-diaz-12936068-1053-592