The Woodsman (2004)

Veliki sam fan Kevina Bejkona (Kevina Bacon) i ovaj film je morao biti pogledan, ali nisam znala da će po kvalitetu i zanimljivosti ući u sam vrh liste njegovih uloga. U ovom filmu je izuzetno osetljiva tema pedofilije obrađena sa još osetljivijeg gledišta. Poseban je po tome što je u moru filmova sa sličnom tematikom, dobro postavio stvari na svoje mesto, nikako ne pokušava da na neki način opravda jednog pedofila i njegove postupke nego samo da ga “približi“ ljudima koji žele da pokušaju da razumeju tako bolesne ljude. Takođe, sam film ne daje neke željene odgovore o osetljivoj temi pedofilije – kako i zašto, kako je većina očekivala, ali zato pruža vrhunske glumačke performanse.

Volter je osuđeni pedofil koji izdržava kaznu od dvanaest godina zatvora. Kada odsluži kaznu i izađe iz zatvora, odlazi u mirni gradić, pronalazi posao u pilani, a nastanjuje se u stanu preko puta škole.Verovatno je taj detalj reditelj namerno tako ukomponovao da bi filmu dao još veću dozu dramatičnosti. Polako i teško se akumulira i privikava na život. U pilani upoznaje Viki sa kojom započinje i vezu. Iako želi zadržati svoju prošlost za sebe, istina o njemu polako izlazi na videlo. Gradom počinju kružiti različite priče od kojih mnoge i nisu istina, dok se on bori sam sa sobom, svojim bolesnim nagonom, ali i nagonom za preživljavanje i obezbeđivanje vlastite egzistencije.

Ovaj film nastoji prikazati jednoga pedofila kao ljudsko biće, koji nije svestan svoje duboke moralne perverzije i ima neprirodne odnose sa decom. Bolest, devijantnost ili nešto treće, pedofilija je jedna od najgorih pojava na ovome svetu, a pružanje još jedne šanse jednome pedofilu nikada nije dobra odluka. Njegovi nagoni ne nestaju, njegove želje su uvek iste. Kada Bejkonov lik u filmu stvara čudno prijateljstvo sa jednom devojčicom, on ne može u sebi podneti taj benigni odnos. Iako ništa ne čini što bi povredilo devojčicu, čini se da se sve oko njega urotilo i on napokon puca, pa se iskaljuje na drugome pedofilu koga je upratio gledajući njegove “radnje“ sa prozora svog stana.

Ovaj film je debi mlade režiserke Nicole Kassell koja je takođe učestvovala dobrim delom i u scenariju za ovaj film, pa zato ide još veća pohvala ovoj ženi. Tema je jako kompleksna, bilo je dosta polemike oko toga da će film u startu biti odbačen, ali je publika, kao i kritika, ipak dobro prihvatila film i ozbiljno se pozabavila ovom problematičnom tematikom. Doduše,verbalno.

Bejkon se zaista potrudio u ovome filmu. Glumiti pedofila verovatno nije lak posao, pogotovo za jednoga roditelja. Njegov glumački doprinos, koji bi i inače bio odličan izbor u ovakvim kompleksnim i neželjenim (za glumca) ulogama, istaknut je kao maestralan performans, kao novi nivo njegove glumačke zrelosti. Glumica koja ga preko svoga lika na neki nacin “teši“ u filmu, a ujedno mu je i supruga u stvarnom zivotu je Kajra Sedžvik (Kyra Sedgwick), pa se može reći da je ovo mali bračni projekat. Treba istaknuti i Mos Defa (Mos Def) koji je odličan u ulozi neprijatnog sumnjičavog detektiva i niže sve zanimljivije glumačke izbore.

Ovu odličnu i kompleksnu socijalno osveštenu dramu preporučujem svakome ko voli ozbiljniji film sa tematikom koja iskače iz modela zabavnog projekta.

9/10

TheWoodsman3_large