The Town (2010)

Ben Aflek (Ben Affleck) je čovek kog ili obožavate ili ne podnosite, varijanta „nešto između“ ne postoji. Njegov treći po redu rediteljski projekat Argo je manje-više nezasluženo pokupio Oskara za najbolji film prošle godine, dok se sinoć saznalo da je dobio ulogu Betmena u novom nastavku blokbastera Man of Steel. S obzirom da ne raspolaže vrhunskim talentom (pojedinci bi rekli da ne raspolaže ničim uopšte) da se zaključiti da ima veliku podršku od strane Holivuda, a da je ta podrška krenula od premijere ovog veoma hvaljene kriminalističke drame.

Radnja filma je smeštena u Čarlstoun, predgrađe Bostona poznato po brojnim pljačkaškim bandama koje su aktivne dugi niz godina. Upoznajemo se sa četvorkom prijatelja koja do najsitnijih detalja isplanira svaku pljačku, tako da je mogućnost neuspeha potpuno izostavljen. Posle jedne takve pljačke sticajem okolnosti uzimaju menadžericu banke za taoca, ali je puštaju fizički nepovređenu. Dag, mozak bande, saznaje da živi u njihovom neposrednom okruženju, nakon praćenja se upoznaje sa njom i stupaju u vezu. Nakon pljačke rešava da se povuče iz takvog života, ali lokalni šef ga ucenjuje još jednim poslom koji će biti poslednji u njihovoj pljačkaškoj karijeri.

Ovaj film bi se u moru pljačkaških projekata iz devedesetih godina prošlog veka utopio i ostao neprimećen. Ipak, u dvadeset prvom veku, gde se konkurencija ovakvih filmova svodi na radove Gaja Ričija (Guy Ritchie) i Soderbergovih (Steven Soderbergh) serijala Oceans, privlači značajnu pažnju i predstavlja pravo osveženje za žanr. Moram napomenuti da nisam ljubitelj Bena Afleka, ali pohvaljujem ono što je pružio radeći ovaj film. Ima mana, ali one ne kvare ukupan utisak. Odlično odrađuje prelaze između akcionih scena i napetih, emocionalnih dijaloga, tako da se ceo film posmatra kao smislena celina iz koje nijedan deo ne štrči posebno.

Za razliku od većine filmova iz ovog žanra, ovaj ne puca na raskošne scene jurnjave automobilima, pucnjavama i eksplozijama. Prikazuje pljačke iz nekog suptilnijeg, realnijeg ugla, a takođe poseduje solidnu dozu emocija i sentimetalnosti, što je svakako veliki plus. Što se tiče scenarija, koji je napisan na osnovu romana Čaka Hogana „Prince of Thieves“, nemam većih zamerki, jer je ova tema toliko eksploatisana da je svaka novina dobrodošla i neočekivana. Fino balansira između napetog trilera, akcionog filma i emocionalne drame. Dijalog je dobar i priča je uzbudljiva

Glumačka ekipa je odlično selektovana i svi su odradili dobar posao. Aflek dominira u ulozi Daga, glavnog junaka, koji poseduje spontanu harizmu i nosi film. Podršku mu pružaju Žeremi Rener (Jeremy Renner) u ulozi Džejmsa, Dagovog prijatelja iz detinjstva i člana bande, koji je svojim performansom zaslužio nominaciju za Oskara, kao i uvek simpatična Rebeka Hal (Rebecca Hall). Vredni su pomena i Gossip girl Blejk Lajveli (Blake Lively), i oskarovac Kris Kuper (Chris Cooper).

Nakon odličnog Aflekovog rediteljskog prvenca ovaj film je po kvalitetu i zanimljivosti njegov pravi naslednik. Projekat koji je ovom glumcu i režiseru otvorio mnoga vrata i u kome većina filmofila može uživati, bez obzira koji žanr preferira.

8/10

The Town