The Road (2009)

Film kao što je „The Road“ je vrlo teško ne uočiti uprkos relativno slabijoj promociji koju je imao, ali kvalitet valjda uvek nekako ispliva na kraju. Zasnovan na odličnoj istoimenoj noveli Kormak MekKartija, koja je, moramo naglasiti, i dobitnik Pulicerove nagrade 2006. godine, ovaj film jednostavno nije mogao ispasti loš. Projekti sa post-apokaliptičnom tematikom su poslednjih godina učestaliji nego inače, a mnogi od njih imaju lošiju prođu, što je opet plus za ovaj film, koji je uspeo da se izdigne iz mora sličnih.

Čini se da tematika smaka sveta ili nečeg sličnog, periodično ima nalete aktuelnosti. Kao što se na pomenutu tematiku, naročito obraća pažnja poslednjih godina, sličan slučaj je bio i 70-ih godina, dvadesetog veka. U to doba straha od hladnog rata, Holivud je masovno snimao filmove na temu apokalipse i post-apokalipse. Koji je bio konkretan razlog tome, ovoga puta nećemo preispitivati. U to vreme nastali su brojni filmovi poput A Boy and His Dog (1975), The Andromeda Strain (1971), Soylent Green (1973), The Omega Man (1971) i nešto kasnije Mad Max (1979), The Day After (1983) i The Quiet Earth (1985). Univerzalni strah čovečanstava, da će život kakav poznajemo jednog dana prestati da postoji, verovatno nas i nagoni ka interesovanju za ovakve filmove.

Jednostavno, radoznalo želimo da vidimo mogućnosti ljudskog snalaženja i uopšte potencijalnih postupaka u takvim situacijama, a „The Road“ u potpunosti spada u navedeni opis. Prikazujući čovekovu surovost, pomerenu do krajnjih granica iz elementarne želje da se preživi po svaku cenu, ovaj film istovremeno otkriva i neke druge ljudske nagone, koji nas ujedno jedino i razlikuju od životinja. U ovom slučaju element roditeljske ljubavi je glavni posrednik zanemarivanja sopstvenog preživljavanja zarad višeg cilja.

Likovi u filmu nemaju imena, već su jednostavno predstavljeni univerzalnim nazivima poput otac, dečak, žena i starac, jer imena u takvom svetu gube smisao, a njihove dela ih čine onim što jesu. Vigo Mortensen (Viggo Mortensen) je ostvario odličnu rolu ulogom oca tj. protagoniste filma. Otac sa svojim sinom kog tumači Kodi Smit MekFi (Kodi Smit-McPhee), predstavlja jedinu svetlu tačku čovečanstva. Rešen da po svaku cenu neguje humanost u svome sinu, otac svoj postupak simbolično naziva „prenošenjem vatre“. Uistinu, gašenjem te vatre u čoveku on gubi svoju ljudskost, pretvarajući se u oblik čak niži od životinjskog, s obzirom da mu jedini smisao postojanja postaje goli opstanak, zanemarujući time čak i nagon za produženje svoje vrste.

pUNlJ6jzDsgUvPjJeFfsyyOSZJx

Istovremeno, film retrospektivno prikazuje i suprugu koju glumi Šarliz Teron (Charlize Theron), tj. majku dečaka, koja se nasuprot ocu, prerano predaje u borbi, percipirajući situaciju kao beznadežnu. Zbog svog postupka napuštanja muža i sina, ona gubi svoj status majke, te se u filmu imenuje jednostavno kao žena ili ona. Dečak ili sin, nalazi se u rascepu između osobina svojih roditelja, posedujući zapravo mešavinu životnih stavova oba roditelja, pri čemu balansira na polovima pesimizma i optimizma. Otac tokom filma, učeći sina takođe i uči od njega, te „održavanje vatre“ obostranim dopunjavanjem jedino tako i funkcioniše. Robert Duval (Robert Duvall) svojom epizodnom ulogom starca, u ovom slučaju predstavlja alternativni oblik oca bez sina.

Glavna težina filma „The Road“ je na priči, uz veliku podršku scenografije. Specijalni efekti na koje se današnji filmovi u velikoj meri oslanjaju, nadoknađujući tako neke druge nedostatke, ovde su potpuno zanemarljivo prisutni, što mu se takođe može dodati kao plus. Nekako uvek ispada da su manje komercijalni filmovi zapravo oni bolji ili sa barem kvalitetnijom pričom. Po našim kriterijumima, ovo je definitvno jedno od najvrednijih filmskih ostvarenja u poslednjih deset godina, te ga definitivno preporučujemo, ukoliko ga već niste gledali.

9/10

Autor: Nikola Milošev

(NYT46) UNDATED -- May 26, 2008 -- ROAD-MCCARTHY-FILM-2 -- Viggo Mortensen and Kodi Smit-McPhee as father and son in the film version of "The Road." (Macall Polay/Dimension Films via The New York Times) EDITORIAL USE ONLY - MAGS OUT/NO SALES - FOR USE ONLY WITH STORY SLUGGED: ROAD-MCCARTHY-FILM BY CHARLES MCGRATH - ALL OTHER USE PROHIBITED