The Queen’s Gambit (2020)

Šah je jedna od mojih prvih ljubavi, iako ga u poslednjih nekoliko godina ne igram ni približno onoliko koliko bih želeo. Pripadnik sam one generacije momaka sa ovih prostora kojima je jedan od ulazaka u svet odraslih bila pobeda u šahu nad muškim roditeljem. Postoje filmovi sa temom šaha kao što su Searching for Bobby Fischer (1993), Queen of Katwe (2016) ili The Luzhin Defence (2000) sa Džonom Turturom, ali oni nisu uspeli da stignu do šire publike.

Pre nešto manje od mesec dana Netflix je izbacio sedmodelnu mini-seriju The Queen’s Gambit, a reč je o ekranizaciji istoimenog romana iz 1983. godine. Serija je privukla dosta pažnje, naročito među gledaocima kojima šah nije bio toliko blizak i postoje podaci da je popularnost ove serije učinila da se mnogo više preuzimaju aplikacije sa temom šaha. Osim tematike, drugi razlog zbog koga sam seriji bez razmišljanja pružio šansu je Anja Tejlor-Džoj (Anya Taylor-Joy), beskrajno simpatična glumica koja se probila filmovima The Witch (2015) i Split (2016).

Radnja serije prati Bet Harmon koju upoznajemo kao devetogodišnju devojčicu iz sirotišta, prilično tihu i pomalo smrknutu. Promena u njenom životu nastaje kada je sticajem okolnosti domar (Bill Camp) upozna sa šahom, a uz pomoć zelenih tabletica njena čula postaju oštrija, razmišljanje jasnije i oseća da po prvi put kontroliše svoj život. U 16. godini se takmičila na otvorenom prvenstvu SAD, ali dok Bet usavršava svoje veštine na profesionalnom planu, ulozi i njena izolacija postaju sve veći, a pomisao na beg sve primamljivija.

Autori Scott Frank i Allan Scott u ovoj mini-seriji spretno izbegavaju zamke koje bi priču o genijalnosti, zavisnosti i iskupljenju smestile u melodramu i fokusira se na složen i kvalitetno napisan lik Bet. Smeštena u svet ekstremne discipline i legalnog drogiranja dece, ona brzo razvija problem zavisnosti što se pojačava njenim uverenjima da su joj zelene tablete potrebne da bi uspele u jedinoj stvari na svetu koju voli, šahu. Domar koji ju je naučio pravilima igre ubrzo shvata da je ona čudo od deteta, a kako vreme prolazi ona prosto guta knjige o šahu i provodi noći zureći u plafon gde šahovske figure bukvalno oživljavaju i kreću se po zamišljenoj tabli.

Bet je imala tu sreću da je usvoji bračni par Vitli, a ispostaviće se da je ona predstavljala pokušaj da supruga Alma ostane srećna i tiha. Alma (Marielle Heller) podstiče njene šahovske talente, ali se u isto vreme hrani njenom zatvorenošću, a kasnije i alkoholizmom, koji je produkt Alminog pokušaja da depresiju leči alkoholom (što u osnovi uči i Bet). Aristotel je rekao da nijedan veliki um ne postoji bez trunke ludila, a na Betinom primeru ćemo videti da je to definitivno istina.

Anja Tejlor-Džoj je od svoje Bet napravila trodimenzionalnog lika koji pristupa životu onako kako pristupa šahu, pokušavajući da odgonetne poteze svojih sagovornika/protivnika. Nekoliko momenata slabosti sa kojima se suočava je teško pogađaju i to su veoma dirljive scene, mada ona dominira u svakoj – njen govor tela kada prekrsti ruke i gleda na dole kada se oseća ugroženo, kako se drugačije ponaša u prisustvu majke, kako njeni ledeni pogledi kriju uznemireno ponašanje, kako odbacuje čežnjive poglede prema vršnjacima zbog potrebe da ostane jaka – nakon ove uloge Anja će postati prepoznatljivo i traženo glumačko lice, što odavno zaslužuje.

Tehnički elementi poput pokreta kamere, dizajna kostima, scenografije i specijalnih efekata su vizuelno raskošni, bogati bojama i lepotom, ali ne skreću pažnju na sebe, tj autori pronalaze ravnotežu da ti elementi ne zasene lik Bet. Priča na papiru deluje kao jednostavan narativ, ali je obogaćena jednakim količinama osnaživanja žena i problematičnoj, proganjajućoj prošlosti koju Bet mora nadvladati. Kao i u samom šahu, svaka epizoda kontroliše pojedinačne poteze i pomera narativ ka konačnom matu, odnosno odličnom napisanom finalu koji sve zatvara na najbolji mogući način, tako da je retko ko pomislio da je uopšte potrebna druga sezona.

The Queen’s Gambit je nova Netfliksova mini-serija koja predstavlja nešto najbolje što ovaj žanr ima da ponudi – srdačna, dirljiva i kvalitetno napisana i realizovana priča koja će vas naterati da pronađete partnera ili da preuzmete aplikaciju i odigrate koju partiju šaha.

moja konačna ocena: 10/10