The Prestige (2006)

„Svaki veliki mađioničarski trik sastoji se od tri dela. Prvi deo zove se zalog: mađioničar pokazuje nesto obično, ali, naravno, ono to verovatno nije. Drugi deo zove se obrt. Mađioničar uzima nesto obično i učini da se s njim desi nesto neobično. Ako tražite tajnu…nećete je naći. Zato postoji treći deo – PRESTIŽ. To je deo sa preokretima, gde ćete videti nešto šokantno, što nikada ranije niste videli.“

Upravo se ovim citatom i može opisati radnja ovog sjajnog filma Kristofera Nolana (Christopher Nolan), koji je meni u top pet filmova ikada. Istom lakoćom je ušao u IMDB top 250 i jedan je od najcenjenijih filmova današnjice. Sa razlogom.

Alfred Borden i Robert Angier su dva vrsna mađioničara, tek u usponu, pod palicom starog majstora Katera koji ih savetuje kako da napreduju. Međutim, tokom jednog njihovog rizičnog performansa desi se nesreća koja ih zauvek razdvaja i oni postaju smrtni neprijatelji. Rivalitet koji je pre prijateljski vladao među njima sada prelazi na viši, gori, neprijateljski nivo i jedan drugom, zbog opsesivne ljubomore i zavisti, stalno nastoje upropastiti talenat, veštinu i dar koji imaju. Ta ljubomora će na kraju proizvesti fatalne posledice.

Film je rađen po adaptiranom scenariju (Nolan ga uradio sa svojim bratom Džonatanom) romana Kristofera Prista iz 1951. godine, a zanimljivost je da je Prist insistirao na tome da baš Nolan napravi film. Ovo je možda do sada najbolje Nolanovo delo, jer je zaista najkompletnije. Odlični su filmovi i Memento i Inception, ali ovaj ipak ide korak dalje i predstavlja pravo remek delo. U filmu nema šupljih, dosadnih momenata priče,  niti praznog hoda, sve vreme film drži jedan tempo koji je lako pratiti, a samo naizgled se čini veoma komplikovan. Atmosfera filma je “sjajno mračna“, na momente i jeziva.

215071-the_prestige_original_2

Radnja filma se dešava početkom dvadesetog veka u tadašnjem Londonu. Ona se objašnjava i razrešava sve više svakim novim kadrom, kako radnja napreduje dosta stvari postaju jasnije i dolazimo do veoma upečatljivog, neočekivanog i pomalo šokantnog kraja koji zaokružuje čitavu priču. Tako bi se mogla i opisati režija gospodina Nolana, koja je zaista uvek na najvišem nivou.

Gluma je takođe jedna od najsvetlijih tačaka ovog filma, posebno dvojice glavnih protagonista. Kristijan Bejl (Christian Bale) glumi brilijantnog i jako kreativnog mađioničara kome fali samouverenosti da sprovede sve ono što zamisli u delo, dok njegovom konkurentu, kog glumi Hju Džekmen (Hugh Jackman), ne fali te samouverenosti, ima je i previše, ocrtava se i u uverljivo odglumljenoj bahatosti, ali mu takođe fali ideja i kreativnosti. Zato su ova dvojica sjajan glumački par na filmu, jer se na neki način dopunjuju. O Bejlu je sve već ranije rečeno, zato ću pohvaliti Džekmena, koga ranije nisam smatrala dobrim glumcem, ali me je razuverio i pokazao da je veliki talenat koji je ponekad gurnut u stranu, pa se ne ističe u dovoljnoj meri.

The Prestige_10

Osim njih dvojice, pohvaliću Majkla Kejna (Michael Caine), koji je glumačka legenda, zatim lepu Rebeku Hol (Rebecca Hall), kao i lik Nikole Tesle kog glumi muzičar Dejvid Bouvi (David Bowie). Lično smatram da je to možda najbolje pogođena karika filma. Mnogi zameraju ovaj Nolanov izbor, pravdajući se da ni fizički Bouvi ne liči na Teslu, kao i zbog akcenta, iako je tada već odavno bio američki građanin, pa je normalno da mu se izgubio balkanski akcenat.

Posto je ovo fantastična triler/drama ne može se izvući neka dublja glavna poenta koja bi bila hajlajt cele priče. Možda samo to da se u životu sve plaća, kad-tad, ovako ili onako, kao i to da je i dalje balans dobra i zla opasno poljuljan i da nikada ne možemo biti sigurni da će svako na kraju dobiti ono što zaslužuje. Međutim, svaki gledalac ovog filma će sigurno dobiti ono sto zaslužuje, a to je jedno genijalno filmsko delo još boljeg filmskog režisera koje će zainteresovati gledaoca, zabaviti ga, naterati ga na razmišljanje, a u isto vreme rastužiti i razveseliti ga.

moja konačna ocena: 10/10