The Place Beyond the Pines (2012)

Čitajući hvalospeve o ovom projektu i pogledavši trejler sam očekivao vrhunski art-haus film koji podseća na vrlo dobar Drive. U suštini nisam puno pogrešio, ali priznajem da sam postavio previsoka očekivanja koja ipak nakon gledanja filma nisu ispunjena.

Film se sastoji od tri priče, od kojih prva zauzima najveći deo. Luk je čovek sa problematičnom prošlošću koji dolazi u grad u kome živi Romina, devojka koja je ostala trudna sa njim i koja je rodila dečaka za kojeg Luk nije znao. Ona živi sa novim suprugom prilično skromnim životom, i on kreće sa serijskim pljačkama banki i sav novac poklanja Romini kako bi kupila stvari potrebne za odgajanje deteta. Nakon jedne potere dešava se tragedija koja će izmeniti živote nekoliko ljudi.

Reditelj Derek Cianfrance je odradio odličan posao. Uspeo je da ukompinuje tri priče koje obuhvataju vremenski period od petnaest godina i tri poglavlja u životima svih koji su uključeni u priču. Ipak, nemoguće je oteti se utisku već viđenog i činjenice da film ne poseduje dovoljno da bi više od (za malo) iznadprosečnog. Ovo jeste ambiciozan projekat, ali se nekako guši pod pokušajima da bude nešto više od onog što jeste.

Karakterizacija likova je poprilično slaba. Ne zna se ništa o glavnom protagonisti, njegovom odnosu sa ženom koja mu je rodila sina, čak i o policajcu se nešto kasnije uključuje u priču. U takvim uslovima je nemoguće jako vezati se za likove, pa pojedinci koji se više bave time nalaze da je film prosečan. Sa druge strane, ljubitelji akcije imaju solidan broj akcionih scena, koje stagniraju kako film odmiče.

Prva priča je sama po sebi vrhunska, ali neoriginalna. Prelaz iz prve u drugu priču je odrađen poprilično traljavo, jer se od brige o problematičnom, ali ipak požrtvovan ocu prebacuje na ličnu dramu policajca koja je pogurana krajnje nepotrebnom i često viđenom pričom o korupciji u policiji. Sama priča je sama po sebi krajnje nezanimljiva i uspeva da je zadrži samo glumac u ne baš karakterističnoj ulozi. Neću spominati sadržaj treće priče, ali ću konstatovati da je poseduje određen broj rupa i pomalo besmiselnih sekvenci koje kvare koliko-toliko dobar utisak.

Scenario je dobar, ali predug, nedovoljan za radnju koja traje 140 minuta. Obraća se dosta pažnje na relativno nebitne stvari. Mišljenja sam da bi sve ostavljalo mnogo bolji utisak da je film kraći za nekih pola sata. Muzika je odlična i pohvaljujem rad kamere, naročito u scenama jurnjave.

Ulogu problematičnog Luka je izneo sve bolji i bolji Rajan Gosling (Ryan Gosling), koji se polako, ali sigurno penje na mojoj lestvici cenjenih mladih glumaca. Poseduje raskošan talenat i pokazuje da mu uloge problematičnih, a opet harizmatičnih ćutljivaca najbolje leže. Odlično barata emocijama i ima prostora da bude jedan od najboljih glumaca. Policajca glumi Bredli Kuper (Bradley Cooper), odličan glumac koji se, nažalost, prvo veže za ulogu u Hangover-u. Odlično je izneo ulogu nestabilnog rukija, sa svim problemima i sumnjama koji ga muče. Spomenuću i Evu Mendezu (Eva Mendes), koja nije vrhunska glumica, ali obogaćuje projekat svojom suptilnom lepotom i ženstvenošću.

Kada se sve sabere, utisak je da je ovo solidan film koji nakon prve priče obećava da bude za čistu desetku. Ipak, kvalitet i zanimljivost se gube kako film odmiče. Tekst je koncetrisan na prikazivanje mana, ali je film zanimljiv i poseduje određenu karakteristiku koja će zadovoljiti prave filmofile, naročito ljubitelje art filmova. U suštini, daleko od dosadnog, ali i ne baš blizu remek-dela.

7/10

The-place-beyond-the-pines