The Perks of Being a Wallflower (2012)

Stefen Čboski (Stephen Chbosky) je autor The Perks of Being a Wallflower, romana objavljenog 1999. godine, koji je ubrzo postao bestseler, stekavši brojne poklonike pretežno među mladom populacijom. Bilo je potrebno desetak godina da se pisac odluči da literarni predložak oživi i na filmskom platnu. Sam ga je adaptirao u filmski scenario i latio se režiserske palice. Pa, moglo bi se reći da je utisak povoljan, jer čini se da mu je pošlo za rukom da priču kreira na način koji je dopadljiv poklonicima žanra.

Glavni protagonista je tinejdžer od petnaest godina, Čarli (Logan Lerman), kome je polazak u srednju školu izgledao kao put u nepoznato. Dobroćudni, povučeni, introvertni momčić susreće se s brojnim iskušenjima na putu odrastanja i sazrevanja. Na takvom putu pomoć novostečenih prijatelja stvari čini lakšim i lepšim. Patrik (Ezra Miller) i Sem (Emma Watson) uvode ga u svoje društvo, odškrinuvši mu vrata novog sveta, dajući novi smisao života simpatičnom došljaku. Čarli, kroz druženje s nešto starijim tinejdžerima od sebe, shvata značaj iskrenog prijateljstva, otkriva čari mladalačke zaljubljenosti i iskusi strast prvog poljupca.

Dirljiva priča, prožeta jakim i iskrenim emocijama. Svi akteri izgledaju krajnje prirodno, spontano se ponašaju, iskazujući osećanja dok upijaju lekcije iz života. Mora se odati priznanje izuzetno dobro napravljenom kastingu. Plejada mladih glumaca upečatljivo je oslikala svoje likove, tako da je sve ispalo veoma autentično. Sigurno je da mnogi tinejdžeri lako mogu da se identifikuju s nekim od naših junaka jer im je problematika bliska, a uz sve to predočena im je na jedan univerzalno dostupan način. Svakako da triling Logan Lerman, Ezra Miler i Ema Votson zaslužuje sve pohvale zbog kvalitetne glume.

The Perks of Being a Wallflower 2

Njihovi performansi su fascinirajuće zreli, životvorni, pa definitivno je ovde mladost iskočila u prvi plan. Od sporednih (odraslih) likova bilo bi nepošteno izostaviti dopadljiv performans koji je dao Pol Rad (Paul Rudd). Razlog tome je što Mr. Anderson opravdava svrhu prisustva pedagoga u obrazovnoj instituciji jer je prepoznao veliki potencijal inteligentnog dečaka, podstičući ga da piše, a pritom mu je davao pravovremene smernice kako da što bolje i brže shvati osnove funkcionisanja stvarnog sveta, tamo negde napolju, van topline porodičnog doma.

Ako pretpostavimo da je vreme dešavanja radnje smešteno u periodu školske 1991/1992. godine, onda možemo bolje da razumemo tadašnji muzički ukus tinejdžera. Definitivno ovde ima puno dobrih, nadahnutih muzičkih numera, što samo pravi prikladan zvučni štimung. Uz to se nadovezala sugestivna fotografija podarivši nam niz lepih kadrova (scena u snegu je nezaboravna).

Veoma prijatno sam iznenađen jer me je ova topla ljudska drama na trenutak vratila u prošlost, izazivajući nostalgična sećanja na bezbrižno srednjoškolsko doba koje je nepovratno prošlo. Ostale su samo uspomene, k’o neki tihi svedok neponovljivih iskustava koje nikada više nećemo da proživimo na tako iskren, emotivan način.

8/10

Autor: Boban Marković

The Perks of Being a Wallflower 3