The Old Guard (2020)

Ja sam jednostavan čovek – kada vidim da je izašlo nešto sa Charlize Theron u glavnoj ulozi znači da će taj film biti pogledan bez obzira na žanr. Ovaj Netflixov film potpisuju režiserka Gina Prince-Bythewood i scenarista Greg Rucka, koji je scenario bazirao na svom grafičkom romanu The Old Guard. S obzirom da je radnja vezana za superheroje, ovaj potez tumačim kao pokušaj Netflix-a da pokrene sopstvenu franšizu u ovom žanru.

Radnja prati ekipu nezavisnih plaćenika sa misterioznom sposobnošću da ne mogu umreti, koji putuju svetom i bore se za ono što smatraju ispravnim. Ekipa preuzima hitnu misiju, a tom prilikom njihove izvanredne sposobnosti bivaju izložene ljudima koji vide priliku da ih unovče. Najnovija članica Niki (KiKi Layne), koja i dalje nije svesna značaja svog dara, sumnjičavo se pridružuje timu, a zajedno će morati da se suprotstave čoveku koji ih vidi kao laboratorijske zamorce za sopstvene ciljeve.

Moram priznati da pre gledanja nisam očekivao da protagonisti priče budu besmrtni superheroji. Problem ovakvih likova u akcionim filmovima je što se automatski svi ulozi eliminišu jer će svaku povredu ili smrt lako prevazići, a nama ostaje da pratimo koliko će im vremena trebati da prevaziđu sve prepreke koje su pred njima kako bi postigli ono što žele. Ovaj film ima pet takvih likova, ali prilično brzo shvatamo da priča nije toliko predvidljiva da se oslanja samo na akcione scene i poneku šalu.

Autor je svestan da koliko god akcije bilo rezultat će uvek biti isti i da će završnica predstavljati klimaksnu bitku sa glavnim negativcem i njegovim saborcima. Zbog toga ovim superherojima daje dozu ljudskosti i njihovu sposobnost da budu besmrtni predstavlja kao teret sa kojim se ovi likovi sve teže i teže nose – dok je jedna polovina tima shvatila da njihova ljubav premašuje naučenu mržnju, druga polovina je davno izgubila one koje vole i žive usamljeni život koji nema kraja.

Dinamika i koregrafija borbi nam zadržavaju pažnju, ali se one ponavljaju sa predvidljivim rezultatom. Umesto da strepimo za njihove živote, mi ove likove posmatramo kao ljude koji se više vekova bore za ispravno, dok svet iz godine u godinu izgleda sve gore, a na taj način akcija u akcionom filmu postaje sporedna. Ubacivanje Niki u priču pruža ostalim likovima mogućnost da kažu šta imaju i da ih bolje upoznamo, da čujemo njihove sukobljene osećaje o besmrtnosti, detalje njihove istorije i da iskažu svoje nezadovoljstvo stanjem u svetu, ali sve to deluje previše dosadno.

Ovi likovi su važniji od svojih fizičkih mogućnosti ili dela koja čine, pa se postavila relativno fina podloga za nastavke koji su neminovni. Iako likovi imaju priliku da dišu, ta podloga je i dalje odrađena po previdljivoj formuli i na momente dosta plitko, ali u ovom žanru se i ne može očekivati nešto neočekivano. S obzirom da je film u žanru superheroja, a postoje scene koje ne produbljuju zaplet već su tu da vidimo efekte besmrtnosti na naše likove ili njihovu egzistencijalnu bol, mišljenja sam da će ovaj film gotovo svakom gledaocu ostati u slabom sećanju. Oni koji žele akciju će biti izmoreni dijalozima, dok će oni koji su više za dramu ostati razočarani mediokritetskom, rutinskom fabulom.

The Old Guard je najava nove, sofisticirane franšize o superherojima koja se trudi da svojim likovima pruži dubinu, ali i dalje ostaje zarobljena u klišeiranim konvencijama žanra – akcioni film u kome je sama akcija nekako najmanje bitna i koji će biti zaboravljen ubrzo nakon gledanja.

moja konačna ocena: 5/10