The Nut Job (2014)

No nuts, no glory!

Upravo to je premisa animirane avanture kojom se bavi kanadski reditelj Piter Lepeniotis (Peter Lepeniotis). Idejni tvorac originalne priče je južnokorejski filmski radnik Daniel Vu. Uz pomoć dvojice saradnika, režiser je prilagodio narativ prevashodno mlađoj populaciji.

Pratimo simpatičnu družinu životinja koja je svoje parče raja pronašla u parku slobode, na obodu bučnog velegrada. Jesen je na pragu i životinje užurbano rade na obezbeđenju zaliha hrane pred predstojeću zimu. Vođa životinjske zajednice, manipulativni Rakun (glas pozajmljuje Liam Neeson), šalje vevericu Endi (Katherine Heigl) da u pratnji hvalisavog Grejsona (Brendan Fraser) krene u misiju pronalaska lešnika, oraha, badema, kikirikija i ostalih delikatesa. Kada vevericu Sarli (Will Arnett) optuže da je odgovoran za fijasko misije, žigosaće ga kao nepoželjnog. Kažnjen je progonom iz parka, pa samoživi Sarli sada mora da se suoči sa svim opasnostima koje vrebaju na gradskim ulicama, ali, kada se najmanje bude nadao, dobiće priliku da se iskupi i vrati izgubljeno dostojanstvo…

Ludački dinamična priča prosto će protutnjati pred vašim očima. Ono što je posebno izdvaja od mnoštva sličnih ostvarenja jeste to što su i ljudski likovi nužno dobili određeni značaj. Grupa okorelih krimosa priprema se da izvede spektakularnu pljačku i ne sluteći da ozbiljno kvari planove male životinjske zajednice. Avantura dostiže tačku usijanja onog momenta kada dođe do sukoba interesa ljudi i životinja. Jedni bi da se dočepaju grandioznih zaliha orašastih plodova (ima tu od svega, što bi se reklo za svačiji ukus) i time obezbede sebe za celu zimu. Drugi bi da maznu ogromnu svotu novca i na taj način materijalno se osiguraju za ceo život. Upravo taj konflikt inicira niz urnebesnih dogodovština koje okupiraju pažnju publike do samog kraja.

The Nut Job 2

Humor je prijemčiv mahom mlađem naraštaju. Prizeman, u velikoj meri zasnovan na gegovima i sitnim nestašlucima naših junaka. Sve to ostavlja povoljan utisak, jer izgleda baš onako ležerno, a u isti mah i edukativno.

Tematika vezana za prijateljstvo, altruizam, posvećenost, kreativnost i snalažljivost, ali i pohlepu i egoizam pothranjen nezdravom ambicijom, je baš fino obrađena, u granicama dobrog ukusa. Kroz međusobno isprepletane sudbine nekolicine članova životinjske zajednice reditelju polazi za rukom da nam proturi niz jasno definisanih poruka. Tehnički aspekt je uglavnom na zadovoljavajućem nivou. Moram da podsetim kako je ovo koprodukcija gde su svoje resurse udružili filmski delatnici Južne Koreje, Kanade i SAD. Budžet za produkciju od $42,000,000 nije mali, ali činjenica da nije u visini koji može da si priušti recimo jedan DreamWorks Animation. Stoga mi preostaje da konstatujem da je animacija kvalitetna, vredna prelazne ocene, iako ne i vrhunska. Sinhronizacija sasvim korektno urađena i tu nema ama baš nikakvih zamerki.

Veseli muzički aranžmani dodatno podgrevaju atmosferu, što sve skupa ima za posledicu jedan solidan animirani filmić u kome će ne samo deca, već i oni mnogo stariji, pronaći način da se lepo zabave. U celini posmatrano, reč je o korektnoj animaciji utemeljenoj na čvrstoj scenarističkoj platformi, što je sasvim dovoljno da dobije moju preporuku.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]

Autor: Boban Marković

The Nut Job 3