The Negotiator (1998)

Devedesete godine prošlog veka su ostale upamćene po eksploziji policijsko-kriminalističkih filmova koji su toliko eksploatisani da je postalo nemoguće pronaći projekat koji ne vrvi od klišea. Standardni tok radnje (dobar policajac otkriva zaveru i suprotstavlja se svima) je viđen i u ovom slučaju, ali odlična gluma, dobra režija i odlične triler scene čine da se ovaj film izdvoji u moru sličnih.

Deni Roman je vrhunski policajac-pregovarač koji je u stanju da svakog kriminalca ubedi da oslobodi taoce. Njegov kolega Nejt mu govori kako je otkrio zaveru o pljačkanju penzionog fonda i ubrzo posle toga biva pronađen ubijen sa dokazima koji sumnjiče Denija. Njega se odriču svi prijatelji i kolege i, svestan činjenice da mu je zatvor neizbežan, odlučuje za potez očajnika. Odlazi u kancelariju pretpostavljenog i uzima njega i još nekoliko ljudi kao taoce, pozivajući da sa njim pregovara Kris Sabijan, kolega iz druge stanice. Deni počinje trku sa vremenom dokazujući svoju nevinost i iščekujući nasilni napad specijalnih jedinica.

Ko god malo bolje obrati pažnju na scenario prepoznaće brojne scene koje su već toliko puta viđane u policijskim filmovima, kao što su prikazivanje glavnog junaka kao eksperta, sahrana, motiv osvete, scena predaje značke i pištolja, porodične situacije. Scenario, koji je navodno inspirisan istinitim događajem, ima brojne rupe, ali je sa druge strane poprilično uverljiv i ostavlja utisak da su scenaristi temeljno istražili psihologiju i način rada pregovarača. Režija je solidna i prilično spretna i ceo film ima dobar ritam i potrebnu brzinu, tako da se ni ne primeti da traje skoro dva i po sata.

Slobodno se može reći da se ceo projekat oslanja na mestralnu glumu Samjuela L. Džeksona (Samuel L. Jackson) u ulozi Denija i Kevina Spejsija (Kevin Spacey) u ulozi Krisa. Džekson pruža svoj standardni, impulsivni performans, dok je Spejsi poprilično miran i suzdržan, tako da njih dvojica pružaju odličan kontrast koji privlači pažnju gledaoca. Od ostalih glumaca izdvajam uvek dobrog Pola Đamatija (Paul Giamatti) u ulozi taoca i Dejvida Morsa (David Morse). Većina sporednih uloga su uglavnom prepuštene glumcima koji su slavu stekli na televiziji.

Ovaj film je iznenađujuće inteligentan, ali nažalost i iznenađujuće razočaravajuć lošom završnicom koja je karakteristična za ovaj žanr. Kada se sve sabere i oduzme, vredan je gledanja, ali će verovatno samo ljubitelji policijskih filmova biti prezadovoljni.

7/10

The-Negotiator--(1998)-movie-cover