The Mortal Instruments: City of Bones (2013)

Kleri (Lily Collins) je na prvi pogled obična tinejdžerka. Pohađa nastavu u školi, voli da čita i druži se sa najboljim prijateljem Sajmonom (Robert Sheehan). Živi sa majkom Žoselin (Lena Headey) koja je neuobičajeno zaštitnički nastrojena prema svojoj ćerki mezimici. Otmica majke nateraće Kleri da krene u potragu i otkrije svet za koji nije verovala da postoji. U srcu savremenog Njujorka devojka saznaje zapanjujuću istinu o sebi. Naime, ona po svom poreklu pripada klanu Senolovaca, tajnom redu hrabrih ratnika koji još od drevnog doba vode stalnu borbu protiv demona kako bi zaštitili naš svet…

Inspirisani velikim uspehom koji je talentovana spisateljica Kasandra Kler postigla sa svojim romanom o epskoj borbi dobra i zla, u neobičnom svetu gde se pod okriljem fantazije ukrštaju sudbine misterioznih likova, brojni producentski tim upustio se u ozbiljan filmski poduhvat. Nastala kao američko-nemačko-kanadska koprodukcija u koju je uloženo oko $60,000,000 pred publiku je stigla filmska ekranizacija prve knjige, u serijalu koji potpisuje proslavljena književnica. Harald Cvart (The Karate Kid, 2010.) je preuzeo režisersku palicu, dok je Džesika Postigo prilagodila književni predložak u uzbudljivu tinejdžersku avanturu. Produkcija ovakve vrste filma samo je uklapanje u savremeni holivudski trend koji je u poslednjih par godina iznedrio nekolicinu naslova u kome se obrađuje slična tematika: The Twilight Saga, The Hunger Games ili The Host.

Mnoštvo likova obučenih u ukusno dizajniranim kostimima iz doba gotike uglavnom imaju smisao postojanja jer svako ima neku svoju misiju, bilo da je na strani dobra ili zla. Naravno da je korišćenje dosta CGI efekata bilo neizbežno, što se ovde pokazalo sasvim opravdanim rešenjem. Svaka scena sa ubačenim CGi efektima brižljivo je isplanirana i postupno nas dovodi do srži cele priče. Stoga pohvale za nekoliko upečatljivih sekvenci jer su vizuelno urađene sa stilom i merom koja ne prelazi granice pretencioznog.

The Mortal Instruments City of Bones (2013) 3

Imajući u vidu strukturu celokupnog narativa, očekivano je što se oslanja na miks različitih žanrovskih postulata, tako da publika dobija nešto i od horora, zatim nešto od trilera, a ima dosta i sci-fi sastojaka, uz dobrodošlu akciju garniranu čistokrvnim fajtovima. Ritam filma je pravilno doziran jer između napetih akcionih scena imamo i niz solidno napisanih dijaloga. Upotreba čudnih izraza i uopšte drugačijeg vokabulara karakteriše filmove čija tematika dostiže epske razmere od čega zavisi sudbina čovečanstva. Postoje podeljena mišljenja o samoj završnici. Nekima je to ispalo mlako, ali to je ipak diskutabilno ako se podsetimo da je najavljen i nastavak, a to sasvim izvesno donosi nove, možda još zamršenije zaplete.

Ono što je posebno dopadljivo jeste inovativna muzika, jer su aranžmani savršeno utkani u svaki kadar. Direktor fotografije je takođe uradio više nego solidan posao, uspeo je u nameri da nam dočara magiju jednog nepoznatog sveta, sveta koji je jednostavno nevidljiv za obične smrtnike.

A gluma? Pa na prvu loptu, može se konstatovati da se brojna glumačka postava pokazala u šarenolikom izdanju. Što se mlađeg dela postave tiče, svi su opravdali očekivanja, jer su interpretirali svoje role s vidnim entuzijazmom, onako mladalački energično. I to počev od sve bolje Lili Kolins, pa sve do britanske mlade senzacije koja puno obećava. Da pogađate, to je Džejmi Kempbel Bouer (Jamie Campbell Bower), plavokosi mladić sa naglašenom harizmom. Od njihovih starijih kolega mogu da izdvojim efektnu epizodu u kojoj se pojavljuje Kerol Kristin Hilaria (CCH Pounder) kao veštica Dorotea. Što se tiče glavnog negativca, definitivno se Džonatan Ris Mejers (Jonathan Rhys Meyers) pokazao kao loš izbor za ulogu Valentina, jer u par scena deluje baš neuverljivo, pomalo nezainteresovano.

The Mortal Instruments City of Bones (2013) 2

Ukoliko dođe do stvaranja franšize uveren sam da će to biti dobar potez, jer je realno da očekujemo još grandioznije i uzbudljivije avanture, sa nekim novim akterima uz postojeću garnituru koju smo već upoznali. Nije loše, čak me je i prijatno iznenadio, obzirom da je medijska kampanja bila daleko skromnija u odnosu na neke slične naduvane (ispostavilo se totalno besmisleno) američke blockbustere.

Zaslužuje da se pogleda u svakom slučaju, jer obezbeđuje dobro zezanje i pomalo nas podstiče da pustimo mašti na volju. Tek toliko da predahnemo od Marvelovih superheroja.[yasr_multiset setid=0]

Autor: Boban Marković

https://www.youtube.com/watch?v=vGFk2qpOxqU