The Mitchells vs the Machines (2021)

Vaša ocena filma:

The Mitchells vs. the Machines je animirani film iza koga stoji producentska kuća Sony Pictures Animation, dok režiju potpisuje Majk Rianda u svom dugometražnom rediteljskom debiju. Studio je planirao da film pod imenom Connected distribuira po bioskopima prošle godine, ali je pandemija korone poremetila te planove, pa je prava otkupio striming servis Netflix koji ga je izbacio na svoje servere pre nekoliko dana.

Radnja prati Kejti, mladu ljubiteljku filma koja je deo četvoročlane disfunkcionalne porodice Mičel. Nakon što je primljena na studije filma, pater familias odlučuje da krenu na porodično putovanje kako bi po poslednji put pokušali da se zbliže. Njegove planove za porodično povezivanje ubrzo prekida ustanak elektronskih uređaja koji dižu pobunu protiv čovečanstva. Uz pomoć dva prijateljska robota sa bagom u glavama, Mičelovi moraju udružiti snage kako bi spasili jedni druge, ali i čitavu planetu.

Za razliku od većine filmova u kojima poslednju nadu čovečanstva predstavljaju super-heroji, u ovom slučaju su Mičelovi svetlosnim godinama daleko od takvog statusa. Nakon prologa nam je jasno da će priča posedovati frenetičnu energiju i da će biti ispričana specifičnim stilom sa dosta humora. Smenjuju se scene sa naracijom, dijalozima, vizuelnim efektima i komedijom situacije koja se kreće od satire vezane za tehnologiju do jednostavnijih scena u kojima dominira porodični pas.

Priča nema ni sekunde praznog hoda i ni u jednom momentu ono što gledamo nije zamorno ili previše. Očekivanja koja su autori postavili na samom početku su ispoštovana do kraja i humor nije sam sebi poenta nego ima podlogu u onome što se dešava. Akcenat je stavljen na Kejti koja je u filmskoj školi konačno pronašla ljude koji dele njena interesovanja, dok njena porodica nikada nije razumela njen način na koji vidi svet, njena razmišljanja ili smisao za humor. Mišljenja su da je njeno bavljenje filmovima samo hobi koji joj neće omogućiti egzistenciju i da treba da razmisli o nekom drugom planu.

Drugi bitan segment za humor i stil filma je što sve pratimo iz perspektive Kejti koja je odrasla snimajući filmove i kao rezultat toga sve vidi u tom kontekstu – svaki događaj ima zaplet ili određeni dramatični momenat koji je provučen kroz razne zabavne filtere, emodži sličice, mimove i sve ono što prati društvene mreže. Svaki kul momenat mora biti predstavljen kao usporeni snimak, važna emocija ima animiranog lika koji naglašava tu emociju i sve što se dešava ima svoj zaključak.

Iako je neminovno da akcioni rasplet bude predvidljiv, scenario sve vreme pruža finu ravnotežu između zabave i istinske brige za ove likove i njihove odnose, naročito odnos između oca i ćerke. Zbog toga se ispod komedije nalazi nekoliko ozbiljinijih i dirljivih scena, a porodična borba protiv mašina i njihovi pokušaji da ostanu na okupu prevazilaze sve šale. Priču o porodici koja prevazilazi svoje razlike prepliće tema kako su ljudi postali previše zavisni od tehnologije i kako tu tehnologiju uzimamo zdravo za gotovo.

The Mitchells vs. the Machines je energičan i kreativan animirani film koji predstavlja šarmantnu avanturu sa disfunkcionalnom porodicom koja uči da se ponovo poveže i pravi balansom između akcije i brige o svojim likovima.

moja konačna ocena: 9/10

Siniša Stajić
Latest posts by Siniša Stajić (see all)