The Man in the High Castle (2015-)

Producentska kuća Amazon je poznata po tome što svakih nekoliko meseci pusti onlajn nekoliko pilot epizoda novih serija, a onda, nakon što gledaoci daju svoje mišljenje, odaberu par serija koje će dobiti celu sezonu. Takav slučaj je i sa serijom The Man in the High Castle, koja je ubedljivo pobedila konkurenciju tokom glasanja. Kako ne i bi, kada tematika kojom se bavi do sada nije viđena u okviru TV serije, a ta tematika je prilično zanimljiva i kontroverzna.

Serija je napisana na osnovu istoimenog sci-fi romana Filipa K. Dika, koji se bavi alternativnom istorijom. Naime, u knjizi su sile Osovine pobedile u Drugom svetskom ratu i zbog toga je teritorija SAD-a podeljena između Nemačke i Japana, a linija razgraničenja su Stenovite planine. Veći, istočniji deo je pod Nemačkom i zove se Greater Nazi Reich, dok se zapadni deo naziva Japanese Pacific State. Između ove dve teritorije se nalazi tzv. neutralna zemlja (Neutral Zone) u kojoj vlada anarhija.

Radnja serije je smeštena u 1962. godinu i prati nekoliko likova. Upoznajemo Džulijanu Krejn (Alexa Davalos) iz San Franciska koja dolazi u posed čudnog filma zbog kojeg je njena polu-sestra Trudi ubijena od strane Kempetaija. Na filmu se vide snimci pobede Saveznika, a te snimke pravi i skuplja izvesni čovek iz Visokog zamka. Trudi je bila pripadnica pokreta otpora i Džulijana umesto nje odlazi u Neutralnu zonu, dok se njen dečko Frenk (Rupert Evans) oštro protivi tome. Frenk biva uhapšen zbog njenih aktivnosti, a to će okrenuti njegov život za 180 stepeni.

The Man in the High Castle 2

Ona u Neutralnoj zoni upoznaje simpatičnog momka Džoa Blejka (Luke Kleintank) koji se predstavlja kao pripadnik pokreta otpora iz Njujorka. Ipak, Džo je dvostruki agent koji radi za Džona Smita (Rufus Sewell), jednog od najviših činovnika nacističke vojske. Takođe, upoznajemo i Nobusukija Tagomija (Cary-Hiroyuki Tagawa), jednog od ministara japanske vlade, koji se svim sredstvima bori da ne izbije novi rat između Japana i Nemačke.

Pozadina svih ovih događaja je činjenica da je Hitler teško bolestan (Parkinsonova bolest) i vodi se unutrašnja borba za njegovog naslednika. Nemci su tehnološki mnogo bolje opremljeniji od Japanaca (imaju nuklearnu bombu), a pojedini visokorangirani Nemci žele da njihova država objavi rat Japanu kako bi ga skroz proterala sa teritorije Severne Amerike. Zbog toga su Nemačka i Japan u stanju hladnog rata punog tenzije.

Složićete se sa mnom da priča zvuči veoma zanimljivo i provocira stubove ljudskog društva, ali ona nije ni približno bombastična kao što biste možda očekivali. Tempo serije je veoma spor, priča se polako gradi, a iz tog građenja se pravi tenzija koja nije opipljiva. Hoću da kažem da sve što gledate izgleda zanimljivo i intrigira vas da nastavite sa gledanjem, ali nema onog pravog uzbuđenja koje bi učinilo da iščekujete scenu ili epizodu na ivici stolice. Sa druge strane, vizuelno serija izgleda odlično, sa prisutnom sivom, depresivnom notom koja savršeno ocrtava atmosferu koja vlada u tim zemljama.

The Man in the High Castle (2015– ) 3

The Man in the High Castle je lepo krenuo, pilot je bio sjajan i posle dve-tri epizode se priča zahuktala. Međutim, onda je naglo stala, previše usporila i razvukla se. Upravo to kočenje je izazvalo da vrhunac priče, kao i pojedini tvistovi, prođu ne tako snažno kao što se očekivalo. Mnogo dobrih zamisli su upropašćeni nespretno razvučenim scenarijom kojim serija gubi energičnost i tempo. Nekoliko scena su besmisleno izvedene. Takođe, pojedine scene (uključujući kraj) nisu u potpunosti objašnjene, tako da, ukoliko kao ja niste čitali knjigu ili bar virnuli na vikipediju radi detalja, morate čekati drugu sezonu kako bi vam sve bilo jasnije.

U prilog tome idu likovi koji jesu razrađeni, ali nema heroja/junaka u klasičnom smislu. Nijedan lik nema ono nešto koje bi učinilo da se povežemo sa njime, da se dublje zainteresujemo za njega i da sa (većom) pažnjom posmatramo događaje u kojima učestvuju. To pre svega pripisujem zaista lošim odabirom glumaca, čiji performansi u pojedinim situacijama postaju tragikomični. Smatram da glumci koji nose seriju moraju biti harizmatični, sposobni da centriraju gledaoca oko sebe, ali ovoga puta to nije slučaj. Nema nikakve hemije između likova, a za većinu njih nas savršeno boli uvo šta će im se desiti. Slobodno mogu reći da su pojedini sporedni glumci mnogo bolje izneli svoje uloge od glavnih glumaca.

The Man in the High Castle 4

The Man in the High Castle je serija koja se bavi alternativnom istorijom u kojoj su sile Osovine pobedile u Drugom svetskom ratu, ali nije baš najbolja ekranizacija čuvenog romana, koji je više filozofska knjiga nego triler. Nespretno napisani likovi i razvučen scenario čine da ona nije zanimljiva koliko bi mogla biti, ali je vredna gledanja zbog originalne tematike kojom se bavi.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]