The Magnificent Seven (1960)

Vestern kao filmksi žanr je izgubio na popularnosti i retko koja producentska kuća reši da mu pruži žansu i snimi nešto u ovome veku. Ipak, tradicionalni ljubitelji ovog žanra lako mogu pronaći kvalitetne filmove snimljene tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, a jedan od meni omiljenih je ovaj projekat Džona Stardžisa (John Sturges), koji pripada takozvanom mačo-vesternu.

Jedno malo meksičko selo konstantno teroriše banda, koju predvodi okrutni i nemilosrdni Kalvera, koja im u svakom naletu uzima sve više. Ljudi u selu ne poznaju nasilje već samo mukotrpan rad u poljima od kojeg žive i hrane decu. Banda im otima sve što stignu, hranu, zalihe, a takođe im zagorčavaju život otimajući mlade devojke iz sela. Umorni od stalnog terora oni odlaze kod seoskog mudraca koji ih upućuje u potragu za ljudima koji će im pomoći da odbrane selo prilikom nekog sledećeg naleta Kalverine bande.

Tri predstavnika sela odlaze u pogranični gradić i tu nailaze na Krisa (Yul Brynner) od koga zatraže pomoć jer uvide da je iskusni revolveraš. Kasnije im se pridruže i Vin (Steve McQueen), Heri Lak (Brad Dexter), Brit (James Coburn), Li (Robert Vaughn), Bernardo O’Rili (Charles Bronson) i na kraju, mladi revolveraš Čiko (Horst Buchholz) – svaki sa svojim ciljem i razlogom zašto je pristao i svaki sa svojim mukama. Napokon dolaze u selo i počinju da ih organizuju i spremaju za borbu koja će kad-tad uslediti.

Režiser Džon Stardžis je poznat po filmovima: The Great Escape (1963), Gunfight at the O.K. Corral (1957), Bad Day at Black Rock (1955) i naravno po ovom sjajnom klasiku. Jednostavna režija sa jednostavnom radnjom, jednostavan zaplet i priča, a veliki film koji ostaje za sva vremena. Režiser i scenarista su inspiraciju za film pronašli u legendarnom filmu „Sedam Samuraja“ od Akire Kurosave iz 1954. godine, najpoznatijim samurajskom filmom svih vremena. Holivud je i tada, kao i danas, imao naviku da napravi vlastiti rimejk stranih filmova, pa se tako „Sedam Samuraja“ pretočio u američku verziju – samo ovaj put kao vestern.

large_magnificent_seven_blu-ray1

Scenarista filma Viliam Roberts u ovom filmu su suočava i analizira dve “zaraćene“ strane. Na jednoj strani su nemilosrdni i opasni banditi (i Kalvera i njegova banda i sedam revolveraša) koji ipak mogu pokazati neke znake humanosti i dobrote, dok su na drugoj strani seljani koji do zadnjeg momenta nisu znali da se u njima krije dosta odlučnosti i borbenosti. Film je protkan sjajnim humorom koji upotpunjuje karakterizacije likova, a obiluje i nezaobilaznom glasnom pucnjavom karakterističnom za takve filmove.

Gluma je sjajna, iako je njen kvalitet najšešće sporedan u ovakvim filmovima. U filmu su okupile sve same legende ovog žanra. Najviše se ističe Jul Brenera koji je kao Kris, vođa sedam revolveraša, dominanatan i jako upečatljiv. Stiv MekKvin je maestralan kao i uvek, a ja ću da istaknem popularnog detviša Čarlsa Bronsona.

Ako ste ljubitelj vesterna ovaj film morate pogledati da bi upotpunili svoj filmski opus ovog žanra. Klasik koji, iako je svojevrsni rimejk, je našao svoje mesto među filmskom istorijom i, što se mene tiče, jako je podcenjen od strane nekih značajnijih filmskih kritičara i zaslužuje veću ocenu. Istina je da film i sama linearna radnja ne donosi ništa posebno novo u tom filmskom žanru, ali odiše posebnim šmekom takvih mačo vesterna koje danas nije moguće napraviti.

10/10

seven