The Longest Yard (2005)

Opšte je poznato da američka produkcija mora odraditi svaki film koji ostvari koliki-toliki uspeh na evropskom tlu. Sam čin odrađivanja se obično svodi na karakterizaciju likova i događaja koji se približavaju prosečnom američkom gledaocu, bez ikakvog dodavanja na polju kvaliteta. Iako postoji film The Longest Yard (The Longest Yard) iz 1974. godine, sa skoro istom tematikom, ovaj rimejk je izbačen prvenstveno zbog britanskog uspešnog projekta „Mean Machine“, filma koji je Ričijevsku (Guy Ritchie) komediju smestio u zatvor, sa odličnom karakterizacijom likova i odličnim humorom.

Centralna figura filma je Pol Kru, kojeg glumi Adam Sendler, koji je bio uspešan superstar američkog fudbala. On sticajem okolnosti stiže u zatvor po specijalnoj želji upravnika koji želi da napravi tim zatvorenika koji bi mogao da bude dostojan protivnik timu zatvorskih čuvara. Kru ima zadatak da okupi ekipu, da ih utrenira i što bolje pripremi za planiranu utakmicu. Naravno, konačni ishod utakmice zavisi od njegove slobode, odnosne dužine bivstvovanja u zatvoru, i njegova odluka o igranju ili neigranju će biti bitan faktor u konačnom rezultatu utakmice.

Sličnosti između britanskog  i ovog filma su očigledni, jedina suštinska razlika je u izboru sporta, jer fudbal nema neku popualrnost u SAD, pa je izbor pao na američki fudbal. Iako se na prvi pogled pomisli da je ovo tipičan sportski film, to nije tačno, jer ovaj film predstavlja komičnu zbirku zabavnih dijaloga, scena i događaja koji se vrte oko same utakmice, tj. pripreme oko nje.

Režiser Piter Sigejl (Peter Segal), koji je poznat po tome što radi odlične komedije, je i u ovom filmu odradio odličan posao. Scenaristi nisu imali veliki posao, s obzirom da već postoje dva popularna filma na ovu temu. Glumačka ekipa je odlična. Adam Sendler (Adam Sandler) u svom karakterističnom izdanju, Kris Rok (Chris Rock), Bart Rejnolds (Burt Reynolds), koji je glumio glavnu ulogu u originalnom The Longest Yardu, komičar Teri Krovs (Terry Crews), borac Bob Sap (Bob Sapp), muzičar Neli (Nelly), čak i zvezda američkog rvanja Dalip Sajn (Dalip Singh), odlična ekipa koja lako stvara zabavu za gledaoca.

Film se ne bavi karakterizacijom likova, ne zalazi dublje u njihova razmišljanja i osećanja, ne trudi se da gledaoca uvuče u radnju i da ga skroz zaintrigira. Svodi se na povremeno smejanje, povremeno iznaneđenje pojavom novih likova ili njihovim ponašanjem i ovaj film ne pruža ništa spektakularno novo. Svi Sendlero vi filmovi se u suštini svode na isto, jeftinu zabavu sa ponekim slabim zapletom koja se obavezno završava hepi-endom, i ovaj film ne iskače iz tog šablona. U filmu zaista ne postoji nijedan događaj, scena ili dijalog koji predstavlja pravo iznenađenje za gledaoca i film obiluje klišeima karakterističnim za ovu vrstu komedije.

Ukoliko želite da bukvalno ostavite mozak da strane, da ubijete vreme gledajući komediju koja će vas opustiti i zasmejati, ovaj film je kao stvoren za vas. Sa druge strane, ukoliko tražite film koji će vas ostaviti u razmišljanju i koji će vas terati da pokrenete mozak, preskočite ovaj film i potražite nešto drugo.

6/10