The Little Things (2021)

Pre neka dva meseca ljudi iz kompanije Warner Bros su objavili da će sve svoje filmove najavljene za 2021. godinu uporedo sa bioskopskim projekcijama strimovati na HBO Max. Ova odluka nije baš naišla na pozitivne kritike, naročito kod filmaša kao što su Kristofer Nolan i Deni Vilnev. Prvi u nizu ovih filmova je The Little Things, neo-noir krimi-triler koji potpisuje Džon Li Henkok i koji je u glumačkoj postavi okupio trojicu Oskarovaca.

Radnja je smeštena u 1990. godinu i prati zamenika šerifa Džoa Dikona (Denzel Vošington) koji dolazi u Los Anđeles kako bi pokupio dokaze za suđenje. Međutim, biva umešan u potragu za serijskim ubicom koji teroriše grad, a ta potraga će mu ponovo probuditi duhove prošlosti. Na čelu istrage se nalazi detektiv Džim Bakster (Rami Malek), a operativnim radom dolaze do Alberta Sparme (Džered Leto) koji će biti njihov glavni osumnjičeni.

The Little Things nam pruža šablonski scenario u kome pratimo policijsku istragu, ali ispostaviće se da njegov primarni cilj nije da otkrijemo ko je ubica ili razloge njegovih postupaka. Pre svega smo smešteni u svet detektiva koji se iz prve ruke suočavaju sa okrutnim i nasilnim svetom, a neminovno je da to počne da utiče na njih. Frustracija i bes zbog nemogućnosti da reše slučaj uzimaju sve veći danak, a neuspeh ih ostavlja u mraku, kao nas gledaoce kada gledamo film u kome ne dobijemo odgovor ko je ubica.

Tokom nezvanične istrage ubistva Džo ima vizije tri žene i čini se da je ubistvo povezano sa istragom na kojoj je radio pre odlaska iz grada. Detektiv Džim stvalja svoj posao iznad svoje porodice sa nadom da će učiniti svet boljim mestom. Ovako klišeirani likovi dobijaju i klišeirani prvi susret pun animoziteta, ali vremenom pronalaze zajednički jezik i uzajamno poštovanje koje će dovesti do toga da budu iznad zakona u pokušaju da potvrde da su zaista pronašli krivca.

Film okružuje dosta misterije, pre svega vezano za Džoovu prošlost. Njegovim dolaskom u Los Anđeles zaključujemo da je bio detektiv sa reputacijom, ali je napustio grad i sve ostavio iza sebe. Nedovršena istraga je rezultirala upropašćenom karijerom i zdravstvenim problemima, a nama ostaje da nagađamo šta mu se moglo dogoditi ili šta je tačno uradio. Ispostaviće se da je razlog njegovog odlaska važniji za ovu priču od samih ubistava, ali to saznajemo tek na samom kraju.

Ubistva koja su se sad desila, ubistva iz prošlosti i otkrivanje stvarnog identiteta ubice nam postavljaju očekivanja koja će biti srušena i tu leži deo razloga naše frustracije tokom gledanja ovog filma. Sve što gledamo se uklapa u predvidljivu rutinu koju delimično sputava autorov akcenat na misterioznoj slagalici Džoove prošlosti. Imao sam utisak da dobijamo informacije na kašičicu samo kako bi atmosfera misterije ostala postojana, a ne zbog nekog višeg cilja.

Mislio sam da će se situacija popraviti pojavom osumnjičenog, ali su se samo nastavili klišei koji uključuju nadmudrivanja i igre mačke i miša. Film postavlja pitanja vezana za ubistva, potencijalnu Albertovu krivicu i Džoovou prošlost, ali ništa od toga nije konkretno rešeno. Nažalost, film ne donosi ništa sveže u žanr i objektivno traje duže nego što bi trebalo. Dva elementa koja izbijaju iz sveopšteg sivila su fokus na emocionalni danak koji uzima detektivski posao i kvalitetna gluma.

The Little Things je ono što dobijete kada trojici Oskarovaca pružite neinspirativan, predvidljiv scenario sa klišeiranim elementima krimi-trilera i opravdanim pitanjem da li je išta u ovom filmu zaista važno.

moja konačna ocena: 5/10