The Laundromat (2019)

Stiven Soderberg (Steven Soderbergh) je cenjeni filmaš koji je najpoznatiji po serijalu Ocean i filmovima Erin Brockovich i Traffic, za koji je dobio Oskara za najboljeg reditelja. Pre nekoliko godina je najavio odlazak u filmsku penziju i prelazak na male ekrane. Usledila je fantastična istorijska serija The Knick koja je otkazana posle samo dve sezone i Soderberg se vratio filmovima. Nakon solidnog Logan Lucky, stiže nam ova stilizovana priča o ljudima kojima je curenje panamskih papira upropastilo posao i živote.

Radnja filma prati Elen Martin (Meryl Streep), koja nakon nesreće na odmoru započinje istragu o osiguravajućim kućama koje plasiraju lažne polise. Njena istraga je dovodi do niza upitnih ugovora i poslovnih transakcija, koje se mogu povezati sa advokatskom firmom iz Panama Sitija. Ispostavlja se da je Mossack Fonseca specijalizovana da pomaže bogatim građanima da budu još bogatiji. Njeni osnivači su šarmantni, sposobni i uvek vrlo doterani Jirgen Mosak (Gary Oldman) i Ramon Fonseka (Antonio Banderas), eksperti za shell kompanije i offshore bankovne račune. Ispostaviće se da je Elenina istraga samo nagoveštaj ogromne mreže za utaju poreza, podmićivanje i niz gotovo apsurdnih poduhvata, kojima se podržava korumpirani svetski finansijski sistem.

Elenina potraga za odgovorima u vezi očiglednih nedostataka polisa osiguranja, uprkos tome što su uplaćene, nas vodi u svet sumnjivih bogataša i na putovanje u jedno od poreskih rajeva. Njena ljudska priča nas drži na zemlji i postepeno nas uvodi u svet složenih, neetičkih finansijskih praksi. Kako vreme odmiče, Elen sve više postaje epizodista i njena priča počinje pomalo da se gubi. Shvatamo da je ona tu kako bi nas upoznala sa svetom u kome vladaju Mosak i Fonseka, koji su glavni likovi ove priče.

Film poseduje upečatljive, nasmejane monologe u kojima naši eksperti objašnjavaju finansijske mahinacije i svoje poslovne tajne. Iako nisu baš oduševljeni što je jedan od njihovih klijenata narko-bos iz Meksika, duo insistira na tome da korisnici njihovih usluga ne moraju biti kriminalci, naprotiv. U tu svrhu dobijamo i prikaze nekoliko klijenata, među kojima se ističe bogati crnac koji ima aferu sa cimerkom svoje ćerke, koju pokušava da potkupi. Scenario nam objašnjava pozadinu čuvenih panamskih papira, ogromne količine dokumenata, koji pokazuju kako bogataši iz celog sveta kriju svoj novac u zemljama sa gotovo nepostojećim poreskim zakonima. I zaista, mnogo toga je bilo tehnički legalno.

Većini ljudi su pojmovi koji se spominju u ovom filmu španska sela, ali nakon gledanja vam neće biti mnogo jasniji. Rekao bih čak da The Laundromat ovaj konfuzni problem i finansijske finese predstavlja još komplikovanije, kao da autorima i nije bilo previše bitno da mi kao laici sve shvatimo. Kao poređenje su navesti film The Big Short, koji je savršeno izbalansirao tešku tematiku i aktivnu zabavu, tako da su brojni ekonomski termini bili ispresecani zabavnim dijalozima, koji su komplikovanu materiju manje-više uspešno približili gledaocima. Takođe, taj film poseduje više priča i više glavnih likova, ali sve deluje skladno i kao koherentna celina.

Sa druge strane, ovaj film nema previše aktivne zabave, fokusiran je na poslovne i finansijske prakse. Autori ne ulažu mnogo truda u davanje odgovorajuće pozadine ili objašnjenjenja, priču nisu uokvirili u svrhu osnovnog razumevanja, naročito jer većina scena ima gotovo epizodni karakter. Ne mogu reći da film nema komičnu notu, naročito jer se u ekscentričnim ulogama pojavljuju poznate face, i tehnički je izveden odlično. Curenje dokumenata je svojevremeno bila veoma zapažena vest, koja je izbledela u narednim godinama. Međutim, iako su to autori možda i očekivali, ovaj film sigurno neće pokrenuti ponovno interesovanje.

The Laundromat je stilizovana dramatizacija istorijskih događaja i socijalna satira koja ima sjajnu glumačku postavu, ali je razočaravajuća gomila epizoda koje ne postaju skladna celina – poruka autora je jasna i glasna, ali je priča previše neuredna i zbrkana.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]